Hacıbektaş Belediye Başkanı 'esmer vatandaş' dedi, ödül veren dernek kınadı

Hacıbektaş'a şehir dışından gelenler için emniyet ve valiliğe tedbir alma çağrısı yapan Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok'un 'esmer vatandaş' ifadesini kullanması tepkilere neden oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok'un, belediyenin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ilçeye şehir dışından gelenler için 'esmer vatandaş' ifadesini kullanması ve emniyet ve valiliğe güvenlik tedbiri alma çağrısı yapması eleştirilere neden oldu.

Altıok'a 2020 yılında "Ayrımcılıkla Mücadelede En Kararlı Belediye Başkanı Ödülü" veren Sıfır Ayrımcılık Derneği, paylaşım üzerine kınama mesajı yayınladı.

Altıok, gelen tepkiler üzerine açıklamadaki 'esmer vatandaş' ifadesini kaldırıldığını belirtti.

'YÜZDE 70'İ ZİYARETE GELMİYOR, GELENLER İYİ NİYETLİ DEĞİL'

Konuyla ilgili konuşan Altıok, şunları söyledi:

"Bizim en büyük sıkıntımız, inancın dışında farklı sebepler için gelenlere emniyetin ve valiliğin hiç bir şey yapmamasıdır. 5 bin nüfuslu bir ilçede şu anda 20 bine yakın ziyaretçi var. 500'ün üzerinde çadır kurulmuş durumda. Ben 2020 yılında Sıfır Ayrımcılık Derneği'yle beraber, 21 roman kanaat önderiyle çalıştay yaptım. Bundan dolayı bana 'Ayrımcılıkla Mücadelede En Kararlı Belediye Başkanı Ödülü' verdiler. Bu konuda 4 buçuk yıldır çözüm üretmeye çalışıyorum. 1 haftadır İBB ile konuşarak 15 bin metrekare çadır kurabilecekleri, suyunu verebileceğimiz, seyyar tuvaletler kurabileceğimiz bir alan tashih etmeye çalışıyorum. 500 kilometre yoldan geliyorlar, minibüsün arkasında 50 kişi, bir tane müdahale yok. Her gün onlarca kavga... Sorunlarımız çok büyük. Genel Merkezimizle de görüşüyoruz."

ÖDÜL VEREN DERNEKTEN KINAMA: 'AYRIMCI İFADELER KULLANILMASINI KABUL ETMİYORUZ'

Sıfır Ayrımcılık Derneği  ve Anadolu Abdalları Ortak Platformu ise, Altıok'un kullandığı ifadelerle ilgili kınama mesajı paylaştı. Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Anadolu Abdalları her yıl 16-18 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkarak kona göçe Hünkar Hacı Bektaş Veli’yi ziyaret ederler.

Bu yıl 60. Ulusal 34. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri için yola çıkma hazırlığında olan Abdalların inanç özgürlükleri açısından son derece önemli olan bu ziyaretleri sırasında yaşadıkları bazı sorunlar, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’a önceki yıllarda da defalarca iletilmiştir.

Başkan Altıok bugün yaptığı açıklamada bazı sorular dile getirmiş, bu sorularda 'esmer vatandaşlar' diyerek ayrımcı ifadeler kullanmıştır: 'Bu esmer vatandaşlar il ve ilçelerinden gelirken hiç kontrol ediliyor mu? İlçe girişlerinde GBT kontrolleri yapılıyor mu?'…

Dezavantajlı ve kırılgan grupların yaşadığı hak ihlallerine karşı savunuculuk faaliyeti yürüten Sıfır Ayrımcılık Derneği olarak, kendisini bu söylemlerden dolayı kınıyoruz ve tüm canlardan özür dilemesini bekliyoruz.

Sıfır Ayrımcılık Derneği olarak, ayrımcılığa ve önyargıya karşı duruşumuzu sürdürmek ve toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla kararlılıkla çaba gösteriyoruz. Bu çerçevede, Roman gruplarına yönelik ayrımcı ifadeler kullanılmasını kabul etmiyoruz!

Toplumsal birlikteliğimizi güçlendirmenin ve insan haklarına saygı göstermenin hepimizin sorumluluğu altında olduğunu hatırlatarak, herkesi ayrımcılıkla mücadelede birlikte çalışmaya davet ediyoruz."

Altıok'un belediyenin Facebook sayfası üzerinden yaptığı ilk açıklama ise şöyleydi: