Murat Yetkin: Trump Erdoğan için 'Korkunç diyorlar ama aram iyi' demiş

Gazeteci Murat Yetkin, Amerikalı Gazeteci Bob Woodward’ın son kitabında yer alan bazı demeçleri değerlendirdi. Yetkin, "Doğu Akdeniz’de Trump’ın uzlaştırıcı rolüne Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan da talip gibi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikalı Gazeteci Bob Woodward’ın yayınladığı “Rage-Öfke” adlı kitabı ele alan Gazeteci Murat Yetkin, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilişkisini değerlendirdi.

Yetkin, kitapta yer alan ABD Milli İstihbarat Direktörü Senatör Dan Coats'ın, "Putin, Çin lideri Şi ve Türkiye’den Erdoğan gibi kilit liderler Trump’a yalan söylüyordu. Trump’la ustaca oynuyorlardı. Yollarına kırmızı halılar seriyor, yağ çekiyor, kendi bildiklerini okuyorlardı" sözlerine de değindi. Yetkin Report'ta "Trump: Erdoğan’a “korkunç” diyorlar ama benim aram iyi" başlığı ile yayınlanan yazıdan bir bölüm şöyle;

Coats’ın bu sözlerinde tabii ABD’nin artık 1980’lerde, 90’larda olduğu gibi kimseye her istediğini yaptıramıyor olmasından kaynaklanan bir hayıflanma da var. Öte yandan, söylediklerinin kısmen doğru olduğunu söylemek de mümkün.

Örneğin, Erdoğan, Trump’ın “Aptal olma, kabadayılık yapma” gibi kabul edilemez küstahlıkla ifadeler yazılı mektubuna rağmen, Türkiye’nin ortak üretici olduğu F-35 uçaklarını gasp etmesine rağmen, Rus S-400 füzeleri konusunda geri adım atmadı. Buna karşın Trump, Erdoğan’ın “Ver papazı, al papazı” restine rağmen hâlâ “Brunson’ı bırakmıyorlardı, ekonomilerini çökertecektim, bıraktılar” demeye devam ediyor. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Fethullah Gülen’i ise ABD’de korumayı sürdürüyor. Suriye konusunda ise güvenli şerit anlaşması yapıldı ama PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG hâlâ devasa bir bölgeyi kontrol ediyor ve üstelik Rusya ile flört halinde. Doğu Akdeniz’de ise Trump’ın uzlaştırıcı rolüne Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan da talip gibi.

Demek ki, Coats’ın dediği ölçüde “bildiğini okuma” durumu yok ne yazık ki. Türkiye’nin önceki Washington ve Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, “Yalnızlık diplomasisi” diye esaslı bir yazı yazdı ve beş maddede Türk dış politikasının aksayan yanlarını özetledi. Orada iç politika ihtiyaçlarıyla ve hamasetiyle, Dışişleri Bakanlığı uzmanlığını dışlayarak dış politika yürütmenin sonuçlarını tahlil ediyor. Bu yazıyı okuyanların, ona da göz atmasında yarar var bence.

(HABER MERKEZİ)

YAZININ TAMAMI

Namık Tan: Yalnızlık diplomasisiNamık Tan: Yalnızlık diplomasisi