Güvenlik güçleri alkol, tekelciler ekmeğinin peşinde

Aybaş’ın alkol yasağının kalktığını duyurmasına İçişleri Bakanlığı, üstü örtük şekilde ‘Kalkmadı’ diye cevap verdi. Türkiye’nin dört bir yanındaki tekel bayileri, ne yapacakları konusunda şaşkın.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından "Alkol satış yasağı kalkmıştır herkese hayırlı olsun" diye yazarak yasağın kalktığını söyledi, ancak İçişleri Bakanlığı kısa bir süre sonra bu paylaşıma yanıt olarak “resmi olmayan açıklamalara itibar etmeyin” açıklaması geldi. Ardından önce tekeller sonra da bazı zincir marketlerde engelleme yapıldı.

Hükümetin tam kapanma açıklamasının ardından başlayan “alkol satışının” yasak olup olmadığına ilişken tartışmalar üzerine, farklı illerde uygulamanın nasıl yapıldığını araştırdık. Esnaf odaları başkanları, marketler, tekel bayileri ile Gazete Duvar muhabirlerinin yaptığı araştırmalarda alkol satışının genel olarak yasaklandığı ancak bazı illerde yasağın olmadığını düşünen esnafın satışa devam ettiği görüldü.   

TOKAT

“GARABET BİR UYGULAMA VAR”

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik, şehirdeki uygulamalara ilişkin şu açıklamayı yaptı:  “Bize gelen resmi bir evrak yok. Biz genelgeye göre üyelerimize bilgi veriyoruz. İçişleri Bakanlığı tarafından sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili önceki genelgelerde net bir şekilde ‘tekel bayiler kapalı’ ibaresi yer alıyordu. Ancak bu 17 günlük yasakta ‘tekel bayiler’ ibaresi konulmadığı için infial yarattı ülke genelinde. İçleri Bakanı sözlü olarak ‘tekel bayiler kapalı, alkol satışı yasak’ dedi ancak resmi bir şey yok. Şuan Tokat’ta zincir marketler içerisinde yer alan Migros’ta alkol satışı yapıldığını tespit ettik. Bize gelen bilgiler bu yönde. Tekel bayi ve kuruyemiş bayileri şuan kapalı. Garabet bir uygulama var. Aslında zincir marketlere değil, zor şartlar altında geçinen tekel ve kuruyemiş bayilerine alkol satışı izni verilmeliydi” dedi.

Tokat İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, alkol satışı yapan marketlerde denetim yaparak, satışın yasak olduğunu bildirirken, uygulamaya uymayan işletmelere idari para cezası uygulanacağı ifade edildi.

KONYA

'CEZAYI GÖZE ALAN ESNAF DÜKKANINI AÇAR'

Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Feridun Göner Konya’da alkol satışının yasaklandığını belirtti. Tekel bayilerinin sadece sigara satışı ve kuruyemiş gibi ürünleri satmak için iş yerlerini açabileceğini ifade eden Göner şunları söyledi: “Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş’ın açıklamaları birçok esnafımızda soru işareti bıraktı. Sabah saatlerinde alkol satışı yapan iki zincir markettin de alkol satışı yaptığını öğrendik. Biz de kaymakamlık ve valilikle görüştük. Bize alkol satışının kesinlikle yasak olduğunu ifade ettiler. Bizim bir yaptırım gücümüz yok, açmak isteyen esnaf, cezayı göze alarak açar.” 

ÇORUM

'ALKOLÜ İÇKİ YASAĞINA DAİR YASAL BİR GENELGE YOK'

Çorum Bakkallar ve Bayiler Odası başkanı Özkan Şanal, tam kapanmanın uygulanacağı 17 günlük alkol yasağının sadece sözlü olduğunu, kendilerine herhangi bir genelge gelmediğini söyledi. Şanal, "Alkollü içki satan tekel bayilerine ne gerekçe ile cezai müediye uygulanacak. İki arada bir derede kaldık" dedi. Şanal, kendisini arayan tekel bayilerine “satıp satmamak sizin elinizde” diye cevap verdiğini söyledi. Alkollü içki yasağının sadece İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sözlerinden ibaret olduğunu aktaran, Şanal, “Yasalar sözle uygulanmıyor. Ceza uygulanırsa buna kesinlikle itiraz edeceğiz. Hukuki yollardan hakkımızı arayacağız" diye konuştu.

KAYSERİ
‘ÇİFTE STANDART VAR’

Bugün TTBP Başkanının açıklamasının ardından alkol bulunduran market zincirlerinde satış yapılmaya başlandı. Küçük işletmeler statüsünde yer alan tekel bayi esnafları ise ortadaki belirsizlik sebebiyle dükkanlarını açamadı. Kayseri’de tekel bayi işleten bir esnaf hem market ruhsatı hem de alkol satış ruhsatı olduğunu belirterek; “Hem market hem alkol satış ruhsatım var. Ama ‘alkol satışını denetleyemeyiz’ diyerek polis bana dükkanımı açtırmıyor. Öte yandan raflarında alkol bulunduran market zincirleri ise mevcut satışlarına devam edebiliyor” diyerek çifte standart yapıldığını vurguladı. Normalde aynı kategoride yer alan işletmeler olduklarına dikkat çekerek “Ama onlar alkol bulundurdukları halde kapılarına alkol satışı yoktur yazarak muhtelif diğer ürünlerinin satışlarını yapabiliyor” şeklinde konuştu.

‘DÜKKANIMI AÇABİLMEM LAZIM’

İsmini vermek istemeyen başka bir tekel esnafı ise; “Benim alkol haricinde de ürünlerim var. Benim de kapıma alkol satışı yoktur yazıp dükkanımı açabilmem lazım” dedi. Öte taraftan TTBP Başkanının alkol satış yasağının kalktığına dair açıklamasının ardından market zincirlerinin alkol satışı yapmaya başladığını belirten başka bir esnaf ise “Bizim bölgenin polis amirine ulaştım. ‘Alkol satış yasağının kalktığına dair açıklama var dükkanımı açabilir miyim’ diye sorunca ‘Resmi bir açıklama yok dükkanınızı açamazsınız’ dediler. Ama büyük market zincirleri bu sabahtan beri alkol satışı yapmaya başladı” dedi. 

VAN
VAN’DA TEKEL BAYİLERİ ALKOL YASAĞINA UYMADI

Tam kapanma döneminde esnaf ve hükümeti karşı karşıya getiren alkol satışı yasağına tekel bayileri ve zincir marketler uymadı. Polis, zincir marketlerde bulunan alkol reyonlarına müdahale etmezken, kent merkezinde bulunun tekel bayilerine giderek kapatmaları yönünde uyarılarda bulundu. Tekel bayileri böyle bir yasak bulunmadığını belirterek alkol satışına devam etti.

ALKOL SATIŞI YAPAN MARKETE CEZA

Van’da polis, alkol reyonunu kapatmayan zincir market hakkında tutanak tuttu. Van Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakan Abi, “Maraş’ta bulunun markete alkol satış cezası verildi. Herhangi bir tebligat ulaştırılmadan cezalar veriliyor. Van’da iki Tekel bayi, “Tekel Büfe” ruhsatına sahip ve İçişleri Bakanlığı’nın belirttiği kapsama girmiyor. Ramazan nedeniyle zaten birçok bayimiz kapalı. Alkol yasağı genel yasakların dışında olan bir yasak. Bizler büfeyiz, bakkallar odasına kayıtlıyız. Dolayısıyla hakkımızda böyle bir işlem yürütülemez.”

KOCAELİ
'DEVLETİMİZLE ZITLAŞMAYA GEREK YOK'

Bazı tekel büfesi sahipleri ceza almaktan korktukları için dükkanlarını yasak boyunca kapatırken, bazıları da karara tepki göstererek büfelerinden alkol satışı yapmaya devam ediyor. Zincir marketler ise kısıtlamanın ilk günü itibariyle alkol satışlarını sürdürüyor. Kocaeli Bakkallar Büfeciler ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Bayram Kütük, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarından sonra üyelerine tam kapanma süresince kapalı kalmalarını belirten bir mesaj attığını söylüyor. Yayımlanan genelgeyi 'ucu açık' olarak tanımlayan Kütük, en etkili ağız olduğu için Soylu'yu dinlediklerini aktarıyor. Hala kendilerine resmi bir yazının iletilmediğini vurgulayan Kütük,  "Biz sadece üyelerimize ‘kapalısınız’ diye mesaj attık. Ancak zincir marketlerde alkol satışına devam ediliyor. Bu konuyla alakalı kaymakamlığa ve valiliğe gerekli bilgilendirmeyi yaptım. Valilik en kısa sürede karar alıp, cezai işlem uygulayarak kapattıracak. Zincir marketler satış yapmaya devam ederken, bizlere haksızlık yapıldı. Üyelerimiz bu noktadan sonra ‘biz de dükkanlarımızı açalım, satış gerçekleştirelim. Gerekirse mahkemelik oluruz’ demeye başladı. Bir mesaj atsak bütün bayiler açılır. Herkes bizden haber bekliyor. Devletimizle zıtlaşmaya gerek yok.” dedi. 

EDİRNE
EDİRNE’DE ALKOLLÜ İÇECEK SATIŞI YAPILIYOR

Edirne ve Trakya’da halkının büyük bir kısmının Ramazan Bayramı ve sonrasında tüketmek üzere alkollü içeceğini dünden satın aldığı gözlemlendi. Zincir marketlerde içki satışı devam ederken, bazı yerel marketlerde satış yasağı devam ediyor. Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, “Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken açıklamalarında yasağın hukuki dayanağının olmadığını belirtti. Bizim de görüşümüz bu yönde” diye konuştu. Öte yandan edinilen bilgiye Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri içki satışı yapan işletmeler hakkında işlem yapacağını duyurdu. (HABER MERKEZİ)