Habaş'ta denize düşerek vefat eden Raif Çatan'ın davası ertelendi

Habaş Limanı'nda bulunan Yüksan Tahmil Tahliye Şirketi'nde çalışan vinç operatörü Raif Çatan'ın denize düşerek vefat etmesinin ardından açılan davada, mahkeme sanıkları dinleyerek duruşmayı erteledi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Aliağa ilçesinde Habaş Limanı içerisinde bulunan Yüksan Tahmil Tahliye Limited Şirketi isimli taşeron firmada 10 yıldır çalışan vinç operatörü Raif Çatan 6 Kasım 2020 gecesi denize düşerek vefat etti. Çatan'ın vefatının ardından açılan davanın duruşması Aliağa Adliyesi 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Çatan'ın yakınları ve avukatları katılırken, sanıklar Kenan Yıldırım, Hüseyin Kusan, Gökhan Uygun, Erkan Şahin Kocabaş ve avukatları da duruşmada hazır bulundu. Sanıklardan Kıvılcım Yolcu ise duruşmaya katılmadı.

SANIKLAR GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINDIĞINI İDDİA ETTİ

Duruşmada ifadesi alınan sanıklar, gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını ifade ederek, işçilere eldiven, baret, gözlük gibi önlemlerin sağlandığını söyledi. İşçilerin denize düşme ihtimaline karşı herhangi bir önlem alınıp alınmadığının sorulması üzerine ise sanıklar, yerden 45 santimetre yükseklikte bir beton bariyer yapıldığını ifade etti.

Müşteki avukatları ise iş güvenliği açısından gerekli önlemlerin alınmadığını anlatarak, sanıklardan şikayetçi olduklarını ve cezalandırılmasını istediklerini belirtti. İfadelerin ardından mahkeme, duruşmaya gelmeyen sanık Kıvılcım Yolcu'nun dinlenmesi için davayı 9 Şubat 2022 tarihine erteledi.

'CAN YELEĞİ VERMEDİLER'

Duruşmanın ardından Gazete Duvar'a konuşan Çatan'ın kızı Ayşe Yeşim Çatan, iş yerinde gerekli önlemlerin alınmadığını belirterek, babasının bu nedenle vefat ettiğini ifade etti. Çatan, “Işıklandırmanın yeterli olduğunu söylüyorlar. Kamera kayıtlarına baktığımızda yarı karanlık bir ortamda çalıştıkları görülüyor. Bilirkişi raporunda da babamı hiçbir şekilde kusurlu görmediler. Doğrudan en küçüğünden en büyüğüne kadar sorumluları kusurlu buldular. Gerekli önlemleri almadılar. Can yeleği, can simidi verilmemiş. O gün rüzgarlı bir gün olduğu için vinçlerden bir tanesini durdurmuşlar. Madem rüzgar nedeniyle vinç durdurulmuş, can yeleği verselerdi. Vermemişler. Sorumlulardan şikayetçiyiz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

6 Kasım 2020 günü gece vardiyasında çalışan Raif Çatan, asıl işi vinç operatörü olmasına rağmen o gece “sığınakçı” (gemiye indirilen yükü bağlayan kişi) olarak görev yapıyordu. Saat 05.30 sularında bir arkadaşına "Ben namaz kılmaya gidiyorum, tuvalete gideceğim, çay içeceğim" diyen Çatan'dan uzun süre haber alınamazken, gün aydınlandıktan sonra servise binen arkadaşları Çatan'ın olmadığını fark etti. Başka bir geminin kaptanının suyun üzerindeki cansız bedenini fark etmesi sonucu bulunan Çatan, saat 8.30-9.00 civarında denizden çıkarıldı. Çatan'ın olay yerinde vefat ettiği anlaşıldı.