Mardin'de DEDAŞ'a yönelik protestolar sürüyor: 20'ye yakın gözaltı

Mardin Artuklu ilçesine bağlı Ortaköy mahallesinde, DEDAŞ ekiplerinin jandarma korumasında evlerdeki elektrik sayaçlarını direklere bağlamak istemesine karşı başlayan protestolar devam ediyor. Bugünkü protestolarda aralarında kadınların da bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Mahalleli tepki için yol kapatma eylemi yaptı.

Google Haberlere Abone ol

Berfin Çalı

MARDİN- Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Ortaköy mahallesinde dünden beri jandarmayla ile birlikte mahalleye giren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ekipleri ile burada yaşayan yurttaşlar arasında yaşanan gerilim sürüyor. 10 bin nüfuslu mahalledeki yurttaşlar elektrik sayaçlarının evlerinden direklere bağlanmasına tepki gösterince Mardin-Akıncı yolu üzerinde tekerleklerle yol kapatma eylemi yaptılar. Çıkan olaylarda aralarında kadınların da bulunduğu 20’ye yakın kişi, jandarma ekipleri tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Mahallede yaşananlarla ilgili Ortaköy’de yaşayan bir yurttaş, “Olaylar dün patlak verdi. Öncesinde devam eden elektrik kesintileri, elektrik panolarının kapaklarının sürekli açık olması, kullanmadığım halde 8 bin lira elektrik faturası vermem gibi nedenlerle olaylar başladı” dedi.

'KİMSENİN HABERİ YOKKEN GELDİLER'

Dün sabah saatlerinde kaçak elektrik kullanımını önlemek için DEDAŞ görevlilerinin yanlarında jandarmayla köye girdiğini ve kimsenin haberi yokken sayaçları direklere bağlamaya başladıklarını söyleyen mahalleli, "Görenler oldu, herkes toplanmaya başladı. Öncesinde konuşmaya çalıştık. Jandarma bize, 'DEDAŞ Valiliğe başvurdu. Biz Valilik izni olmadan gelmiyoruz, vatandaşa karşı da gelmek istemiyoruz ama buraya DEDAŞ’ı korumak için geldik' dedi" ifadelerini kullandı.

DEDAŞ ekipleri jandarma eşliğinde evlerdeki elektrik sayaçlarını direklere bağlıyor.

'YETKİLİLERDEN SORUNLARIMIZA KALICI ÇÖZÜMLER BEKLİYORUZ'

“Eğer biz elektrik problemi sorununun biteceğine, kesintilerin olmayacağına, altyapının hallolacağına emin olsak bu olaylara son verip sayaçların direklere çıkmasına izin verirdik" diyen yurttaşlar, yetkililerden mahallenin altyapı sorunlarına kalıcı çözümler bulması beklediklerini söylediler.

'PROBLEMLER VARKEN GELMEDİLER'

Uzun bir süredir sorunları yetkili kurumlara ilettiklerini ama karşılık bulamadıklarını söyleyen yurttaşlar, "Biz mahalle sakinleri olarak DEDAŞ ve jandarma ekipleriyle konuştuk, sonuç alamadık. Problemlerimiz olduğunda gelmediler ama sayaçları direklere çıkarmak için geldiler. Bu problemleri çözmek için CİMER’e, Enerji Bakanlığı'na, ALO 156’ya her yere başvurduk ama geri dönüş alamadık” ifadelerini kullandılar.