Gürcistan'da Stalin ikonasının tahrif edilmesine protesto

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bir katedrale yerleştirilen Stalin ikonasına boya atılması sonrası binlerce kişi olayı protesto etti. Polis, tahrifatla ilgili soruşturma başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) liderlerinden Josef Stalin'i tasvir eden dini bir ikonanın tahrif edilmesi protesto edildi. Eylemciler, ikonayı tahrif eden kadının 'sert bir şekilde cezalandırılmasını' istedi.

Reuters'ın haberine göre, şüpheli kadın, yakın zaman önce Tiflis'teki Kutsal Teslis Katedrali'ne yerleştirilen Stalin ikonasına boya atmakla suçlanıyor. Gürcistan doğumlu Stalin'i tasvir eden ikonaya yönelik salı günü yapılan bu eylemin Gürcistan ile Sovyet tarihi ve mirası arasındaki derin ayrışmayı bir kez daha ortaya koyduğu ifade ediliyor.

'TAHİR TEKERRÜR ETTİRİLİYOR'

Dünkü eylemi düzenleyen muhafazakar Alt-Info hareketi, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Stalin ikonasına yönelik tahrifatı 'Stalin rejimi sırasında yaşanan dine yönelik baskılara' benzetti. Yapılan açıklamada, "Mevcut olaylara ilişkin duruşumuzu dile getiriyor ve Patriklik Kilisesi'ndeki ikonaya boya atılmasının kiliseye yönelik bir çeşit baskın olduğunu ve Bolşevik geçmişi deneyimini tekerrür ettirdiğini vurguluyoruz" denildi.

Bu bağlamda Tiflis'teki parlamento binası önünde bir araya gelen binlerce Ortodoks ve Alt-Info destekçisi, ardından Stalin'in ikonası önünde dua etmek üzere katedrale doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı tahmin edilen protesto yürüyüşünü polis de yakından takip etti. Gürcistan'daki milliyetçi partilerden Vatanseverler İttifakı, olaya konu olan Stalin ikonasını katedrale kendilerinin hediye ettiğini söyledi.

POLİS SORUŞTURMA BAŞLATTI

Söz konusu ikonada, kendisi de Gürcistan doğumlu olan ve Sovyetler Birliği döneminde dini baskılamakla eleştirilen Stalin'in bir tasviri yer alıyor, hemen yanında ise kendisini kutsayan Rus Ortodoks Aziz Matrona Nikonova bulunuyordu. Gürcistan'ın Ortodoks kilisesi yetkilileri, perşembe günü yaptıkları açıklamada, Josef Stalin ile Aziz Matrona'nın gerçekten tanışmış olduğuna ilişkin yeterince kanıt olmadığına işaret ederek söz konusu ikonada 'uygun değişikliklerin' yapılması gerektiğini söylemişti.

Polis de ikonaya yönelik tahrifatın ardından olayla ilgili soruşturma başlattı ve bir şüphelinin ifadesini aldı. Bazı Gürcistan haber sitelerine yansıyan haberlerde ise perşemebe günü bazı Ortodoks aktivistlerin şüpheli kadının evini basmaya çalıştığı, söz konusu teşebbüsün polis tarafından engellendiği iddia edildi. (DIŞ HABERLER)