Diyarbakır'da 'insan zinciri' eylemine izin verilmedi

Diyarbakır'da Dünya Barış Günü nedeniyle yapılmak istenen "insan zinciri" eylemine izin verilmedi. Polisler, etkinliğe katılmak isteyenlerle milletvekillerinin bir araya gelmesine engel oldu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP Diyarbakır İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde “insan zinciri” eylemi için Şeyh Said Meydanı’nda bir araya geldi. Meydandan Urfa Kapı’ya kadar oluşturulacak insan zincirine Diyarbakır Valiliği korona virüsü (Covid-19) pandemisine yönelik önlemler gerekçesiyle izin vermedi.

Şeyh Said Meydanı'nda başlayacak eyleme HDP milletvekilleri, HDP Diyarbakır il ve ilçe yöneticileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri, Kürdistan Komünist Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Öte yandan “insan zinciri” etkinliğine Mardin, Batman, Elazığ, Siirt ve Bingöl’den HDP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

DÖVİZLERE EL KONULDU

İnsan zincirinin oluşturulmak istendiği alan, polis bariyerleri ile ablukaya alındı. Polisler, etkinliğe izin vermeyeceklerini söyleyerek, kitleyi bariyerlerin içine alarak üç ayrı noktada bekletti. Üzerinde barışa ve Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride dikkat çeken dövizlere el konuldu. Polis, HDP’li milletvekilleri ile yurttaşlar arasına bariyer kurdu. Eyleme katılanlar sık sık “Tecride hayır barış hemen şimdi” sloganları attı.

'BARIŞI SAĞLAYACAĞIZ'

Polis, etkinliğe katılmak isteyen yurttaşlar ile milletvekillerinin bir araya gelmesine engel oldu. İnsan zincirinin gerçekleştirilmesi için uzun süren müzakereler sonuç vermedi.

Bunun üzerine HDP milletvekilleri ve kurum temsilcileri Urfa Kapı’ya yakın bir noktada açıklama yaptı. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, barış için toplandıklarını ancak polisin ablukası ile karşılaştıklarını söyleyerek, pandemi gerekçesiyle getirilen yasağa tepki gösterdi.

Güven, Ayasofya’nın açılışı ve dün Erdoğan’ın Giresun’da yaptığı mitingi örnek vererek, “Biz çok iyi biliyoruz, sizler savaş çığırtkanlığı yapmak için halkın sesini kısmaya çalışıyorsunuz. Öfkeliyiz, bir o kadar da kararlıyız. Barışı sağlayacağız. 21’inci yüzyılda barışı haykırmak için alanlara çıkmak isteyenler engelleniyor. Neden barış sesi rahatsız ediyor egemenleri? Çünkü barış ortamında onların rant alanları tükenir” dedi. Güven, HDP’nin yayınladığı barış deklarasyonuna destek çağrısı da yaptı.

‘SAVAŞTA ISRAR ETMEYİN ARTIK’

Barış ortamında tüm halkların kazanacağını ifade eden Güven, şöyle konuştu: “Savaşta herkes kaybeder. Bugün bu koşullarda Kürdistan’da bir OHAL görüntüsü var. Peki Kürtler, neden barışta bu kadar ısrar ediyor? Çünkü savaş Kürt halkı açısından, boşaltılan köyler demek, dışkı yedirilen köylüler demek, Cemile’nin cenazesi, Taybet Ana demek. Biz savaşı çok iyi biliyoruz, gelin savaştan vazgeçin. Kürtleri yüz yıldır yok etmek istiyorsunuz. Kürtler yüz yıldır yok olmadılar. Ailesini, çevresini, kendi iktidarını düşünenler, savaşta ısrar etmeyin artık."

İmralı Cezaevi'nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın "barışın elçisi" olduğunu savunan Güven, “Bu ülkede ‘barış’ demek suç sayıldı. ‘Bu suça ortak olmayacağız’ diyen akademisyenler işlerinde atıldı. Haklarında dava açıldı. Bu ülkede bir dönem adına 'çözüm süreci' dediğimiz ancak bizim 'çöktürme planı' dediğimiz, Öcalan’ın çabaları ile bir süreç işledi. Üç buçuk yıl halk rahat bir nefes aldı. Daha sonra savaş çığırtkanlığı yapanlar, yeniden savaş kararı aldı. Buradan barış diyenlere selam olsun. Şeyh Sait Meydanı’ndan tutuklu arkadaşlarımla selam gönderiyoruz. Sebahat Tuncel, Çağlar Demirel, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve tüm arkadaşlara selam olsun. Bizler, başta Öcalan olmak üzere sizleri özgürleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

'AKP KRİZLE GELDİ, KRİZLE GİDECEK’

AK Parti'nin bir kriz sürecinde iktidara geldiğini söyleyen Güven, "Yine bir kriz yaşanıyor. Bu kaos aralığında AKP gidecek. Gideceği için de içeride ve dışarda savaşı derinleştiriyor. İçerde yangın var. Bizler zor durumda olduğumuz için barış demiyoruz, bizler bu topraklar barışa susadığı işin barış diyoruz. Barışı savaşta büyük acılar yaşayanlar istiyor. Barışı, Barış Anneleri ve Cumartesi Anneleri istiyor. Çocuğunun cenazesini kargo ile teslim alan Halise anne istiyor" dedi.

Güven, ayrıca "Kürt ittifak partileri ve demokrasi bloğuna" birlikte hareket etme çağrısında bulundu. Güven'in konuşmasının adından kitle Urfa Kapı'ya doğru yürüyüşe geçerek, bir süre sloganları attı. Kitle yürüyüşün ardından dağıldı. (DUVAR)