Demokrasi İçin Birlik sağlık çalışanları için acil taleplerde bulundu

Korona salgınında 1 Haziran tarihinden itibaren girilen 'normalleşme süreci'ni eleştiren Demokrasi İçin Birlik (DİB), sağlık çalışanları için acil taleplerde bulundu. "İktidar, sağlık emekçilerinin fedakârlıkları, emekleri, yaşamları pahasına temeli olmayan bir başarı hikâyesi yarattı" diyen DİB, "Sağlık emekçileri ölümle burun buruna, yoksulluk sınırının altında ücretlerle insanlık dışı mesai saatleriyle çalıştırılıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının kontrolden çıktığını ifade eden Demokrasi İçin Birlik (DİB), sağlık çalışanları için acil taleplerde bulundu. DİB, "Kamu çıkarlarını gözetmeyen neoliberal politikaların bedelini sağlık emekçileri hayatlarıyla ödüyor" diyerek Türk Tabipleri Birliği’nin raporunu hatırlattı.

'Normalleşme' sürecinin bir kitle bağışıklığı uygulaması olduğunu söyleyen birlik, "İktidar, sağlık emekçilerinin fedakârlıkları, emekleri, yaşamları pahasına temeli olmayan bir başarı hikâyesi yarattı. 'Normalleşme' adı altında ülke, ölenin ölüp, kalan sağların 'sermayenin' olacağı adı konmamış bir kitle bağışıklığı uygulamasına terk edildi. Sağlık emekçileri ölümle burun buruna, yoksulluk sınırının altında ücretlerle insanlık dışı mesai saatleriyle çalıştırılıyor" diyerek acil taleplerini şöyle sıraladı;

  • Salgının önlenmesi için ülkenin bütün kaynakları öncelikli olarak halkın sağlık ve yaşam ihtiyaçları için seferber edilmeli. Kamusal bir sağlık sistemi geçerli kılınmalı.
  • Covid 19’a yakalanmış sağlık çalışanları meslek hastalığı kapsamına alınmalı.
  • Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarının geride bıraktıklarının yaşamı güvence altına alınmalı.
  • Sağlıkta şiddet vakaları için etkili önlemler alınmalı.
  • Tüm sağlık çalışanlarına standartlara uygun ve yeterli kişisel koruyucu ekipman sağlanmalı ve düzenli olarak PCR testi ile tarama yapılmalı.
  • Yeterli sayıda ‘kadrolu’ ve ‘güvenceli’ olarak sağlık çalışanı istihdam edilmeli, *Ataması yapılmayan, hukuksuz olarak ihraç edilen, güvenlik soruşturması bahane edilerek göreve başlatılmayan sağlık emekçileri acilen göreve çağrılmalı.
  • Tüm sağlık çalışanlarına insan onuruna yaraşır ücret düzeyi sağlanmalı.
  • Sağlık emekçilerinin çocukları için Sağlık Bakanlığı bünyesinde kreşler açılmalı.

Demokrasi için Birlik açıklamasını, "Başta sağlık emekçilerinin olmak üzere toplumun sağlık ve yaşam hakkı ancak, sağlığın meta olmaktan çıkarılmasıyla, etkili bir kamu sağlığı düzeni kurulmasıyla mümkün. Bunun yolu da halkı sade suya tirit maske ve fiziki mesafe uyarılarıyla, göz göre göre ölüme, hastalığa, yoksulluğa ve açlığa terk eden neoliberal politikalara karşı gelir ve yaşam güvencesini de temel alan ortak ve etkili bir karşı çıkıştan geçiyor" ifadeleriyle sonlandırdı. (HABER MERKEZİ)