Aytaç Ünsal ölüm orucu eylemine son verdi

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan ve sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle dün tahliyesine karar verilen avukat Aytaç Ünsal, tedavi olmayı kabul etti. Aytaç Ünsal hastaneye kaldırılırken "Teslim olmayacağız. Ebru Timtik şu an benimle" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkın Hukuk Bürosu, Yargıtay 16. Daire’nin tahliye kararının ardından Küçükçekmece’de bulunan Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde taburcu edilen avukat Aytaç Ünsal’ın ölüm orucu eylemini bıraktığını İstanbul Çağlayan’daki büro binalarının önünde yaptıkları açıklamayla duyurdu. HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Ali Kenanoğlu, HDP İstanbul İl Örgütü Eş Başkanı Elif Bulut, CHP Milletvekili Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve çok sayıda yurttaş açıklamaya katıldı.

Açıklamada ilk olarak söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Ünsal’ı ayakta tutmak amacıyla burada olduklarını söyledi. Özkan, “Maalesef Ebru’yu yaşatamadık. Çok geç geldi tahliye kararı. Hastanede konuştuklarımızı Ünsal’a anımsattık. Ebru’nun mücadelesini sürdürebilmek için hayatta olması gerektiğini söyledik. Mücadeleyi yükseltmek için hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğini söyledik. Herkesin önünde her yurttaşın adil yargılaması için söz veriyoruz. Bu mücadele varlık mücadelesidir. İnsan olma mücadelemizin bir parçasıdır. Aytaç ile konuştuk artık duruşma salonlarında birlikte mücadele etmemiz gerektiğini söyledik. Bu talebimizi kabul etti ve an itibarıyla ölüm orucunu bıraktı” dedi.

SAĞKAN’DAN ‘USULSÜZLÜK’ TEPKİSİ

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, dosyadaki usulsüzlük ve hak ihlallerine dikkati çekerek, “Bu dosya özelinde yaşananları hepimiz biliyoruz. Adli Tıp Kurumu’na rağmen tahliye edilmemeleri, adil yargılanmamalarına ağır bir halka eklenmişti. Bu ağır halka sonucunu Timtik’in kaybederek hep beraber gördük. Aytaç ile ilgili tahliye kararı verildi. Bu karar sadece ve sadece bir hafta önce verilseydi bugün Ebru Timtik’i de yaşatabilecektik” dedi.

HDP’Lİ KAYA: ADALETSİZLİĞE KARŞI MÜCADELE

HDP Milletvekili Hüda Kaya, Aytaç’ın tahliye kararını hem hüzün hem de mutlulukla karşılaştığını söyledi: “Bu hepimizi için yaşama tutunma ve yaşayarak direnme, direnerek halkın hakkını sahip çıkma arayışıdır. Aytaç’ın da aramıza olması umudumuzu bir kez daha tazeledi. Bugüne kadar ki süreçte vekil grupları olarak baştan beri yaşama dair karar vermesi, yaşayarak direnmesi noktasındaki talepleri iletiyorduk. Bugün de bizzat bunları Aytaç’a söyleyebilme ve milyonlarca insanımızın, halkımızın talebini kendisine iletme imkanı oldu. Bu eylem adaletsizliğe karşı verilen bir mücadeledir. Aytaç’la birlikte yaşayarak direnişimize devam edeceğiz” dedi.

ŞEKER: ADİL YARGILANMA GÜVENCİSİ VERİLDİ

CHP Milletvekili Ali Şeker, daha önce ölüm orucunda vefat edenleri hatırlatarak, “Bütün girişimlerimiz karşısında sağır gibi hiçbir şey yapmadan beklediler. Adli tatil öncesi verilmesi gereken karar, bir hafta önce verilmiş olsaydı Ebru bugün yaşıyor olacaktı. Burada Aytaç, Ebru’ya karşı da sorumlu. 83 milyon insanın adil yargılanma güvencesiyle Aytaç’ın eylemini sonlandırmasını istedik. Bu konuda bir sorumluluk alındığında eylemini sonlandıracağını söyledi. Hoş geldin Aytaç diyoruz” dedi.

TANRIKULU: TOPLUMUNU TALEBİ YAŞAMASIYDI

Ünsal ile görüştüğünü söyleyen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Toplumun talebini illettik kendisine. Toplumun talebi Aytaç’ın yaşamasıdır. Kendisine adil yargılanmanın güvencesi olacağımızı illettik. Kendisi de bunu kabul ederek, ölüm orucunu sonlandıracağını illetti” diye konuştu.

BAŞ: ZAFERE TAŞIYACAĞIZ

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Ünsal’ın çağrısının bütün Türkiye halklarına olduğuna dikkat çekti: “Türkiye öyle bir ülke haline gelmiştir ki; en temel insani haklarımız için bile kararlı bir mücadele vermemiz gereken bir yer haline geldi. Bu mücadele bugün itibarıyla tüm Türkiye halklarına ve bu işe aracılık ettiğimiz için bizim omuzlarımıza yüklenmiş durumda. Umuyorum ki bu mücadeleyi hep birlikte zafere taşıyacağız.”

ŞIK: HEPİMİZE TUTULAN BİR AYNA

İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık ise, “Avukat Ebru Timtik ‘adil yargılama’ talebi gasp edildiği için bu hakkını talep ettiği için kendisini aç bırakarak öldü. Bu hiç kimse aklında çıkarmamalı. Bu aynı zamanda bize ve ülkenin bütün yurttaşlarına tutulan bir ayna. Ve herkes o aynaya baktığında nerede durduğunun kararını versin” dedi.

TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı da, açlık grevi eylemlerinde bağımsız hekimlerin önemine vurgu yaptı. İstanbul Tabipler Odası’nın görevlendirilmesi ve Ünsal’ın onay vermesiyle kendisini muayene ettiğini söyleyen Fincancı, “Aytaç 4 hafta içinde 6 kilogram kaybetmiş. 1.83 boyunda bir insanın beden kitle endeksi yüzde 15’e inmiş ki bu risk düzeyidir. Bağımsız bir heyet tarafından tekrar muayene edilecek” dedi.

ÜNSAL: MÜCADELEMİZİ BÜYÜTELİM

Son olarak ölüm orucunda yaşımını yitiren avukat Ebru Timtik ve Mustafa Koçak’ın aileleri söz aldı. HBB’nin açıklamasının okunmasının ardından da Ünsal, Gaziosmanpaşa'da bulunan Özel Başarı Hastanesine kaldırıldı. Ünsal, sedyeyle ambulansa taşınırken, “Teslim olmayacağız. Ebru Timtik şu an benimle. Bu mücadele hepimizin, mücadelemizi büyütelim. Mutlaka biz kazanacağız. Hepinizi çok seviyorum. Devrimci avukatlar teslim alınamaz” mesajı verdi. (MA)