Güvercinlerin dostu: Gazeteci İbrahim Koyuncu

Tutuklanan gazeteci İbrahim Koyuncu, yıllarca kameramanlık yaptı ancak çocukluğundan beri beslediği güvercinleri yalnız bırakmadı. Ağabeyi Koyuncu, kardeşini, "Güvercinlerin dostu" diye tanımlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’da evlerine baskın yapıldıktan sonra tutuklanan 16 gazeteciden biri de İbrahim Koyuncu. Koyuncu uzun yıllardır kameraman ve video editörü olarak çalıştı. Gazeteciliğe başlamadan önce İstanbul’da çeşitli film setlerinde kameramanlık yapan Koyuncu, bir süre sonra Diyarbakır’a döndü. Çünkü Koyuncu memleketinde çalışmak istiyordu ve onu bekleyen güvercinleri vardı…

GÜVERCİN, TARIM VE DOĞAYI SEVER…

İbrahim Koyuncu çocukluğunu köy ve şehir hayatını bir arada yaşadı. 15 yaşına kadar Diyarbakır’a bağlı Çakmak köyünde ailesiyle birlikte yaşayan Koyuncu kış mevsiminde Diyarbakır, yaz mevsiminde ise köyde hayatına devam ederdi. Şu an 40 yaşında olan Koyuncu’nun köyde beslediği birçok güvercini bulunuyor. Ailesi, Koyuncu’yla ilgili de en çok bu konuda şikayet ediyor. Çünkü Koyuncu zamanının büyük çoğunluğunu beslediği güvercinlerine ayırırdı. Çocukluğundan beri güvercin besleyen Koyuncu’nun en sevdiği şey hayvanlar ve doğa. Boş zamanlarında Koyuncu köye giderek doğa, güvercinlerle ilgili videolar çeker ve insanları bu konuda yaptığı programlarla bilgilendirirdi. Aynı zamanda tarımla da ilgilenen Koyuncu, ailesine de bu konuda yardım ederdi.

GAZETECİLİĞE BAŞLADI, KHK VURDU…

Koyuncu gazeteciliğe kuzeninin tavsiyeleri üzerine başladı. Köyde birçok konuyla ilgili videolar çekerek programlar hazırlayan Koyuncu, böylece televizyonculukta da deneyim sahibi oldu. Lise mezunu olan Koyuncu İstanbul’da kameramanlık yaptıktan sonra kuzeninin tavsiyesi üzerine Diyarbakır’da yayın yapan Gün TV’de çalışmaya başladı. Bu süreçte de açık öğretimden eğitim hayatına devam eden Koyuncu’nun çalıştığı kanal, 2016’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılınca bir süre işsiz kaldı. Ancak işsiz kaldığı süreç içerisinde de kameramanlığa devam etti. Koyuncu, daha sonra meslek hayatına yapım ajanslarında kaldığı yerden devam etti.

‘HAYVAN, DOĞA VE GÜVERCİN SEVEN BİR İNSANDAN ‘TERÖRİST’ ÇIKMAZ’

Koyuncu gözaltına alındığında da ailesiyle birlikte yaşıyordu. Koyuncu’nun ağabeyi Fuat Koyuncu, onu, "Güvercinlerin dostu" diye tanımlıyor. Yaşadıkları bu sürecin kabul edilir olmadığını söyleyen ağabey Koyuncu, en çok da iktidar medyasında tutuklanan Kürt gazeteciler için kullanılan ‘terörist’ ifadelerine karşı çıkıyor.

“Güvercin, hayvan ve doğa seven bir insandan ‘terörist’ çıkmaz” diyor Koyuncu: “Benim kardeşim güvercin nasıl beslenir diye programlar yaptı. Köyde tarımla ilgili videolar hazırladı. En çok sevdiği işi profesyonel olarak devam ettirdi. Kamerasını elinden bırakmadı. Hayata hep pozitif bakar, insanları severdi. Bana, ailesine elinden geldiği kadar destek verirdi. Böyle bir insan ne yapmış olabilir? Hangi suçu işleyebilir? Bir insan hakkında somut delil olmadan, bırakın tutuklanmayı gözaltına bile almamaları gerekir. Tutuklanan 16 kişi gazeteci. Gazetecilikten suç çıkmaz.”

Ağabey Koyuncu son olarak şunları söylüyor: “Güvercinler hassas olur diyen bir insandan bahsediyoruz. Hayvanları doğayı ve güvercinleri seven biri kimseye zarar vermez diye düşünüyorum. Kardeşimi ve arkadaşlarını serbest bıraksınlar. Bu yaşananlar asla kabul edilemez.”