Haiti polisi: Moise suikastının önemli bir zanlısı gözaltına alındı

Haiti polisi, Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastının planlanmasında rolü olduğu düşünülen 63 yaşındaki Christian Emmanuel Sanon'u gözaltına aldı.

Haiti Emniyet Genel Müdürü Leon Charles
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Haiti'de polis yetkilileri Devlet Başkanı Jovenel Moise'ye geçtiğimiz hafta düzenlenen suikastın planlanmasında rolü olduğu düşünülen bir doktorun gözaltına alındığını açıkladı. Polis, 63 yaşındaki Haiti vatandaşı Christian Emmanuel Sanon'un haziran ayı başlarında siyasi amaçlarla, özel bir uçakla ülkeye geldiğini söyledi.

Sanon'un gözaltına alınışı pazar akşamı polis tarafından başkent Port-au-Prince'de düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu. "Saldırganlar, kaçmaya çalışırken ablukaya alındıklarında ilk aradıkları isim Emmanuel Sanon'du" diyen Haiti Emniyet Genel Müdürü Leon Charles, "Bu şahıs Haiti'ye özel bir uçakla ve siyasi amaçlarla geldi" ifadelerini kullandı. Emniyet Müdürü, Sanon'un önce Moise'nin tutuklanmasını planladığını ama daha sonra bu planın değiştiğini söyledi ama daha fazla ayrıntı vermedi.

Charles, "Haydutlar suçlarını işledikten sonra, polis tarafından sıkıştırıldıkları zaman ilk aradıkları kişi Christian Emmanuel Sanon oldu" diye sürdürdü. "O da, Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'e yönelik suikastın arkasındaki isimler olduğunu düşündüğümüz diğer iki kişiyi aradı" diyen Emniyet Müdürü, bu kişilerin kimler olduğunu açıklamadı.

53 yaşındaki Cumhurbaşkanı Jovenel Moise, 7 Haziran sabaha karşı, polisin verdiği bilgiye göre evini basan 28 yabancı uyruklu paralı asker tarafından öldürülmüştü. Polis saldırganların 26'sının Kolombiyalı paralı askerler olduğunu açıklamıştı. Saldırıda yaralanan Moise'nin eşi ABD'de bir hastaneye kaldırılmıştı. Martine Moise ilk ifadesinde saldırganların gece saatlerinde eve daldıktan sonra, açtıkları ateşle eşini delik deşik ettiklerini anlatmış, her şeyin bir anda olduğunu, eşinin tek kelime bile etmeye fırsat bulamadığını söylemişti. Haiti polisi, Moise'ye düzenlenen suikasta karıştığından şüphelenilen 17'si Kolombiyalı, ikisi ABD'li zanlının gözaltına alındığını belirtmişti. (BBC Türkçe)