Hakan Kara hesapladı: Türk lirası nasıl değerlenir?

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, "Döviz kurundaki artış oranı enflasyonumuzla ticaret ortaklarımızın enflasyonunun arasındaki farktan düşükse TL reel olarak değerlenmiş olur" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti Hakan Kara, dolar kuru üzerinden yaptığı varsayımsal hesabı paylaştı.

Türk lirasının reel olarak değerlenmesi konusunda çok soru aldığını belirten Kara, "Döviz kurundaki artış oranı bizim enflasyonumuzla ticaret ortaklarımızın enflasyonunun arasındaki farktan düşükse TL reel olarak değerlenmiş olur. Biliyorum biraz teorik geldi" dedi.

Konuyu örneklerle açıklayan Kara şu ifadeleri kullandı:

"Diyelim ki bugünden yıl sonuna kadar içerde fiyatların yüzde 30 artmasını bekliyorsunuz. Ticaret yaptığımız ülkelerde ise aynı zaman diliminde fiyatlar yüzde 5 artıyor olsun. Aradaki fark yüzde 25. Bu değeri aklımızda tutalım. TL'nin reel olarak değerlenmesi, döviz kurunun yıl sonuna kadar yüzde 25'in altında artması anlamına geliyor. Daha da basitleştirmek için hesabı sadece dolar kuruna göre yapalım. Bugünkü $/TL kuru 31 olsun. Yukarıdaki enflasyon farkı varsayımlarına göre sene sonundaki reel değerlenme eşiğini hesaplayalım: 31*1,25= 38,75. Buna göre, sene sonunda dolar/TL kuru 38,75'in altında kalırsa TL reel olarak değerlenmiş olacak."

(EKONOMİ SERVİSİ)