İstanbul Bilişim parayı alıp telefonu vermese de dolandırmamış

Binlerce insanın para ödemesine rağmen ürünlerini alamadığı elektronik perakendecisi İstanbul Bilişim'le ilgili yapılan suç duyurusu hakkında savcılık kararını verdi. Turgutlu Cumhuriyet Başsavcılığı, bir tüketicinin başvurusuyla ilgili, " Dolandırıcılık suçu oluşmamıştır" diyerek dosyayı kapattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Binlerce tüketicinin mağdur edildiği, para iadelerinin gerçekleştirilmediği elektronik perakendecisi İstanbul Bilişim'le ilgili yapılan suç duyurusunda savcılık kararını verdi. İstanbul Bilişim'den daha önce sipariş veren bir tüketici, hakem heyetinden olumlu yanıt alınca mahkemeye başvurdu. Ancak savcılık, “Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için failin hileli davranışlarla menfaat sağlaması gerekiyor” diyerek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ HAKLI BULDU AMA...

Manisa’da bulunan bir tüketici geçtiğimiz Şubat ayında İstanbul Bilişim’den bir telefon sipariş etti. Telefon bedeli olarak 1500 lira ödeyen tüketici daha sonra ürününü alamayınca Cumhurbaşkanı İletişim Merkezi, savcılık, tüketici hakem heyeti ve Ticaret Bakanlığı’na başvurarak mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Manisa Şehzadeler Tüketici Hakem Heyeti, mağdur tüketicinin başvurusu için şu yönde karar verdi: “Şikayet edilen firmanın taahhüt ettiği sürede üzerine düşen edimi yerine getirmemesi sebebiyle tüketicinin sözleşmeden haklı olarak dönmek istediği ve ürün bedelinin tarafına iadesini istemesi hakkının bulunduğu… 6502 Sayılı kanunun 11’nci maddesinde yer alan seçimlik haklarından birinin şikayet edilen firma tarafından yasaya uygun olacağı yönünde heyetimizce fikir birliğine varılmıştır.”

SAVCILIK: HİLELİ DAVRANIŞ YOK

Tüketici bu karardan sonra mahkemeye başvurdu. Turgutlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran tüketici, dolandırıldığını söyleyerek parasının iadesini istedi. Savcılık ise, “Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için failin bir kimseyi hileli davranışlarla menfaat sağlamasının gerektiği, müştekinin şüpheli şirket ile anlaşarak cep telefonu satın almaya çalıştığı somut olayda hileli bir davranış bulunmadığı için" kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Ne olmuştu?

Piyasaya ucuz elektronik ürün satmakla bilinen İstanbul Bilişim (Retro Bilişim Hizmetleri Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti) adlı şirketin mağdurları aylarca seslerinin duyulmasını istedi. Binlerce insanın bedelini ödemesine rağmen ürünlerini teslim etmeyen şirket, geçtiğimiz aylarda konkordato ilan etti. Konkordato başvurusu kabul edilen şirket ise buna gerekçe olarak artan döviz kurunu ve korona virüsünü gösterdi. Binlerce tüketici ise ödedikleri paralarının iade edilmesini bekliyor.