Erzurum'da 9 dilde uyarı yapıldı, Kürtçe kullanılmadı

Erzurum'da AK Partili belediye, nüfusun yarısını Kürtlerin oluşturduğu Yakutiye'de billboardlara üzerinde 9 dilde 'Lütfen maske takın' yazılı afişler astı. Arapça, İngilizce, Rusça'nın da olduğu afişlerde Kürtçe yer almadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erzurum’un merkez Yakutiye ilçesinde AK Partili belediye, kent genelinde bulunan billboardlara 9 dilde “Lütfen Maskenizi Takın” yazılı afişler astı. Kent merkezinde en yoğun Kürt nüfusunun yaşadığı Yakutiye’de asılan afişlerde Kürtçeye yer verilmezken, ilçede Arap, İngiliz, Rus, Gürcü ve Azeri yurttaş olmamasına rağmen bu dillerde uyarıcı yazıların yazılması dikkat çekti.

Kürtçe yayın yapan Xwebûn Gazetesi’nin Erzurum’da yaşayan yazarlarından Abdurrahman Sever, Mezopotamya Ajansı'ndan Dindar Karataş'a yaptığı açıklamada “Bu ülkede Kürtlere karşı tarihten bugüne olagelen ayrımcılık ve inkar zihniyeti hala devam ediyor. 1980’li yıllarda işkencehaneye dönüştürülen Diyarbakır zindanında, ‘Türkçe konuş çok konuş’ deniliyordu. Bugün aynı zihniyet devam ediyor” dedi.

'KÜRT DİLİNE SALDIRI'

AK Parti'nin seçimden seçime Kürtlerden oy almak için Kürtçe şarkılar çaldığı ve selamlamalarda bulunduğunu hatırlatan Sever, “Kürtçe tabelaların sökülmesi, Kürtçe şarkı söyleyenlerin ırkçı saldırıya uğraması, var olan kutuplaştırıcı söylemlerden ve politikalardan ayrı düşünülemez. Dil bir halkın varlığıdır. Afişlerde 9 dile yer verilip, Kürtçeye yer verilmemesi Kürt halkına yapılmış bir saldırıdır. Halk kendi diline sahip çıkmalıdır. Bunun da en önemli yolu Kürtlerin birlik olmasıdır. Eğer biz birlik olsaydık bu kadar pervasızca saldırmaları da kolay olmazdı. Bunun yolu da ulusal birliğin sağlanmasından geçiyor” diye konuştu.