SES: Ankara’da günlük vaka sayısı 2 bin civarında

SES Ankara Şubesi, Ankara’da Covid-19 günlük vaka sayısının 2 bin civarında olduğunu belirtti. SES'in açıklamasında "Covid vakalarındaki artış ve Sağlık Bakanlığının gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulamaması sonucu sağlık emekçileri de artan riskler nedeniyle istifa, emeklilik ve ücretsiz izin haklarını kullanarak görevden çekilmeyi tercih etmektedir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, artan Covid-19 vakalarına ilişkin “Görevimizden Çekiliyoruz! Talepleri Görmezden Gelinen Sağlık Emekçileri Görevden Çekiliyor” başlığıyla açıklama yaptı.

Ankara’da günlük vaka sayısının 2 bin civarında olduğunu belirten sendika, “İlimiz hastanelerinde tedavi altında 3 bin 700’e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hasta bulunmakta, bu hastaların 650’ye yakını yoğun bakım ünitelerinde yatmaktadır. Tedavi altında bulunan hastalar arasında ağır hasta sayısı artmakta olup Covid-19 ilişkili ölümler günlük 20’nin üzerinde seyretmektedir” dedi.

‘FİLYASYONDA GÖREVLİ EMEKÇİLER 18 SAAT ÇALIŞIYOR’

Hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle hastaların evlerinde takip edilmesi yolunun seçilmesinin filyasyon çalışmalarında da yoğunluk yaşanmasına neden olduğunu belirten SES Ankara Şube’nin açıklamasında, “Filyasyonda görevli sağlık emekçileri günlük 16-18 saat çalıştırılmaktadır. Dolayısıyla artan vaka sayıları nitelikli filyasyon çalışması yapılmasını da engellemektedir. İlimizde başta hastaneler olmak üzere, tanı kiti eksikliği yaşanırken şimdi de filyasyon çalışmalarında COVID-19 pozitif hasta tedavisinde kullanılan ilaçların temininde güçlük yaşanmaktadır” denildi.

Vaka sayısı, ağır hasta sayısı ve ölüm oranlarındaki artışın nedenlerinin, “ulusal bazda radikal önlemlerin alınmaması, virüsten korunmayı sadece halkın tedbirlerine indirgeyen yaklaşım ve toplumda normalleşme raporu ile rehavet oluşturulması” olduğunu belirten SES Ankara Şubesi açıklamasında, “Hal böyle iken artan hasta sayısı kontrolden çıkmış , sağlık hizmetlerinde yaşanan başta tanı kiti ve Favipravir ve Hidroksiklorokin gibi ilaçların temininde yaşanan sorunlar, nitelikli personel sayısında yetersizlik, kurum içi ve kurum dışı görevlendirmeler, uzun çalışma saatleri, baskı ve mobbing pek çok sağlık emekçisini tükenme noktasına getirmiştir” ifadelerine yer verdi.

‘SAĞLIK EMEKÇİLERİ İSTİFA EDİYOR’

1 Haziran’da hükümetin aldığı ‘normalleşme kararının’ ardından 500 sağlık çalışanının istifa, emeklilik ve ücretsiz izin haklarıyla görevlerinden çekilmeyi tercih ettiğini belirten sendikanın açıklaması şu şekilde devam etti:

“Covid vakalarındaki artış ve Sağlık Bakanlığının gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulamaması sonucu sağlık emekçileri de artan riskler nedeniyle istifa, emeklilik ve ücretsiz izin haklarını kullanarak görevden çekilmeyi tercih etmektedir. İşin içinden çıkamayan yöneticiler vaka artışına karşı yeni servisler ve birimler açarak aslında pandeminin kontrol altında olmadığını kabul etmişlerdir. Açılan yeni servisler ve birimler için sağlık emekçilerine haksız hukuksuz görevlendirmelerle baskı yapılmaktadır. Sözde sağlık sistemlerinde iyileştirme yapanlar sağlık hizmetlerinde asıl unsur olan sağlık emekçilerinin taleplerini görmezden gelirken, sağlık emekçileri sayısını artırmaya yönelik politikaları uygulamamakta ısrarcı olmaktadırlar.”

‘SAĞLIK EMEKÇİLERİ OLMADAN SAĞLIK HİZMETİ SUNULAMAZ’

Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan sendika yönetimi, “Sağlık sistemi bir bütündür ve biz sağlık emekçileri sağlık sisteminin bir parçası ve aracı değiliz” dedi ve açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Sağlık sistemi biz sağlık emekçilerinin emeklerini ortaya koyarken yararlandıkları araçlardır. Sağlık hizmetlerinde asıl unsur sağlık ve sosyal hizmet emekçileridir. Sağlık emekçileri olmadan sağlık hizmeti sunulamaz. Ancak şehir hastaneleri olmadan da sağlık hizmeti sunulabilir ve sunulmuştur da. Gerçek verileri açıklamak yerine hala şehir hastaneleri reklamı yapmak, Neo-liberal sağlık politikalarını olmazsa olmaz görmek ,toplum sağlığına pandemiden daha fazla zarar vermektedir. Sağlık Bakanı buradan tekrardan uyarıyoruz. Emeği, emekçiyi yok sayan uygulamalara son verin ve sağlık sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini ciddiye alın. Aksi halde görevden çekilmeler artarak sağlık sistemi tıkanma noktasına getirecek ve pandemi ile mücadelede zaafa neden olacaktır.” (DUVAR)