‘Antalya’da günde ortalama 500 korona vakası var’

Antalya’da korona virüsü vakalarının artığına dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “31 Mayıs’ta 100 vaka görülürken, 15 Eylül’de vaka tespiti 480’i buldu. Yani günde ortalama 500 vaka tespit edilmeye başlandı” dedi. Özer, kente 3 buçuk ayda 2 milyonun üzerinde turist geldiğine de dikkat çekerek, “Turistlere girişte test yapılmıyor. Ülkelerine dönerken yapılan testlerde ise ortalama 10-15 turistte pozitif sonuç görülüyor” açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, korona virüsü salgınına ilişkin Antalya’daki tabloyu açıkladı. Salgın mücadelesinin pek çok soru işareti taşıdığını, Sağlık Bakanlığı ve valilik tarafından verilerin gizlendiğini belirten Özer, “Şehrin temiz olduğu algısına harcadıkları enerjiyi ortak mücadele için harcasalardı, bugün ne turiste yan gözle bakılırdı ne turizm sermayedarlarına” dedi.

Antalya Valiliği tarafından nüfus bazlı hesaplandığında korona virüsü vaka sayısında 81’inci il olduğunun açıklandığını hatırlatan Özer, “Mayısta günlük görülen vaka sayısı 100 civarındaydı. 1 Haziran’da kısıtlamalar kalktı, turistler gelmeye başladı. Çeşitli kurumlardan aldığımız bilgilere göre eylül başı günlük ortalama vaka sayısı 350 iken bu sayı 15 Eylül’de 480’i buldu. Artık günlük ortalama 500 vaka tespiti yapılmaya başlanmış durumda. Yani 3,5 ayda vaka sayısında 5 kat artış var” açıklamasını yaptı.

a

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI HASTALARA YETİŞEMİYOR'

Antalya genelinde Covid-19 testi pozitif çıkan ve hastanede tedavi gerektirmediği için evlerine gönderilen hastalardan çok sayıda şikayet aldığını belirten CHP’li Özer, şunları söyledi:

“Durumu hafif ve orta seyirde olduğu için evlerine gönderilenler izolasyon süresince kontrol edilmediklerini, kendilerine ilaç gönderilmediğini ve acil durumlar için verilen telefon numarasına ulaşamadıklarını söylüyorlar. Belli ki durumu daha ağır hastalarla ilgileniliyor ve evdeki hastalara vakit ayrılamıyor. Antalya şehir merkezinde yaklaşık 300 aile hekimi var. Her birinin ortalama hasta sayısı 15 ise filyasyonda en iyi ihtimalle 4 bin 500 hastanın takibi yapılıyor demektir. Hastaların iddiaları göz önünde bulundurulduğunda anlıyoruz ki, hekimler ve sağlık çalışanları hastalara yetişemiyor ama bu durumun muhatabı onlar değil. Bu durumun muhatabı ve sorumlusu Sağlık Bakanlığı’dır, salgını yönetemeyen hükümettir.”

‘YURTDIŞINA DÖNEN HER 10-15 TURİSTE COVİD-19 TESPİT EDİLİYOR’

Rusya başta olmak üzere Antalya’ya 3 buçuk ayda 2 milyona yakın turist geldiğini hatırlatan Özer, girişte hiç kimseye test yapılmazken ülkelerine dönerken yapılan testlerde ortalama 10-15 turistte pozitif sonuç görüldüğüne dikkat çekti ve ekledi:

“'Keşke salgın kurallarına uygun turizm yapılsaydı' diyerek vaka artışının sadece turistlere bağlanması elbette çok doğru değil. Düğünler, bayram kutlamaları, yazlıkçılar ya da mevsimlik tarım işçilerinin de etkisi olabilir ama kesin olan, durum sunulandan daha ciddi. 65 yaş üstünün sokağa çıkma saatleri yeniden düzenlendi. Yani turizm kenti Antalya’da durum vahim demek istemiyoruz ama resmi veriler açıklanmadığı sürece kendi tespitlerimiz üzerinden yorum yapmaya devam edeceğiz. Belli ki Sağlık Bakanlığı gizliliği korumak için sağlık çalışanları üzerinde büyük bir baskı kurmuş vaziyette.”

‘ANTALYA’DA 150 SAĞLIK ÇALIŞANI COVİD-19’A YAKALANDI’

Antalya’da yaklaşık 150 sağlık çalışanının korona virüse yakalandığını ve bir hekimin de vefat ettiğini belirten CHP’li Özer, şunları söyledi: “Sağlık çalışanları herkesten 10 kat daha fazla bu hastalık riskiyle karşı karşıya ama bakanlık bunu meslek hastalığı olarak kabul etmiyor. Acilen sağlık çalışanlarının sosyal hakları düzeltilmelidir. Emekliye ayrılanlar ve yoğun tempo sonucu istifalar nedeniyle sağlık çalışanı sayısı gün geçtikçe azalırken, vaka sayısının artıyor olması son derece ürkütücüdür. Bugün pandemi hastanelerindeki servisler doluyken, yatak sayıları artırılmaktayken, yeni servisler açılmaktayken hala Antalya’daki ciddiyetin dile getirilmemesinin tek sorumlusu Sağlık Bakanlığı'dır. Bile bile vatandaş hastalıkla burun buruna bırakılmaktadır."

(DUVAR)

Etiketler antalya korona