Abdullah Demir: KHK, hukukun keyfi bir şekilde yok edilmesidir

Kendisi de KHK ile öğretmenlik mesleğinden ihraç edilen Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Abdullah Demir, Adıyaman’da gerçekleşen ihraçlar için, “Yerel unsurların payının olduğu aşikârdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı Abdullah Demir, Kahta'da doğdu. Öğretmenliğe 14 Eylül 1994 tarihinde başladı. 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiğinde 22 yıllık öğretmendi. “Mesleğimin en verimli dönemindeydim” diyen Demir, ihraç edildiği güne de dikkat çekiyor: 1 Eylül Dünya Barış Günü’ydü.”

1 Eylül 2016 tarihinde 672 No’lu ilk KHK ile ihraç edilen Demir, “KHK demek, var olan hukukun, adaletin, hak ve özgürlüklerin keyfi bir şekilde yok edilmesi demektir” diyor. Adıyaman’da ihraçların gerçekleşmesi ile ihraçları inceleyen komisyona yapılan başvurulara ret kararı verilmesinde, yerel unsurların, iktidar yanlısı politikacı ve kamu çalışanlarının olduğu yönündeki iddiaları değerlendiren Demir, “Yerel unsurlarının payının olduğu aşikârdır” dedi.

“Genelde Türkiye’de özelde ilimizde yaşanan anti demokratik uygulamaları kamuoyu nezdinde görünür kılmak istiyoruz” diyen Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Abdullah Demir ile KHK hukukunu, KHK ile ihraç edilen meslektaşlarının durumunu, Adıyaman’da ihraçlarla ilgili gelişmeleri konuştuk.

'KHK, HUKUKUN YOK EDİLMESİDİR'

Mağduru olarak KHK’yı nasıl tanımlarsınız? KHK, en çok hangi kesimi etkiledi? 

Akşamında 657 tabi çalışan bir devlet memuruyken, gece yarısından sonra yayınlanan KHK ile 22 yıllı emek verdiğin öğretmenlik mesleğinin elinden hukuksuz şekilde alındığını öğreniyorsun. Okuma koşullarımı da düşündüğümde, annemin, babamın ırgatlık yaparak kazandıkları paralar ile bu mesleği kazanmam ve kazandıklarımın bir listede yazılan 3 satır cümlenin altına iliştirilen adımla yok edilmesi bende ve ailemde travma yaşanmasına neden oldu.

KHK demek var olan hukukun, adaletin, hak ve özgürlüklerin keyfi bir şekilde yok edilmesi demektir. KHK’lerin bu ülkede yaşanan bütün antidemokratik uygulamalara muhalif olan bir şekilde sesini kamuoyuna duyurabilen kesimleri etkilediğini düşünüyorum. KHK’ler, bu ülkenin ötekileri olan kadınları, Kürtleri, Kızılbaşları, sol sosyalistleri, demokratik kitle örgütlerinde örgütlenen bireyleri ve sağ cenahta yer almış ama sistem tarafından muhalif görülen kesimleri de etkilemiştir.

İhraç edildikten sonra hayatınızı idame etmek için ne yaptınız? Başka işlerde çalıştınız mı? 

Ben bu süreçte birçok ihraç edilen arkadaşlarıma göre daha şanslıydım. Eşimin çalışıyor olması, benim ve eşimin ailesinin koşulsuz maddi ve manevi desteğiyle başka bir işte çalışma ihtiyacı duymadım. Bu süreçte sendikal mücadelede daha aktif olmaya çalıştım.

ADIYAMAN’DA İHRAÇ İSTATİĞİ

Adıyaman da kaç KESK’li - Eğitim Sen’li açığa alındı, ihraç edildi? 

Adıyaman’da açığa alınan Eğitim Sen üye sayısı 452. KESK içinde sadece Eğitim Sen’liler açığa alındı.

Adıyaman KESK ihraç istatistiği ise şöyle:

Eğitim Sen toplam ihraç sayısı: 72

KHK ile ihraç: 70

YDK (Yüksek Disiplin Kurulu Kararı): 2

Komisyon karı ile dosyası iade edilen kişi sayısı: 2

İki dosya da Eğitim Sen’den ilgili olmayan dosyalardır. Biri Aktif Sen’den Eğitim Sen’e geçen üye ile ilgili, diğeri ise telefonunda bylock programının çıkmasından dolayıdır.

Komisyon tarafından dosyası reddedilen kişi sayısı: 24

Ret kararı sonrası açılan davalarda da mahkemece reddedilen dosya sayısı 6’dır.

SES toplam ihraç sayısı ise şöyledir:  

Komisyon kararı ile iade edilen Kişi Sayısı: 0

Komisyon tarafından dosyası reddedilen kişi sayısı: 3

Ret kararı verilen dosyalardan bir tanesi de mahkemelerde reddedildi.

BES Toplam ihraç sayısı 8.  KHK ile ihraç 7, YDK ile 1, Komisyon kararı ile dosyası iade edilen kişi sayısı 1.

Komisyon Tarafından Dosyası Reddedilen Kişi Sayısı: 3

DİVES toplam ihraç sayısı 1, YDK 1.

TÜM BEL-SEN toplam ihraç sayısı 1, KHK ile ihraç 1 (Komisyon sonrası mahkemede de dosyası reddedildi).

KESK ihraçları dışında ilimizde PETROL-İŞ sendikasına üye iki kişi de KHK ile ihraç edilmiştir.

Adıyaman da toplamda 94’ü KESK’e üye, 2’si de Petrol- İş Sendikası’na üye ihraç edilmiştir.

KHK’lilerin dosyalarını inceleyen komisyon Adıyaman’da çalışan kaç kişinin başvurusunu kabul etti? 

Toplam Kabul Edilen Dosya Sayısı: 1 (2 kabul dosyası KESK’ten kaynaklı ihraçlar değildir. Nedenini yukarıda ifade etmiştik.)

Toplam Reddedilen Dosya Sayısı: 31

Komisyonda Karar Bekleyen Dosya Sayısı: 63

Siz de komisyona başvurdunuz mu? Başvurduysanız dosyanız ile ilgili nasıl bir karar alındı? 

Komisyona başvurdum, yaklaşık bir yıl sonra ret kararı verildi. Ret gerekçesi ise; sendikal eylem ve etkinliklere katılmak. Ayrıca Adıyaman Milli Eğitim Müdürlüğü’nün verdiği kurum kanaati nedeniyle reddedildi. Dosyam şu an mahkeme aşamasında bulunmaktadır.

'EĞİTİM-SEN DİRENİŞİN MOTOR GÜCÜDÜR' 

Adıyaman’da ihraçların gerçekleşmesi ile komisyona yapılan başvurulara ret kararı verildiği, bunda yerel unsurların, iktidar yanlısı politikacı ve kamu çalışanlarının olduğu ileri sürülüyor. Sizin gözleminiz nedir? 

1 Eylül 2016 tarihinde 672 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda ihraç edilen Türkiye geneli çalışan sayısı yaklaşık 28.000’dir. İhraç edilen Eğitim Sen’li üye sayısı 129’dur. Bu 129 ihracın 30’u Adıyaman Eğitim Sen üyesidir. İlk ihraçta Eğitim Sen üye sayısının yaklaşık altıda biri Adıyaman’a aittir. İhraç sonrası önce Adıyaman Milli Eğitim Müdürlüğü ile sonrasında da Adıyaman Valiliği ile görüşme yapılmış, Adıyaman’da yapılan ihraçların kendilerinden kaynaklanmadığını iddia etmişlerdir. Ama sonraki süreçte, komisyon ret gerekçelerinde ise kurum kanaatinden kaynaklandığını görmekteyiz. Eğitim Sen Adıyaman Şubesinin ihraç sayısı ile diğer şubelerdeki ihraç üye sayısı, komisyon iade sayısı ve komisyon ret sayısı kararlaştırıldığında bir uçurum olduğu görülecektir. Bununda yerel unsurların payının olduğu aşikârdır.

Hem ihraç kararında hem de komisyonun ret kararında Adıyaman’a yönelik bir politikanın yürütüldüğü iddia ediliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Evet, böyle düşünüyorum çünkü Eğitim Sen bu şehirde demokratik mücadelenin, hak aramanın, direnişin motor gücüdür. Bu da yerel unsurları ciddi anlamda rahatsız etmekteydi. 1 Eylül KHK’sı ile 30 kişinin ihraç edilmesi önceden bir çalışma yürütüldüğünün göstergesidir.

'10 ARKADAŞIMIZ YURTDIŞINA ÇIKTI'

İhraç edilip işe iade edilmeyenler, iade olmayı bekleyen neler yapıyor, ekonomik olarak nasıl ayakta duruyorlar? 

İhraç olan üyelerimiz; sendikamızın ihraç olan üyelerine aylık düzenli olarak ödediği dayanışma avansı ile temel geçimini sağlamaya çalışmakla beraber kimi faaliyetleri de yürüterek ailelerinin geçimini sağlamaya çalışmaktadırlar.

Bu süreç sonrası 10 arkadaşımız yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Diğer arkadaşlarımızdan 11 kişi kendi imkânlarıyla kurdukları işyerlerinde ayakta durmaya çalışıyorlar. Bir grup arkadaşımız ise yoğun emek sömürüsünün olduğu dershanelerde çalışmaktadır. Bir grup çalışanlarımız da yerelde tarımsal (tütün, fasulye vb.) faaliyet yürütmektedir. Bir grup arkadaşımız ise kendi imkânları doğrultusunda seyyar ürün pazarlaması (pekmez, peynir, kayısı…) yapmaktadır.