Günseli Bayram: Sivrisinekle mücadelede bilimsel araştırma gerekli

Evrensel yazarı Günseli Bayram, Trakya'dan İstanbul'a yayılan ve alerjileri tetikleyen istilacı tür sivrisineğin ilaçlara karşı direnç kazandığını, bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Evrensel yazarı Günseli Bayram, yaz biterken sivrisinek çilesinin bitmediğine dikkat çekti. Uzmanların yeni bir istilacı sivrisinek konusunda açıklama yaptığını belirten Bayram, kaplan sivrisineği ya da orman sivrisineği olarak bilinen bu türün alerjileri tetiklediği ve bir tür kurt enfeksiyonu virüsü taşıdığı konusunda uyardı.

Günseli Bayram'ın "İnsanlığın sivrisinekle dansı" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Yazın resmi olarak bittiği şu günlerde, İstanbul’da sivrisineklerle sınavımız maalesef bitmedi. Benim gibi alerjik bünyeliler açısından bu canlılarla aynı ortamda olmak zaten uzun yıllardır sıkıntılı idi. Ancak son bir iki senede çevremdeki birçok kişinin vücudunun sivrisinek ısırığına önceki yıllara göre daha fazla tepki gösterdiğini gözlemliyorum. Son olarak bu yılın ağustos ayı başında Çocuk Alerji, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay Doğu Karadeniz’den, Batum’a ve Kırım Yarımadası’na kadar olan bir alanda Aedes albopictus türü sivrisineklerin arttığı ve batıda Trakya ile İstanbul’dan doğru da yayılım gösterdiklerini ve bu istilacı türün insanda alerjik reaksiyonlara yol açtığını açıkladı. Daha çok Asya’da yayılım gösteren bu tür, kaplan sivrisineği ya da orman sivrisineği olarak da biliniyor. Bu sivrisinek chikungunya virüsü, deng virüsü and dirofilariasis (bir tür kurt enfeksiyonu) vektörlerinin de taşıyıcısı aynı zamanda. Bu türün kontrolsüz yayılımı hem bu hastalıkların yayılımı hem de farklı hastalık yapıcı organizmaların diğer canlılardan insana zoonetik transferinde köprü görevi görme olasılığı nedeniyle sağlık açısından tehlike teşkil ediyor. Son açıklamalar bu sivrisinekle mücadelede gen transferi aracılığı ile ilaçlara dirençli sivrisineklerin evrimi nedeniyle başarılı olunamadığına işaret etmekte. Bu açıdan, Aedes albopictus türünün ilaç direnci kazanma mekanizmaları üzerindeki bilimsel çalışmalara şiddetle ihtiyaç bulunmakta. (HABER MERKEZİ)

(YAZININ TAMAMI)