Ankara'da kamu çalışanları dönüşümlü çalışma kararı bekliyor: Yıllık izinlerimi hayatta kalmak için kullanıyorum

Cumhurbaşkanlığı’nın Covid-19 nedeniyle kamu kurumlarında esnek çalışma yönteminin uygulanmasına yönelik genelgesine rağmen, vaka sayısının arttığı Ankara’da bakanlıkların tamamı dönüşümlü çalışmaya geçmedi. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı bir birimde çalışan ve dönüşümlü çalışmaya geçmek için Bakan Adil Karaismailoğlu’nun sel felaketinin yaşandığı Giresun’dan gelmesini beklediklerini ifade eden bir personel, “Bir arkadaşımız çarşamba, bir arkadaşımız perşembe bir diğeri de cuma işe gidecek şekilde yıllık izinlerimizden kullanarak kendi dönüşümlü çalışma sistemimizi uygulamaya çalışıyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çok sayıda kamu kurumu hizmet binasının olduğu ve vaka sayısının arttığı Ankara’ya ilişkin uzmanlar, en sık vaka görülen kişilerin kamu kurumlarında çalışanlar olduğunu belirtiyor. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’yle Covid-19'a yönelik tedbirler kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulayabilme hakkı tanınmasına rağmen bazı bakanlık birimlerinde henüz esnek çalışmaya geçilmedi.

Ulaştırma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, çok sayıda birimi olan bakanlıkta bazı birimlerde esnek çalışma uygulamalarına geçilirken bazılarında ise yöneticilerin karar vermesi bekleniyor. Hala tam anlamıyla esnek çalışma yönteminin uygulanmadığı bakanlık bünyesinde çalışan bir personel, “Dönüşümlü çalışmak için bakanın iki dudağından çıkacak söze bakıyoruz. Ne söyleyecek ne yapacak diye bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı genelgesi var ortada ama uygulanmıyor. Sebebini de bilmiyoruz” dedi.

‘POZİTİF OLANLARLA AYNI KATTA ÇALIŞMAMIZA RAĞMEN TEST YAPILMADI’

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı yaklaşık 300 kişinin çalıştığı bir birimde görev alan ve ‘soruşturma açılması’ kaygısıyla isminin yayınlanmamasını talep eden bakanlık personelinin aktardığına göre son bir haftada kendi çalıştığı yerde 18 kişi Covid-19 pozitif çıktı.

Normalleşme adımlarının açıklandığı haziran ayı başı itibariyle haftada bir ya da iki olan pozitif çalışan sayısının özellikle son bir ay içerisinde arttığını belirten personel, şöyle konuştu: “Aslında kontrol edilmesi kolay bir birim ama kontrol edilmiyor. Kontrol edilmek istenmiyor, artık böyle düşünüyorum. Yaklaşık 300 kişi içerisinde son bir haftada 18 kişi pozitif çıktı ama onlarla aynı katta çalışan ama hiç test yapılmayan insanlar var. Son bir ayda sürekli haftada en az 4-5 kişinin pozitif olduğunu öğreniyoruz. Bunlar da belirti gösterip, hastaneye gidip kendi çabalarıyla test olanlar. Bunun dışında kurumda bu zamana kadar sadece bir kez test yapıldı, yine birkaç kişide çıktığı zamandı. O zaman da sadece üst yöneticilere, sekreterlerine ve şoförlerine test yaptılar. Pozitif olanlarla aynı katta çalışıyor olmamıza rağmen, 18 kişi pozitif olmasına rağmen yine bize test yapılmadı. Önce herkese test yapılacak denildi. Ama hiç kimseye test yapılmadı ve bilgilendirme de olmadı. Kurumda şu kadar kişide çıktı diye bilgi de verilmiyor ve süreç kulaktan dolma bilgilerle ilerliyor. Ama 18 kişide çıktığı için en azından bize bir şey yapılmasını bekledik. 18 kişinin pozitif olduğu haberi gelmeden bütün daire başkanları izin alıp evlerine gitti. Biz kurumda kaldık. Ben şu an yıllık izinlerimi kullanıyorum. Bitince ne yapacağımı bilmiyorum.”

‘GENELGE UYGULANMIYOR, SEBEBİNİ BİLMİYORUZ’

Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü mart ayının ardından dönüşümlü çalışmaya geçtiklerini, Cumhurbaşkanlığı tarafından ağustos ayı sonunda alınan ikinci kararın ardından ise dönüşümlü çalışmaya geçilmemesinin nedenini kurum amirlerinin de açıklayamadığını söyleyen personel, “Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu geçtiğimiz hafta yaşanan Giresun’daki sel felaketinde olduğu için dönünce karar verecek denildi. Biz de bu haftayı bekledik. Ama bu hafta da hiçbir şey yapılmadı ve vaka sayısı artmaya devam ediyor. Dönüşümlü çalışmak için bakanın iki dudağından çıkacak söze bakıyoruz. Ne söyleyecek ne yapacak diye bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı genelgesi var ortada ama uygulanmıyor. Sebebini de bilmiyoruz. Şu an herkes çalışmaya devam ediyor. Sebebi de yok. Buna gerek görmedikleri için çalışmaya devam etmek istediklerini söylediler. Ankara’daki bakanlık binalarında fiziki olarak yetersizlik durumu söz konusu ve katlarda çok sayıda insan bir arada çalışmak durumunda kalıyor. O nedenle sosyal mesafenin uygulanması da mümkün değil. Biz yine kendi olanaklarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

‘ÜCRETSİZ İZNE ÇIKMAYI DÜŞÜNÜYORUM’

Dönüşümlü çalışma sistemine geçilmeyen birimde çalışan personelin aktardığına göre beraber çalıştığı kişiler, Ankara’da vakaların yoğunlaştığı bu dönemde yıllık izinlerinden sırayla kullanarak dönüşümlü çalışmayı kendi yöntemleriyle uygulamaya çalışıyor. Bir haftadır yıllık izinlerini kullanarak işe gitmemeye çalıştığını belirten personel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belki sonrasında tekrar izin almaya devam edeceğim ama yıllık izinlerim biteceği için bu süreç beni eylülün sonuna kadar götürmeyecek. Ne yapacağımı bilmiyorum. Önlem alınmazsa ücretsiz izne çıkmayı da düşünüyorum. Örneğin 18 kişi pozitif çıktı. Biz kendi aramızda şunu söyledik. Her gün birimiz gelecek şekilde izin alalım. Bir arkadaşımız çarşamba, bir arkadaşımız perşembe bir diğeri de cuma işe gidecek şekilde yıllık izinlerimizden kullanarak kendi dönüşümlü çalışma sistemimizi uygulamaya çalışıyoruz. Ama bunlar bizim izinlerimizden gidiyor. Yöneticilerimizin de bu aşamada yapacağı bir şey olmuyor. ‘İzin almak isterseniz’ ben veririm diyor. Ama giden izinlerimiz oluyor. Bu pandemiden kurtulup başka bir hayat yaşamaya geçemedim. İzinlerimi sağlıklı bir şekilde kullanamıyorum sadece hayatta kalmak için kullanıyorum.”

‘HER BAKANLIKTA BENZER ŞEKİLDE SÜREÇ İLERLEMİYOR’

İkinci dalga beklentisi öncesinde kurumun evden çalışma altyapısını sağladıklarına dönük kendilerine bilgi verdiğini söyleyen personel, “Benim çalıştığım kurum çok profesyonel bir yapıda değil bakanlık içerisinde ama ikinci dalganın olması ihtimaline karşı online, evden çalışma sistemini hazırlamışlar. İkinci dalga olduğunda buna geçeceğimizi söylediler. İlk dalgada evden çalışırken ben kendi adıma daha verimli çalışarak geçirdim. Ama işe gittiğimiz zaman psikolojik olarak çok etkileniyoruz. Sürekli maskeyle oturduğunuzda kurumda nefes darlığı yaşayabiliyorsunuz ve verimimiz düşüyor” dedi.

Başka kamu kurumlarındaki çalışanlarla iletişim halinde olduklarını ifade eden personel, “Kamu İhale Kurumu’ndan arkadaşlarımızla iletişim kurduk örneğin ve onlar kararname açıklandığı gün dönüşümlü çalışma modeline geçtiler. İki haftada bir gidecekler. Örneğin Ticaret Bakanlığı’ndaki tanıdıklarımız da dönüşümlü çalışmaya geçtiklerini ifade ettiler. Her bakanlıkta benzer şekilde süreç ilerlemiyor. Bunun neden farklı olduğunu da kimse bize açıklamıyor” ifadelerini kullandı.