Koca: Sokağa çıkma yasağı düşünmüyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgının dünyada ihmal edildiğini belirterek "Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz. Ancak bilimsel gelişmeler salgının sonunun yakın olduğuna işaret etmektedir. Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler umut veren bilgilerdir" dedi. Koca, sokağa çıkma yasağı şeklinde bir tedbir düşünülmediğini söyledi. Sağlık Bakanı aşı çalışmaları için ise "Bu yıl için değil ama gelecek yıl için yerli aşımızı da üretme noktasında oldukça yol alacağımız kanaatindeyim" ifadelerini kullandı. Koca, Bilim Kurulu'nun özel sektörde de esnek mesai uygulamasına geçilmesi yönünde öneride bulunduğunu kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, salgının son haftalarda artış göstermesine rağmen sokağa çıkma yasağı türü bir önlem düşünülmediğini söyledi.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- Ağır hasta sayımız 1300'ün üzerinde. Salgın dünyada ihmal edildi.

- Korona virüsü sonu yaklaşan bir salgındır.

- Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz.

- Pozitif tanı konmuş her hasta gereken sağlık hizmetini muntazam şekilde aldı.

- İlk döneme kıyasla sağlık çalışanlarımızın yükü 4-5 kat artmış durumda.

- HES uygulamasının indirilmediği cep telefonu kalmamalı.

- (HES kodu) Bugüne kadar izolasyonda olması gerektiği halde dışarı çıkmaya teşebbüs eden yaklaşık 140 bin kişi bu sistemle engellenmiştir.

'YENİ ÖNLEM AKILLI BİLEKLİK UYGULAMASI'

- (Covid-19) Virüsün iz sürücüleri olan filyasyon ekiplerimizin sayısı 6 binden 11 bin 238'e çıkmıştır.

- Her gün ortalama 100 bin test yapılıyor. Artan yeni hasta ve ağır hasta sayısı bugüne kadar kimsenin tedavi almasına mani olmamıştır.

- Çok sayıda insanımız tedbir almayarak her gün kendini virüse maruz bırakmaktadır, özellikle iki aydır bulaşma hızlanmış durumda.

- Sorumsuzluk göstererek toplumda risk oluşturan kişilere karşı bir diğer önlem akıllı bileklik uygulamaları olacaktır.

- Grip vakaları salgın açısından çok sakıncalı. Bildiğiniz gibi korona virüsü ve grip aynı şekilde bulaşmaktadır. Tedbirlere uymazsak hastalık tıpkı grip gibi yayılabilir.

'YERLİ AŞI GELECEK YIL ÜRETİLEBİLİR'

- Bilimsel gelişmeler salgının sonunun yakın olduğuna işaret etmektedir. Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler umut veren bilgilerdir. Bilim dünyası yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikirdir diyebiliriz. İnsan aklı korona virüsü karşısındaki galibiyetini yakın zamanda ilan edebilecek.

- Sağlık Bakanlığının izniyle Çin Sinovac aşısının Türkiye'deki ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesinde 3 gönüllü sağlık çalışanında başlandı.

- (Çin'den gelen aşı) Ağırlıklı sağlık çalışanları gönüllü olarak katıldı. Baştan 1200 kişiye, devamında 10 bin kişiye yapılmış olacak.

- (Aşı çalışmaları) Bilim dünyası yıl sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikir.

- Türkiye olarak kendi aşı çalışmamızı sürdürürken en erken uygulama için de tedarik teşebbüslerimizi başlattık.

- (Aşı) Yıl sonuna kadar dünyada birçok ülkede uygulamasının başlayacağına, bizim de yıl sonuna kadar bunu başlatabileceğimize inanıyorum.

- (Rusya'da geliştirilen aşı) Faz-3 için eksiklikler tamamlandığında haftaya izin verilebilir.

- Birden fazla ülkeyle aşıyla ilgili yakın işbirliği içindeyiz. Güven duyduğumuz aşıyı erken dönemde getirme noktasında gayret içindeyiz.

- Bu yıl için değil ama gelecek yıl için yerli aşımızı da üretme noktasında oldukça yol alacağımız kanaatindeyim.

'SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SÖZ KONUSU DEĞİL'

- Yatak doluluk oranı yüzde 51.6, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 66.3, ventilatör doluluk oranımız ise yüzde 33.6.

- İstanbul'un son hafta artış trendinin azaldığını ama önümüzdeki haftaların son derece önemli olduğunu söylemek istiyorum.

- Sokağa çıkma yasağı gibi bir yasak söz konusu değil. Bilim Kurulu'nun şu an öyle bir önerisi bulunmuyor.

'GRİP AŞISI KONUSU YENİDEN GÜNDEME ALINDI'

- Bilim Kurulu, esnek mesaiyle ilgili sadece kamu değil özel sektörün de benzer şekilde bu uygulamanın içinde olmasını öneriyor.

- (Okulların açılması) Salgının çok yoğun illerde İl Hıfzıssıhha Kurulları başlatmama noktasında karar alabilir, şu an öyle bir durum yok.

- (Okulların açılması) Hazırlık ve birinci sınıflarla ilgili '2+5 gün' şeklinde bir uygulamaya geçilecek.

- Virüs mutasyona uğramadı. Laboratuvar ortamında oldu ama ciddi anlamda insan bünyesinde etkisini azaltacak mutasyon söz konusu değil.

- (Grip aşısı) Bilim Kurulu, kimlere zorunlu ve ücretsiz yapılması konusunu tekrar gündemine almış durumda.

'EN YÜKSEK ARTIŞ KAYSERİ'DE'

- Sağlık Bakanı Koca, bundan sonraki süreçte semptomu olmayan Covid-19 temaslılarından izole olduktan 7-8 gün sonra numune alınacağını, sonuç "negatif" çıkarsa ve semptom yoksa izolasyonun da son bulacağını bildirdi.

- Türkiye'de salgınla mücadelede sağlık ordumuz, sağlık sistemimiz destanlar yazıyor ama bunu anlatmakta bazen aciz kalıyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde 11 bini geçen filyasyon ekibi sahada değil, izole edilen kişiler takip edilmiyor, erken dönemde ilaç başlanmıyor.

- En çok vaka olan iller kıyaslamasında son hafta günlük ortalama vaka sayısının, son ay günlük ortalama vaka sayısına göre değerlendirildiğinde en yüksek artış Kayseri'de. Bu ilimizi Ankara, Mersin takip ediyor. Son üç günün son haftayla karşılaştırılması dikkate alındığındaysa artış yaşanan ilimizin olmamasıysa son derece umut vericidir. Hasta sayısında azalış olan illerimize baktığımızda Artvin'de, Bartın'da Ardahan'da ciddi düşüşler olduğunu görmüş oluyoruz.

1771 KİŞİYE TANI KONULDU, 63 KİŞİ VEFAT ETTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgına ilişkin son verileri de paylaştı. Buna göre Türkiye'de son 24 saatte 112 bin 645 Covid-19 testi yapıldı, 1771 kişiye hastalık tanısı konuldu, 63 kişi Covid-19 nedeniyle vefat etti, 1351 ağır hasta sayısı oldu. Toplam hasta sayısı 296.391'e, can kaybı 7249'a yükseldi.

Son 24 saatte 1342 kişinin Covid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 262 bin 602 oldu. (AA/HABER MERKEZİ)