Antalya’da veriler gizleniyor: Günde 400 yeni vaka var

Korona virüsü salgınından en az etkilenen kentler arasında olduğu açıklanan ve turizmde ‘güvenli kent’ izlenimi yaratılan Antalya’da vakalar giderek artıyor. Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, kentte şeffaf olmama, verileri gizleme, var olan durumu olduğundan hafif gösterme üzerine bir politika yürütüldüğünü söyledi. Şahin, “Vakalar 1 Haziran’dan önceki rakamların çok üzerine çıktı. Günde ortalama 300-400 arası yeni vaka ortaya çıkıyor. Yoğun bakımlarda doluluk riskli seviyeye ulaşmak üzere” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’de korona virüsü salgını kapsamında 1 Haziran’da açıklanan ‘normalleşme takvimi’ sonrası yükselişe geçen vaka sayıları, Kurban Bayramı süreci de dahil olmak üzere turizm sezonunun açılmasıyla başlayan toplumsal hareketlilik nedeniyle daha da arttı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un turizmde ‘güvenli bölge’ olarak açıkladığı kentler arasında yer alan ve 1 Temmuz itibariyle başta Rusya ve Almanya’ dan turist kabul eden Antalya, geçen günlerde havalimanı dış hatlarda turistlerin oluşturduğu kalabalığı gösteren fotoğraf ile gündeme gelmişti. Yurt dışı uçuşları sonrası son iki ayda 951 bin 82 turistin geldiği kentte vaka sayıları artış gösterirken, yoğun bakım üniteleri de dolmak üzere.

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, kentte şeffaf olmama, verileri gizleme, var olan durumu olduğundan hafif gösterme üzerine bir politika yürütüldüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi: “Ekonomiyi canlandırma uğruna sağlık emekçilerinin, yurttaşların fedakarlıkları heba edilmiş gibi görünüyor. Sağlık otoritesi bütün alanlardan kendini geri çektiği için büyük bir denetimsizlik ve merkezi otorite boşluğu var. Bütün yetki illere bırakılmış gözüküyor. Sahiller, sokaklar, kafeler plansızlık içerisinde. Antalya Havalimanı’ndaki dış hatların fotoğrafları kentteki korona virüsü tablosunun özeti gibi. Biz bu durumun sadece kişilere, tavsiye olarak bırakılmasının salgın yönetimi açısından eksik olduğunu başından bu yana söylüyoruz."

‘İKİ AYDA 1 MİLYONA YAKIN TURİST GELDİ’

Nursel Şahin

Antalya’da turizm sezonunun açılmasıyla ve Kurban Bayramı’nın da etkisiyle salgının sıçrama yaptığını vurgulayan Nursel Şahin, korona virüsü vakalarının 1 Haziran’dan önceki rakamların çok üzerine çıktığını kaydetti. Vakaların artmasındaki temel nedenin iç ve dış turizmdeki hareketlilik olduğuna dikkat çeken Nursel Şahin, şöyle konuştu:

“Turizmde Antalya’ya riskli ülkelerden (Rusya, Almanya) gelen turist gruplarına herhangi bir PCR testi yapmadan ülkeye kabul ediyoruz. Özellikle son iki ayda 1 milyona yakın turist Antalya’ya geldi. Bayramın etkisi ile iç turizmde hareketlendi. Yani kentteki vaka sayıları bayram ve turizmin etkisi ile sıçrama yaptı. Antalya’da şuan günde ortalama 300-400 arası yeni vaka ortaya çıkıyor. Bu Antalya nüfusu ile karşılaştırıldığında yüksek bir rakam. Buna bağlı olarak da pandemi hastanelerimizin doluluğu artmış durumda. Pandemi hastanelerinin dışındaki özel hastaneler de dahil pandemi servislerinin açılması söylendi. Antalya’da 3 hastanenin yetmediği ortaya çıktı. Hem entübe hem de ağır hasta sayısında artış var. Şu anda yoğun bakımlarda yer sıkışıklığı henüz yok ancak doluluk riskli seviyeye ulaşmak üzere. Bu bizi ürkütüyor.”

‘TURİZM İŞÇİLERİ ARASINDA POZİTİF VAKA ARTI’

Antalya Tabip Odası Başkanı Şahin, turizm işçileri arasındaki korona virüsü vakalarının da ciddi oranda artığı uyarısında bulunarak, “Gelen turist kafilesi içerisinde korona virüsü olup da Türkiye’ye gelenler otellerde karantina altına alınıyor. Otellerde bu durum aynı hizmet ekibi ile yürütüldüğü için çalışanlar da risk altında oluyorlar. Daha kötüsü de otellerin pansiyonlarında kalıyorlar. Turizm personeli arasında da ciddi pozitif vakalar var” dedi.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA VAKA ARTIŞI VAR’

Sağlık personeli arasındaki korona virüsü vakalarının da yükseldiğini söyleyen Şahin, şöyle konuştu:

“Üniversite hastanesinde iki defa ciddi bir yayılım oldu. Geçtiğimiz hafta üniversitede 3 tane ana bilim dalı poliklinikleri kapandı, bir bölüm karantinaya alındı. Yine bir ASM, korona virüsü nedeniyle taramadan geçirildi. Rakamları net olarak veremiyoruz, ancak yayılımın çok fazla olduğunu biliyoruz. Hastaların büyük çoğunluğu evden takip ediliyor. Bu da aynı zamanda Aile Hekimlerinin iş yükünü de arttırmış durumda. Eskiden birkaç pozitif ya da temaslı hasta takip ediyorlardı, bu sayı şu an 15- 20’ye yükseldi.”

‘KAMUSAL İRADE SOSYAL HAREKETLİLİĞİ SINIRLANDIRMALI’

Eylül ayında açılacak okullar öncesi öğretmenlerin katıldığı seminerlerde de çok sayıda Covid-19 vakasına rastladıklarını ifade eden Şahin, bulaş alanları arttıkça hastalığın da arttığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mutlaka kamusal iradenin hem sosyal hareketliliği sınırlandırması hem de önlemlerin yerine getirilmesi için aktif rol alması lazım. Antalya’da denetim yok. Ama bir turizm kentinde kısıtlayıcı tedbirler görüntüyü bozacağı için alınmak istenmez. Ciddi bir şeffaf olmama, verileri gizleme, var olan durumu olduğundan hafif gösterme gibi bir politika içerisindeyiz. Bunun mutlaka toplum sağlığına olumsuz etkileri var, bedellerini de ödüyoruz.”