Güney Kore'de hamileler için cinsiyetçi 'tavsiyeler' infial yarattı

Güney Kore'nın başkenti Seul'de yerel hükümetin hamileler için yayınladığı cinsiyetçi 'kılavuz' sosyal medyada tepki çekti. 'Tavsiyeler' arasında, hamilelerin doğumdan önce 'yemek pişirmeye alışık olmayan eşlerin rahatlıkla ısıtabileceği birkaç öğün yemek hazırlamaları gerektiği' ifadeleri yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'nin başkenti Seul'de, hükümetin hamilelere yönelik yayınladığı cinsiyetçi 'tavsiyeler' sosyal medyada infial yarattı. Hükümete ait resmi bir internet sitesinde yayınlanan, hamilelere 'kilolarını korumaları' ve doğuma gitmeden önce 'eşleri için temiz kıyafet ve birkaç öğün yemek bırakmaları gerektiğini' söyleyen 'tavsiyeler' gelen tepkilerin ardından siteden kaldırıldı.

'EŞLERİN ZAHMETE GİRMEMESİ İÇİN TEMİZ KIYAFET BIRAKIN'

'Seoul Şehri Gebelik ve Doğum Bilgi Merkezi'nin internet sitesinde yayınlanan 'kılavuzda', hamilelere doğum yaklaşırken 'yemek pişirmeye alışkın olmayan eşlerin' rahatlıkla ısıtabileceği birkaç öğün yemek hazırlamaları 'tavsiye' edildi. Hamilelerin, hastanede kaldıkları süre boyunca 'eşlerinin zahmete girmemesi için temiz iç çamaşırı, çorap ve gömlek hazırlayıp bırakması gerektiği' de öne sürüldü. 

Kılavuzda, 'sağlıklı bir kiloyu korumak için ev işlerinin ertelenmemesi gerektiği' belirtilirken şu ifadeler kullandı: "Hamilelikten önce giydiğiniz kıyafetleri, görülmesi kolay bir yere asın. Aşırı yemek yemeğe veya egzersizi atlamaya meyilliyseniz, kıyafetlere bakın."

'EVLİ KADINLAR HİZMETÇİ DEĞİLDİR'

Sosyal medya üzerinden gelen tepkilerde, ifadelerin cinsiyetçi olduğu ve toplumsal cinsiyet normlarını pekiştirdiği belirtildi. Bir kullanıcı, "Evli kadınların eşlerinin hizmetçisi olduğu mu düşünülüyor" derken, başa bir kullanıcı ise "Hamileliğin sonuna doğru nefes almak bile zorlaşırken kocalarımıza iş çamaşırı ve yiyecek hazırlamamızı mı bekliyorlar" diye sordu. (DIŞ HABERLER)