4 yargı kararı var, uygulayan yok

Beşiktaş'taki İsmail Tarman Ortaokulu iki yıl önce imam hatipe dönüştürüldü. Veliler ve mahalle halkı kararı mahkemeye taşıdı. Mahkemeler imam hatipe dönüştürme işlemini 4 kez iptal etti ancak buna rağmen okula kayıt yaptırılmıyor. Veliler ise yargı kararlarının uygulanması için 1578 gündür eylem yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Beşiktaş’ta bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürme işlemi dört ayrı mahkeme tarafından reddedildi. Buna rağmen okula kayıt yaptırılmamasını protesto eden velilerin direnişi ise 1758 gündür sürüyor.

İsmail Tarman Ortaokulu'nun imam hatipe dönüştürülmesinin ardından veliler ve mahalle halkı işlemin iptali için dava açtı. Sürdürülen hukuk mücadelesinde mahkemeler üç kez işlemin iptali yönünde karar verdi. Son olarak İstanbul Bölge İdare Mahkemeleri 7. İdare Dava Dairesi, İstanbul Valiliği ve Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından yapılan istinaf taleplerini 'kesin olarak' reddetti ve mahkeme kararlarının onanmasına karar verdi. Ancak bu karara rağmen de okula öğrenci kaydı yaptırılmadı.

'HİÇ KİMSE MAHKEME KARARLARINDAN ÜSTÜN DEĞİLDİR'

Avukat Arzu Becerik, İsmail Tarman Ortaokulu'nun usülsüz ve kanuna aykırı olarak imam hatibe dönüştürme işleminin mahkemelerce iptal edildiğini belirterek şunları söyledi:

“Şu anda iptal kararlarının uygulanmaması sorunuyla karşı karşıyayız. Bu işlemin iptali için veliler ve mahalleliler olarak davalar açmıştık. Velilerin açmış olduğu davada mahkeme iptal kararını verdi. Bölge idare mahkemesi de bu kararı onadı. Böylece velilerin açmış olduğu dava kesinleşti. Bu kararın uygulanması için ilgili kişilere ve yetkililere başvurduk. Mahkeme işlemin usülsüzlüğünü, hukuksuzluğuna karar vererek valililiğin 'iptal' işlemini 'iptal' etti. Bölge İdare Mahkemesi ise 8 Eylül tarihli kararıyla bu iptal kararını da onadı.

Yani Beşiktaş Kaymakamlığı ve İstanbul Valiliği'nin itirazları kesin olarak reddedildi. Şimdi dört tane mahkeme kararımız var. Bu yapılan işlemin usülsüzlüğünü tespit eden bu mahkeme kararlarının uygulanması zorunlu ve görevdir. Hem anayasal görevdir hem de kamu yetkililerin bizzat görevidir. Bu kararları yerine getirmeyen ve duymazdan gelen, mahkeme kararlarına direnen tüm yetkililere karşı başvuru hakkımızı kullandık. Kendilerini şikayet ettik. Hiç kimse mahkeme kararlarından üstün değildir. Yanlışta ısrar etmek, yanlışı devam ettirmek kabul edilemez. Biran önce mahkeme kararları uygulansın.”

'MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'

Velilerden Ferrah Diba Çobanoğlu, "Mahalleli dava açtı kazandı. Veliler dava açtı kazandı. Ama okul yönetimi kararı uygulamıyor. Bizde kazanana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.