İki köylü için işkence iddiası: Biri yoğun bakımda, birinin hafızası yok

Van'da tarlalarında çalışırken askerler tarafından gözaltına alındıkları belirtilen iki köylü 13 Eylül'de yine askerler tarafından hastaneye getirildi. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç'ın 'helikopterden atılmış olabileceklerini' gündeme getirdiği iki köylüden biri yoğun bakıma alınırken diğerinin hafıza kaybı yaşadığı anlaşıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Van'da tarlalarında çalışırken kaybolan ve askerler tarafından gözaltına alınıp işkence gördükleri iddialarıyla gündeme gelen iki köylü hastanede tedavi altına alındı. 13 Eylül günü askerler tarafından getirildikleri özel hastaneden sevk edildikleri Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakıma alınan köylülerden birinin sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül günü gözaltına alındıkları belirtilen ve iki gün sonra hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında oldukları ortaya çıkan köylülerden 7 çocuk babası Servet Turgut’un (55) hayati riskinin sürdüğü öğrenildi. Turgut'un yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor. 8 çocuk babası Osman Şiban (50) ise bugün servise alındı. Mezopotamya Ajansı'nın geçtiği fotoğrafında Şiban’ın gözlerinin kanlı ve morluklar içinde olduğu görüldü. Hafıza kaybı yaşadığı belirtilen Şiban'ın, kendisine gelemediği için olayın nasıl gerçekleştiğini anlatamadığı belirtiliyor.

Ajansın haberinde ayrıca Şiban için askerler tarafından götürüldüğü özel bir hastanede darp raporu hazırlandığı belirtildi. Bu raporda, 'genel durumu' bölümüne 'orta kötü' kaydı düşüldü. Raporda, Şiban'ın her iki gözünde morluk, baş, boyun ve yüz bölgesinde travmaya bağlı şişlik olduğu belirtilirken kanlı kustuğu da yer aldı. Şiban, bu rapora göre yoğun bakım ihtiyacı olduğundan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Turgut’un darp raporunda ise, “İsimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi. Entübe hasta” notu yer aldı.

VEKİL SARISAÇ'TAN HELİKOPTER İDDİASI

Olayla ilgili olarak HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç sosyal medyada yaptığı paylaşımda görgü tanıklarından öğrendiğini açıkladığı şu bilgileri vermişti: "Ailelerle hastanede yaptığımız görüşmede, Servet Turgut ve Osman Şiban’ın tarlalarında çalışırken askerler tarafından tartaklanarak helikoptere bindirilmiş ve iki gündür de haber alınamıyordu. Ailelerin yoğun çabaları sonucu ikisinin de Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde, birinin entübe olduğu diğerinin de bilincinin açık olduğunu ve görgü tanıklarına göre bu iki kişinin helikopterden atıldığını aktardılar. Helikopterden atılsın veya atılmasın gerçek şu ki, ikisi de köyünde, arazilerinde çalışırken askerler tarafından alınıp, işkenceyle bilinçlerini kaybedip yoğun bakıma alınacak hale getiriliyorlar" ifadelerini kullanmıştı.