Bilgen mahkum ettirdiği suçlamayla gözaltına alındı

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, bugün yeniden gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen Kobanê eylemleri öncesinde çağrı yapmak suçlaması ile daha önce de tutuklanmıştı. 8.5 ay hapis yatan Bilgen katılmadığı MYK toplantısı ile suçlandığını belirterek Anayasa Mahkemesi'nde tazminat davası açmış ve haklı bulunmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kobanê eylemleri öncesi çağrı yaptıkları gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen 82 kişi arasında yer alan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen daha önce aynı dosyadan tazminat kazanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla bu sabah gerçekleştirilen gözaltıların gerekçesi olarak, "6, 7, 8 Ekim 2014 tarihlerinde, ülke genelinde yapılan eylemlerde halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yapılması" gösterilmişti. Ayhan Bilgen aynı suçlama ile 2017 Anayasa değişikliği referandumu döneminde 8.5 ay hapis yatmıştı.

HDP'nin sosyal medya hesabından üyesi olduğu MYK adına yapılan çağrı nedeniyle suçlanan Bilgen, 31 Ocak 2017'de tutuklandı. Hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma, suç işlemeye tahrik etme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme" suçlarından kamu davası açıldı.

AYM HAK İHLALİ KARARI VERMİŞTİ

Davaya bakan Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince, 8 Eylül'de tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Bilgen, "olayda kuvvetli suç şüphesinin veya suç işlediğine dair somut bir delilin olmadığını" belirterek, tutuklu bulunduğu sürede kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Bilgen, başvuruda suça konu paylaşımların yapıldığı gün gerçekleştirilen MYK toplantısına katıldığına veya bu MYK toplantısında suç işleme çağrısı yapıldığına yönelik bir karar alındığına ilişkin herhangi bir tespit veya araştırmanın soruşturma makamlarınca yapılmadığını belirtti.

100 bin lira manevi tazminat talep eden Ayhan Bilgen, hakkındaki tutuklama tedbirinin, "suçların önlenmesi amacıyla değil, HDP mensubu bir milletvekili olarak siyasi faaliyetlerini engelleme ve muhalefetin susturulması amacıyla uygulandığını" ifade etti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 21 Aralık 2017'de yaptığı toplantısında Bilgen'i haklı buldu ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine' karar vererek, net 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

RTÜK üyesine de Kobanê gözaltısıRTÜK üyesine de Kobanê gözaltısı

CHP'den HDP operasyonuna tepki: Sindirme operasyonu yapıyorlarCHP'den HDP operasyonuna tepki: Sindirme operasyonu yapıyorlar

HDP'ye Kobanê operasyonu: 82 gözaltıHDP'ye Kobanê operasyonu: 82 gözaltı

UÇAKLA ANKARA'YA GÖNDERİLDİ

Ayhan Bilgen, İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından yoğun güvenlik önlemleri altında hastaneye götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi. Buradan Kars Harakani Havalimanı'na getirilen Bilgen, uçakla soruşturmanın yürütüldüğü Ankara'ya gönderildi.

ALTIPARMAK: YARGIYA GÜVEN!

Hukukçu Kerem Altıparmak, Bilgen'in gözaltına alınması ile ilgili olarak yaptığı paylaşımda bu süreci hatırlatarak şunları yazdı: "Ayhan Bilgen daha önce de HDP hesabından atılan Kobane tweeti nedeniyle MYK üyesi olarak tutuklanmıştı. Referandum süreci boyunca da tutuklu kaldı. Sonra AYM kararıyla ortaya çıktı ki MYK toplantısına katılmamış, ısrarla belirtilmesine rağmen bu dikkate alınmamış. Yargıya güven!" (HABER MERKEZİ)

Etiketler HDP Kars Ayhan Bilgen