Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Ukrayna'da: 'Tarihimizde bir ilk'

NATO Zirvesi için Litvanya'yı ve Polonya'yı ziyaret eden Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon, başkent Kiev'e giderek Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'e giderek Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le bir araya geldi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon'un önceden kamuoyuna duyurulmayan ziyareti, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılan NATO Liderler Zirvesi'ne katılmasının ve Polonya'yı ziyaret etmesinin ardından gerçekleşti. Ukrayna'da önce Buça ve İrpin'i ziyaret eden Yoon, ardından Zelenskiy'le görüştü. İki lider, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

Zelenskiy'le ortak basın toplantısında konuşan Yoon, ülkesinin bu sene Ukrayna’ya ‘daha geniş ölçekte askeri malzeme’ sağlamayı planladığını açıkladı. Ukrayna’ya 150 milyon dolarlık insani yardım yapmayı planladıklarını da aktaran Güney Kore Cumhurbaşkanı, ülkesinin altyapı inşası gibi projelerde Kiev’le işbirliği yapacağını kaydetti.

'ÖNEMLİ OLAN HER ŞEYİ ELE ALIYORUZ'

Yoon'un ziyareti sırasında sosyal medya hesabından bir fotoğraf paylaşarak açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Bugün Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol ve first lady Kim Keon Hee, Ukrayna'da. İlişkilerimizin tarihinde bir ilki teşkil eden ziyaretleri sırasında, halkın normal ve güvenli yaşamı ve kurallara dayalı uluslararası düzen için önemli olan her şeyi ele alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, "Sınır dışı edilen yetişkinler ve çocuklar, barış formülünün uygulanması ve Küresel Barış Zirvesi'nin hazırlanması, gıda ve enerji güvenliği ve ekonomik işbirliği... Birlikte uluslarımıza ve Ukrayna ile Kore Cumhuriyeti'nin küresel pozisyonlarına daha fazla güç vereceğimize eminim" açıklamasında bulundu.

UKRAYNA'YA ASKERİ DESTEK TALEBİ

Rusya ile savaşın 24 Şubat 2022'den bu yana devam ettiği Ukrayna'ya silah yardımı yapma talepleriyle karşı karşıya olan Güney Kore'nin cumhurbaşkanı Yoon, bu hafta bir açıklama yaparak, ülkesinin Ukrayna'dan kendilerine iletilen talep üzerine, ülkeye mayın temizleme ekipmanı ve ambulanslar göndermeye hazırlandığını açıkladı. Yoon ayrıca NATO'nun Ukrayna için oluşturduğu 'güven fonu'na da katılacağı bilgisini verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon ile ilk defa mayısta görüştüğünde, kendisinden askeri destek talebinde bulunmuştu. Güney Kore Savunma Bakanlığı, ABD'ye mühimmat ihraç etmeyi ele aldıklarını açıklamış, fakat Ukrayna'ya sevk edilmek üzere askeri teçhizat gönderecekleri yönündeki haberleri reddetmişti.

Toprak, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı ise Ukrayna'nın ulaşım, enerji ve sanayi gibi alanlarda yeniden inşasını destekleyeceklerini belirtmişti. Bakanlığın açıklamasına göre, aralarında Güney Kore'nin de olduğu bazı ülkelerden şirketler 14 Temmmuz Cuma günü Ukrayna'nın yeniden inşası için işbirliği öngören anlaşmalar imzaladı. (DIŞ HABERLER)