İlhan Taşcı: RTÜK Netflix'e ceza verirse bu bir ilk olacak

RTÜK'ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı, yarın kurulun Netflix’e "Cuties filmi nedeniyle ceza istemini" görüşeceğini açıklayarak, “RTÜK, filmin katalogdan çıkarılması veya 26 bin lira para cezası verebilir. Ceza çıkarsa bu internette film yayınlanmadan fragmanına verilen ilk ceza olarak kayda geçecek” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’li üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yarın kurulun, ABD merkezli çevrimiçi dizi ve film izleme platformu Netflix’e "Cuties filmi nedeniyle ceza istemini" görüşeceğini açıkladı.

Taşcı mesajında şunları kaydetti:

"RTÜK yarınki Üst Kurul toplantısında ilk kez Netflix’e Cuties filmi nedeniyle ceza istemini görüşecek. RTÜK, filmin katalogdan çıkarılması veya 26 bin lira para cezası verebilir. Ceza çıkarsa bu internette film yayınlanmadan fragmanına verilen ilk ceza olarak kayda geçecek."

Cuties filmiyle ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı RTÜK’e başvuruda bulunmuştu. Bakanlık başvurusunda şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, filmin, çocukların ihmal ve istismara açık hale gelmelerine neden olabileceği ve psiko-sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilmiştir. Konuya ilişkin gerekli tedbirlerin alınması ve filmin değerlendirilmesi için Bakanlığımız tarafından RTÜK'e 20 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla resmi yazı ile talepte bulunulmuştur. Çocuklarımızın herhangi bir mecrada metalaştırılmasına, ihmal ve istismara açık hale getirilmesine karşı her daim mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Film ise 9 Eylül 2020 itibarıyla yayına girecek. 11 yaşındaki bir çocuğu konu alacak filmin tanıtımında "Dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan bir çocuk" tanımlaması kullanılmıştı. (ANKA)