'Okullar hazır değil, bir sınıfta 12'den fazla öğrenci bulunması risk'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından 21 Eylül'de okulların açılması planlanırken, 11 okulda korona tanısı konulan İzmir'deki duruma ilişkin konuşan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam, devletin ve iktidarın bütçe, atama ve hijyen noktasında üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Sağlık Bakanlığı tarafından Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) gönderilen görüş yazısında, üniversitelerde 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde, teorik derslerin mümkün olduğunca uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesini önerdi. İlk ve orta dereceli okullarda ise 21 Eylül tarihinde örgün öğretime geçiş yapılması planlanırken, salgının geldiği aşamadan kaynaklı kaygılar giderek artıyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası eğitim öğretim dönemine ilişkin bilgileri paylaşarak, "Hem yüz yüze eğitimi hem de uzaktan eğitimi birlikte gerçekleştireceğimiz bir sistemle devam edeceğiz. Ailelerin tercihine göre, okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerimizden başlayarak okullarımızı eğitim öğretime açıyoruz." dedi. Yüz yüz eğitimle ilgili değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da "Biz velileri zorlayarak 'Herkesin bir mecburiyeti olacaktır.' cümlesini kurmayız. Bunun hukuksal alt yapısını oluşturuyoruz" dedi.

Son açıklamaların ardından okullarda alınacak önlemler tartışılırken, İzmir'deki okullarda durum ne? Alınan tedbirler yeterli mi? Okullar açılmaya hazır mı? sorularına yanıt aradık.

İZMİR'DE 11 OKULDA KORONA TANISI MEVCUT

Veysel Beyazadam

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir Şubesinden alınan bilgiye göre şu an İzmir'deki 11 okulda korona tanısı mevcut. Bu okullar ise şu şekilde sıralanıyor; Karabağlar Tahir Merzeci Orta Okulu, Karabağlar Şehit Muhtar Mete Sertbaş Orta Okulu, Bornova Gül Sefa Kapancıoğlu Anadolu Lisesi, Şehit Erol Olçok AİHL, Şehit Onbaşı Ali Güner Yeşilbağ Orta ve İlkokulu, Kemalpaşa Armutlu Veli Üzümcü İlkokulu, Buca Anadolu Lisesi, Meşkure Şamlı Ortaokulu, Çakabey İmam Hatip Ortaokulu, İsmail Şekip Uyal Ortaokulu.

İKİ GÖRÜŞ: MUTLAKA AÇILMALI, AŞI BULUNANA KADAR AÇILMAMALI

Konuyla ilgili görüştüğümüz KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, okulların açılmamasını doğru bir tutum olarak görmediklerini ifade ederek, "Burada iki temel görüş var. Birincisi okulları mutlaka açmalıyız. Biz bu görüşü de doğru bulmuyoruz. İkincisi de aşı bulunana kadar okullar açılmasın. Bu iki uç noktadaki görüş de bizim için muteber değildir. Burada önemli olan devletin, iktidarın üzerindeki sorumlulukla okullarda gerekli tedbirleri ve hamleleri yapması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Eğitimcilerin isteklerini anlatan Beyazadam, "Birincisi ek atama istiyoruz. Ek atamadan kastımız burada özellikle okullarda yardımcı hizmetli noktasında müthiş bir eksiklik var. Temizlik ve hijyeni sağlayacak personel eksiliği çok fazla okullarda. Bir başka yönüyle okullarda sağlıkçı atamaları yapılabilir. Bir başka yönüyle öğretmen açısından da ücretli öğretmen olarak çalıştırılan arkadaşların ivedilikle kadrolu olarak atanmasını istiyoruz. Bu atama yoluyla hiç olmazsa öğretmenlerin de cumhurbaşkanlığının genelgesi doğrultusunda dönüşümlü esnek ve kısmi çalışma fırsatına katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

'12'DEN FAZLA ÖĞRENCİ BİR SINIFTA BULUNMAMALI'

Okulların bir çok noktada yetersiz olduğunu ve bir an önce gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Beyazadam, şunları söyledi: "Malesef şu an seminer dönemi içerisinde bile, bir haftalık 24 ile 28 Ağustos arasında bile henüz daha öğrenciler okulda yokken bir çok okulda vaka tespit edildi. Okullarımızda ne ısı ölçer bakımından yeterlilik var, ne de dezenfektan bakımından yeterlilik var. Öğretmenlerin kendi maskelerini temini söz konusu. Ama öğrenciler için maske temini ekonomik olarak bir külfet haline gerekebilir. Her gün belki 5-7 tane değiştirilmesi gereken o maske bir dar gelirli ailenin çocuğu için dezavantaj oluşturacak. Bunun devlet tarafından karşılanması gerekiyor bunun için de ek bütçe diyoruz. Ek bütçenin bir başka yönüyle temel isteğimiz şu yemekhaneler gibi ortak kullanım alanlarının temizliği ve denetimi çok önemli. Öğrencilerin ortak bir arada bulunduğu yerlerde öncesinde tedbir alınması gerekiyor. Eğitim Sen olarak daha önce de vurgulamıştık. Mevcut olan durumda fiziki şartlarda 12'den fazla öğrencinin bir sınıfta bulunmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü fiziki yapı olarak, daha önce bilim kurulunun açıkladığı fiziksel alan sınırlandırmasını düşündüğümüzde bir sınıfta 12'den fazla öğrencinin bulunması risk taşıyor."

'VELİLERDEN PARA İSTENDİĞİNE DAİR SÖYLENTİLER VAR'

Veysel Beyazadam, tedbirler ve bütçe konusunda okullarda velilerden para istendiği yönünde iddialar duyduklarını da belirtti ve şöyle konuştu: "Bunların hepsini alt alta koyduğumuzda okulların hazır olmadığını düşünüyoruz. Bunu nereden biliyoruz, bakın şu anda Türkiye'de okullarda pozitif vakaların yaşanması durumu var. Biz öğretmenler öğrencilerimizle bir arada bulunmayı elbette istiyoruz. Kendi sağlımızdan önce toplum sağlığı ve çocuklarımızın sağlığı açısından istediğimiz şu; tedbirlerin alınması, ek bütçenin sağlanması, sağlık personeli başta olmak üzere ek atamaların yapılması, gerekli ekipmanların hazırlanması gerekiyor. Bugün maalesef kulağımıza hoş olmayan şeyler geliyor. Örneğin bakıldığında Karşıyaka'da bir okulda bir veliden 6 bin TL para talep ediliyor. 3 bin TL verseniz de olur deniliyor. Bunlar henüz netleştirmediğimiz şeyler ancak böyle olayların yaşandığına dair söylentiler var. Siz ayırmadığınız bütçeyi veliden talep ederek bu eksikliği gidermeye çalışıyorsanız bu tutum kesinlikle yanlış olur."