Güney Kore'de Spotify- Kakao M anlaşmazlığı: Spotify, yüzlerce K-Pop şarkısının platformdan kaldırıldığını doğruladı

Güney Kore'de henüz 1 ayını dolduran müzik dinleme platformu Spotify ile ülkedeki yerel yapım şirketi Kakao M arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yüzlerce K-Pop şarkısına erişilemiyor. Spotify, şarkıların yeniden yüklenmesi için yapım şirketiyle anlaşmaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de 1 Şubat'ta piyasaya sürülen müzik dinleme platformu Spotify ile ülkedeki yerel yapım şirketi Kakao M arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yüzlerce K-Pop şarkısı Spotify'dan kaldırıldı. Yayın platformu, şarkıların yeniden platforma eklenmesi için Kakao M şirketiyle anlaşmaya varmaya çalışıyor. 

Independent Türkçe'nin NME'den aktardığına göre, Spotify ile Kakao M arasındaki anlaşmazlık sonucu yerel yapım şirketinin dağıtımını yaptığı IU, Monsta X, Epik High, Seventeen, Nu'est, Mamamoo, Zico, Block B, CNBlue, Younha, Apink, Lovelyz, Jannabi gibi sanatçıların parçalarının da bulunduğu yüzlerce şarkı tüm dünyada Spotify uygulamasından kaldırıldı. Kakao M, Güney Kore popüler müziğinin büyük bir bölümünün dağıtımını üstleniyor ve şarkıların yüzde 37,5'i şirket bünyesindeki Gaon Müzik Listesi'nin 2020'nin En İyi 400 Şarkısı listesinde yer alıyor. 

'YAKINDA ÇÖZMEYİ UMUYORUZ'

NME'ye konuşan Spotify sözcüsü, Kakao M'nin kataloğunun 1 Mart 2021'den itibaren "lisansın sona ermesi nedeniyle" kullanıcıların hizmetine sunulamayacağını aktardı. Spotify adına yapılan açıklamada, "Sanatçıların müziğinin dünya çapında yaklaşık 170 pazarda Spotify'ın 345 milyondan fazla dinleyicisine sunulmaya devam etmesi adına küresel lisans sözleşmesini yenilemek için geçen bir buçuk sene boyunca Kakao M ile çalışıyoruz. Tüm çabalarımıza rağmen, Kakao M ile yaptığımız (Güney Kore dışındaki tüm ülkeleri kapsayan) mevcut lisans anlaşması sona erdi. Henüz yeni bir küresel anlaşmaya varmamış olmamız onların sanatçılarının yanı sıra dünya çapındaki hayranlar ve dinleyiciler için talihsiz bir durum. Bu kesintinin geçici olmasını ve durumu yakında çözmeyi umuyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

SM, YG, JYP ve BigHit Entertainment gibi şirketlerle anlaşmalı sanatçılar durumdan etkilenmedi. 

Etiketler k-pop spotify kakao m