Maden işçileri direnişte: 65 yaşındaki annemin aylığından geçiniyoruz

Ermenek'te 13 aydır maaş alamayan maden işçilerinin iş bırakma eylemi 9'uncu gününde. Aynı şirkete ait Seba Madencilik'te çalışan işçiler de Cenne Maden Ocağı'nda çalışan işçilerin eylemine katıldı. İşçilerden Salim Dingil, "Çocuklarımız perişan oldu, aç kaldılar. 65 yaşındaki annemin aylığından geçiniyoruz" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karaman Ermenek'teki Cenne Maden Ocağı'nda çalışan ve 13 aydır maaş alamayan işçilerin başlattığı eylem birinci haftasını geride bıraktı. 80 işçinin başlattığı eyleme Seba Madencilik'te çalışan 60 işçi daha katıldı. Çanakkale Yenice'de de maaşlarını alamayan işçiler iş bırakma eylemine hazırlıyor. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin herkes hakkını alana kadar işçilere destek olacaklarını söyledi.

MADENCİLERİN EYLEMİ BÜYÜYOR...

Manisa Soma’daki İmbat Madencilik’te rahatsızlandığı için rapor alan işçilerin ücretleri kesiliyor. Çanakkale Yenice'de ise işçiler paralarını alamadıkları için kaymakamla görüştü. 15 Eylül'e kadar işçiler maaşlarını alamazsa iş bırakma eylemine başlayacak. Ermenek'te de Hatem Özbey adına ruhsatlı Cenne Maden Ocağı'nda çalışan işçiler 13 aydır maaşlarını alamıyor. İşçiler haklarını alabilmek için defalarca yetkililerle görüştü ancak çözüm bulamadılar. Son çare olarak direnişe geçen işçilerin eylemi 9 gündür sürüyor. İlk günlerde eyleme 80 işçi katıldı. Dün aynı şirkete ait Seba Madencilik'te çalışan 60 işçi daha eyleme katıldı.

.

'MAĞDURİYET ÇOK BÜYÜK'

Ermenek'te iş bırakan işçilerden Abdullah Büber ilk başlarda 6.5 saat çalıştırıldıklarını daha sonra bu sürenin 8 saate çıktığını söyledi: "Ekmek parası dedik kabul ettik. Bir baktık ki maaşlarımız ödenmemeye başladı. Ocak ayında 80 işçiden 45'i direniş başlattı. Bu işçilerin tazminatları verilerek işten çıkartıldı. Bizler de bir çözüm bulamayınca direniş başlattık."

Büber aylarca maaş almadığı için yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Maaş alamamak demek 31 yaşındaki adamın annesinin, babasının eline bakmak demek. Çocukların karşısında küçük düşmek demek, ezik olmak demek. Çok mağdur edildik. Ailemizle huzurumuz kalmadı. Bir babanın ailesine, çocuklarına karşı görevini yeterine getirememesi nasıl bir duygu yaşayan bilir. Eşim doğum yaptı, yalvardım yakardım patron bir lira bile para vermedi. Dilenci haline geldik. Kirasını ödeyemediği için evini boşaltan arkadaşlarımız var. Mağduriyet aşırıcı derecede büyük. Maaşlarımızı kuruşunu bile alana kadar direnişimizi sürdüreceğiz. Bu direniş isterse 1 yıl sürsün, sesimizi duyuruncaya kadar devam edeceğiz."

'65 YAŞINDAKİ ANNEMİN AYLIĞINDAN GEÇİNİYORUZ'

Bir diğer işçi Salim Dingil ise yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı: "Aylardır hiçbir hakkımızı alamıyoruz. Hiçbir sosyal hakkımız yok. Düşünün bir emek veriyorsunuz ama emeğinizin karşılığını alamıyorsunuz. İnsanlıktan çıkıyorsun, insan gibi yaşayamıyorsun. Hiçbir sosyal faaliyetimiz kalmadı. Çocuklarımız perişan oldu, aç kaldılar. 65 yaşındaki annemin aylığından geçiniyoruz."

BAĞIMSIZ MADEN İŞ SENDİKASI: BURASI ÖZEL ŞAHSA AİT BİR YER

Bağımsız Maden İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin eylemle ilgili şunları söyledi: "Ermenek'te birçok maden var. Cenne Maden Ocağı Hatem Özbey diye bir şahsa ait. Burası özel ruhsatlı bölge. Buradaki işçilerin maaşları ve kıdem tazminatları hep gasp ediliyor. Bu maden şirketlerinde işçilerin haklarını gasp eden bir sistem var. 1 numaralı Cenne madende çalışan işçiler tam 13 aydır maaş alamıyorlar. Aynı şirkete ait Seba madencilik dün akşamdan beri iş bıraktı. Buradaki arkadaşlar da 7 aydır maaş alamıyor. Şu an iki maden ocağında da eylem sürüyor."

Çetin aynı zamanda Çanakkale Yenice'de de maden işçilerinin maaşlarını alamadıkları için kaymakamla görüştüklerini, 15 Eylül'e kadar maaşlarını alacaklarına dair anlaşma yapıldığını söyledi. Çetin maaşlarını alamadıkları takdirde işçilerin eyleme geçeceklerini belirtti.