Helikopterden atıldığı iddia edilen köylüler Soylu’ya soruldu

Van Çatak'da helikopterden atıldıkları iddia edilen 2 köylü hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması isteğiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verildi. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da iddiaları Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Van Çatak’da Osman Şiban ve Servet Turgut adlı iki köylünün helikopterden atıldığına dair iddialarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Tayip Temel, soru önergesinde, “Yaşanan bu dehşet verici olayın kamuoyu nezdinde bir an önce açıklığa kavuşturulmaya ihtiyacı vardır” diyerek, olayla ilgili şu bilgilere yer verdi:

“11 Eylül 2020 tarihinde Van’ın Çatak ilçesinde askerler tarafından gözaltına alınan ve 2 gün sonra Van Bölge ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde oldukları ortaya çıkan 8 çocuk babası Osman Şiban (50) ve 7 çocuk babası Servet Turgut’un (55) helikopterden atıldıkları iddia edilmekteydi. 20.09.2020 tarihinde Osman Şiban’ın hastane epikriz raporuna ulaşıldığı bilgisi basına yansımıştır. Rapora göre Osman Şiban’ın ‘yüksekten düşme’ şikayetiyle acil servise getirildiği kaydedilmiştir. Raporda Şiban’ın ‘helikopterden düşme sonrası acil servise getirildiği’ bilgisi yer almaktadır. Servet Turgut için hazırlanan raporda ise ‘isimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi. Entübe hasta.’ notu yer almaktadır. Böylece rapor, her iki yurttaşın ‘helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirmektedir. Yaşanan bu dehşet verici olayın kamuoyu nezdinde bir an önce açıklığa kavuşturulmaya ihtiyacı vardır.”

İki köylü için işkence iddiası: Biri yoğun bakımda, birinin hafızası yokİki köylü için işkence iddiası: Biri yoğun bakımda, birinin hafızası yok

Temel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları sordu:

1. Osman Şiban ve Servet Turgut adlı yurttaşlar gözaltına alınmışlar mıdır? Gözaltına alınmışlarsa nereye götürülmüşlerdir?

2. Osman Şiban ve Servet Turgut'un helikopterden atıldıkları iddiası doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise Osman Şiban ve Servet Turgut’u helikopterden atan şahıs/şahıslar kimlerdir? Bu şahıs/şahıslar hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

3. Osman Şiban ve Servet Turgut Van Eğitim ve Araştırma hastanesine kim ya da kimler tarafından getirilmişlerdir?

4. Söz konusu iddia doğru ise işkencenin bir insanlık suçu olması hasebiyle Osman Şiban ve Servet Turgut adlı sivil yurttaşlara işkence yapılarak helikopterden atılmaları iddiasına ilişkin açıklamayı kamuoyuna ne zaman yapacaksınız?

5. 2001-2020 yılları arasında kaç sivil yurttaşa işkence yapıldığı hastane raporu ile belgelenmiştir?

'MUSTAFA YENEROĞLU: İDDİALAR DOĞRU MU?'

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da 11 Eylül'de Van'ın Çatak ilçesinde askerler tarafından gözaltına alınıp helikopterden atıldığı iddia edilen Osman Şiban ve Servet Turgut'u Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordu.

Önergesinin gerekçe kısmında Yeneroğlu, "Osman Şiban ve Servet Turgut isimli vatandaşlarımız, bölge halkının tanıklığı altında askeri helikoptere bindirilmiş, iki gün boyunca kendilerinden haber alınamamıştır. Akabinde bir özel hastanede ortaya çıkan vatandaşlarımıza 'yüksekten düşme' teşhisi konulmuş ancak daha sonra Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldüklerinde Osman Şiban'a ait hasta epikrizinde 'helikopterden düşme' şeklinde kayıt girilmiştir" diyerek olaya ilişkin edindiği bilgilere yer verdi.

Hastane raporlarına da değinen Yeneroğlu, "Darp izine rastlandığından, vatandaşlarımıza yönelik darp ve işkence yapıldığına ilişkin kuvvetli şüphe bulunmaktadır" dedi.

Yeneroğlu'nun Bakan Akar'a yönelttiği sorular şöyle:

-Osman Şiban ve Servet Turgut isimli vatandaşlarımız, askeri helikoptere hangi gerekçe ile bindirilmişlerdi? Haklarında herhangi bir soruşturma ve gözaltı kararı var mıdır?

-Vatandaşlarımız hastaneye kim tarafından götürülmüştür?

-Vatandaşlarımızı hastaneye götüren kişiler neden “helikopterden düşme" şeklinde bir beyan ile kayıt yaptırmışlardır?

-Vatandaşlarımızın helikopterden atılma iddiaları doğru mudur?

-Vatandaşlarımız hakkında darp ve işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur?

-Söz konusu olayla ilgili olarak, Bakanlığınız nezdindi herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? (DUVAR)

Köylülerin helikopterden atıldığı iddiası ülkeyi sarstı!Köylülerin helikopterden atıldığı iddiası ülkeyi sarstı!