Hak ihlalleri raporu: 1 ayda 56 eyleme müdahale, 618 gözaltı

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı hak ihlalleri raporuna göre mayıs ayında polisin müdahale ettiği 56 eylemde 618 kişi gözaltına alındı, 4 ilde eylem yasağı kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, mayıs ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre geçen 1 ayda 4 ilde eylem yasağı kararı alınırken basın açıklaması gibi 56 etkinliğe polis müdahale etti.

219 KİŞİYE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE: Mayıs ayında 219 işkence ve kötü muamele olayı yaşandı. 3’ü çocuk -en az- 38 kişi gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldığını basına açıkladı, suç duyurusunda bulundu, insan hakları örgütlerine başvurdu. Mayıs ayında düzenlenen eylem ve gösterilerde de -en az- 181 polisin fiziksel şiddetine maruz kaldı.

CEZAEVLERİNDE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE OLAYLARI: Mayıs ayında -en az- 87 kişinin fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, isteği dışında başka cezaevine gönderildiği, sağlık hakkının engellendiği, beslenme, yatak, sıcak su, iletişim haklarının verilmediği belirlendi.

19 SİTEYE ERİŞİM ENGELİ: Rapora göre aralarında çok sayıda gazetenin internet sitesinin bulunduğu 19 internet sitesi hakkında erişim kararı verildi. Evrensel Gazetesi’ne Ceren Sözeri imzalı “Vatan destan yazmış halk nefes alamıyor” başlıklı yazı nedeniyle 5 gün ilan ve reklam kesme cezası verildi. Böylece Evrensel’e verilen ilan ve reklam kesme cezaları 103 güne ulaştı.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI NEDENİYLE 7 GÖZALTI: Mayıs ayında sosyal medya paylaşımları nedeniyle biri çocuk -en az- 7 kişi gözaltına alındı, 1 kişi (Taylan Kulaçoğlu) tutuklandı.

56 ETKİNLİĞE POLİS MÜDAHALESİ: Mayıs ayında, polisin zor kullanarak müdahale ettiği basın açıklaması, bildiri dağıtma, protesto eylemi gibi -en az- 56 etkinlik ve eylemde (1 Mayıs, Furkan Vakfı, Rize/İkizdere, Boğaziçi Üniversitesi) -en az- 618 kişi (394 kişi 1 Mayıs eylemleri) gözaltına alındı, -en az- 6 kişi tutuklandı. Ay içinde, -en az- 7 etkinlik, basın açıklaması, toplantı, gösteri, festival, tiyatro ya da film gösterimi valilikler, kaymakamlıklar tarafından engellendi, yasaklandı. Mayıs ayında 4 ilde değişik sürelerle tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı. Bu iller Van, Hakkari, Rize ve İzmir oldu. (DUVAR)