HES kodu uygulaması başladı: Hâlâ ne işe yaradığını bilmiyorum

Korona virüsüyle mücadele kapsamında yeni bir uygulama hayata geçirildi. Bugünden itibaren devlet dairelerinde HES (Hayat Eve Sığar) kodu olmadan işlem yapmak mümkün olmayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü tanısı konulan vaka sayılarında yükseliş sürerken İstanbul için bugün yeni bir tedbir uygulamaya konuldu. Herhangi bir devlet dairesinde işlem yapmak için HES kodu zorunluluğu getirildi.

Bu kapsamda kentte bazı kamu kurumlarına gelen yurttaşların HES kodu okutularak içeriye alındı. Sultangazi Hükümet Konağı girişindeki görevliler tarafından gelen yurttaşların ateşi ölçülerek HES kodu olup olmadığını soruluyor. HES kodu olmayanlara, E-devlet üzerinden nasıl alındığı tarif edilerek kodun alınması sağlanıyor. Ancak bazıları ise kapıda beklememek ve randevusuna yetişmek için HES kodunun olduğunu söylüyor. Randevu sırasında aynı soruyla tekrar karşılaşınca kodu almak için ne yapması gerektiğini soruyor.

Kapıdan sırasıyla içeriye alınan kişiler, telefondaki uygulamadan barkod okuttuktan sonra, uygulaması olmayanların kimlik kartı alınarak işlemler yapılıyor. HES kodu almadan tapu ve nüfus dairelerine gelenler için ayrıca bilgilendirme panolarında HES kodunun nasıl alındığıyla ilgili yazılara da yer verildi.

.

'KEŞKE BÜTÜN İŞLEMLER BÖYLE KOLAY OLSA'

Uygulamadan henüz haberi olmayan ve tapu dairesindeki işlemi sırasında kendisine HES kodu sorulunca konudan haberdar olan bir yurttaş, sıradakilerin yardımıyla HES kodunu alarak işlemini tamamladı. HES kodunun kolay alınmasını ve randevusunun iptal olmadığını öğrenince şunları söyledi: “İlk defa devletin kolay bir uygulamasıyla karşılaştım. Açıkçası şaşırdım. Ben kesin bugün işlemim iptal olacak yarına kalacak diye düşündüm ama sağ olsun arkadaşlar yardım edince iki dakikada kodu aldım. Keşke bütün işlemler böyle kolay olsa.”

'DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'

Sıra beklerken kendisine HES kodu uygulaması sorulunca nüfus dairesine gelmeden önce aldığını belirten bir yurttaş, şunları söyledi: “Yani farklı bir şeyle karşılaşmadım. Sadece kod istiyorlar veriyorsun. Hâlâ ne işe yaradığını bile bilmiyorum. İlk defa kullanıyorum. Haberlerde gördüm, dün randevu aldıktan sonra kızıma sordum, kızım bana kodu aldı. Az önce kapıdan içeri girerken sordular. Başka da bir şey için kullanmadım. Niye istediklerini pek anlamadım. Randevu gibi.”

İstanbul'da devlet kapısı bugünden itibaren HES'le açılacakİstanbul'da devlet kapısı bugünden itibaren HES'le açılacak