Rektörlükten savunma: Sendikalar art niyetli söylem yapacak

Ek ders ücretleri hakkında açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü, sendikaları 'art niyetli söylem hazırlığında olmak'la suçladı. Eğitim Sen 3 No'lu Şube Sekreteri Ümit Akıncı, "Bu söylemin ardındaki şey en ufak bir fikir belirtmenin en ufak bir söz söylemenin hak arayışına yönelik herhangi bir etkinliğin suç haline getirilmesi diyebiliriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü, Covid 19 süreci ve ek ders ücreti ödemelerine ilişkin akademisyenlere yönelik yazılı açıklamada bir açıklama yaptı. Ödemelerin en kısa sürede gerçekleştirileceği ifade edilen açıklamada sendikalar isim verilmeden "art niyetli söylem hazırlığında olmak"la suçlandı. Ek ödemelerle ilgili yazışmalar yapan Eğitim Sen'den açıklamaya tepki geldi.

Açıklamada, "Bildiğiniz üzere ülkemizi derinden etkileyen Covid-19 salgını ve bununla birlikte yaşanan gelişmeler bir takım zorlukları da beraberinde getirdi. Bilim dünyasının temsilcileri olarak bu sıkıntılı dönemi aşmak; öğretim ve araştırma faaliyetlerimizin aksamadan yürütülmesini sağlamak amacıyla olağanüstü bir gayret gösterdik. Özellikle uzaktan eğitim modeline geçilmesinde ve sistemin sorunsuz şekilde yürütülmesinde hocalarımızın samimi gayretlerine şahit olduk. Ancak içinde bulunduğumuz bu hassas dönemde ek ders ücreti ödemelerine ilişkin bir takım yanlış bilgilerin paylaşıldığını; bazı kişi, kurum ve sendikaların art niyetli spekülatif ve gerçeği yansıtmayan söylem hazırlığında bulunduğunu öğrendik" denildi.

'BİR KONUDA GÖRÜŞ BELİRTMEYİ SUÇ HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR'

Rektörlüğün açıklaması sosyal medyada tepkilere neden olurken, konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Sen 3 Nolu Üniversiteler Şube Sekreteri akademisyen Ümit Akıncı çalışma yaptıkları bütün üniversitelere ek ders ücretlerinin ödenmesi için yazı gönderdiklerini belirterek, "Bahar yarı yılı devam ederken bütün üniversitelere biz ek ders ücretlerinin ödenmesi noktasında yazımızı göndermiştik. Hatta bu ödemenin hangi yasaya hangi kararnameye dayanarak yapılabileceğini, yapan üniversitelerin örneklerini de vererek belirtmiştik. Yaklaşık 2 ay oluyor, cevap gelmedi. Hukuki yola da gitme hazırlığımız var bu aşamada" dedi.

Rektörlüğün söylemi ile en ufak hak arayışını suç haline getirmek istediğini belirten Akıncı şöyle devam etti: "Rektörlük, bütün üniversitede hak arama adına yapılan bütün açıklamaları, ucunda hak arama olmasa bile herhangi bir konuda görüş belirtmeyi suç haline getirmeye çalışıyor. Aslında bakarsanız çoğu üniversite rektörlüğü de bu şekilde davranıyor. Bu söylemleri suç haline getirmeye çalışıyor ve bu dönemde ayrıca pandemiye sığınıyor. Hep şu söylem var, 'Pandemi sürecindeyiz, herkes elinden geleni yapıyor'. Böyle bir söylemin arkasına sığınarak insanların hak ettiği ek ders ücretlerini vermeme yoluna gittiler bugüne kadar. Bu söylemin ardındaki şey en ufak bir fikir belirtmenin en ufak bir söz söylemenin hak arayışına yönelik herhangi bir etkinliğin suç haline getirilmesi çabasıdır diyebiliriz."

Bakan da açıklamaya 'istismar' demişti

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'nün açıklaması yeni eğitim yılında sendikalara yönelik ilk suçlayıcı açıklama değil. Eğitim yılının açılışı için 29 Ağustos günü düzenlediği basın toplantısında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da Eğitim-Sen'in öğretmenlerin göreve başlamasından bu yana 176 okulda korona virüsü vakaları görüldüğü yönündeki açıklaması için 'istismar' ifadesini kullanmıştı. Bakan Selçuk, "Dedikodular düzeyinde değil gerçek bilgilere sahibiz. Siz hiç karayollarında ya da devlet bankalarında korona vakası haberi gördünüz mü? Daha zekice açıklamalar yapılmalı ve istismar zemini oluşmasına izin verilmemeli" demişti.