55 STÖ'den 'Yeşil Yol' çağrısı: Yargı kararına uyun

55 Sivil Toplum Örgütü (STÖ), Orta ve Doğu Karadeniz yaylarında yapımı devam eden ‘yeşil yol’ projesinin Danıştay’ın verdiği karara uyarak durdurulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

ARTVİN - Orta ve Doğu Karadeniz illerindeki yaylaların, ‘yayla koridoru’ oluşturularak birbirine bağlanmasına yönelik proje, Danıştay’ın Şubat ayında aldığı yürütmenin durdurulması kararıyla durdurulmuştu. 55 Sivil Toplum Örgütü, Danıştay’ın kararına rağmen beş milyon liranın program bütçesinde tahsis edilmesine tepki göstererek kararın uygulanmasını istedi.

Kamuoyunda ‘yeşil yol’ olarak bilinen ve 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP) yer alan proje kapsamında Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin illerindeki yaylalar, ‘yayla koridoru’ oluşturularak birbirine bağlanıyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Şubat 2020’de ‘yaylanın tanımı ve niteliğine aykırı bir biçimde yaylalar arasında yatay bir ilişki yaratarak yayla yerleşmelerinin özgünlüklerinin zayıflamasına sebebiyet vereceği’ gerekçesiyle projenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Karar, aynı zamanda 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayan 2 bin 700’lük proje kapsamında yapılması öngörülen her türlü çalışmanın da durdurulmasını kapsıyor.

.

PROJE DURDURULDU, MALİ DESTEK AKTARILDI

Projenin durdurulması için 5 yıl boyunca hukuki alanda mücadelenin verildiğini belirten 55 Sivil Toplum Örgütü, “Projeyle; yayla/meralara, irili ufaklı ırmaklara, ormanlık alanlara geri dönüşü olmayan zararlar verilmiştir” açıklamasında bulundu.

Projenin ilk etabı olan yolların inşasının büyük oranda tamamlanmış olduğunu ifade eden örgütler, ‘yeşil yol’ kapsamında ilerleyen dönemde yaylalarda tesisleşme, betonlaşma, benzin istasyonları, oteller gibi projelerin yapılmasının Danıştay’ın kararına uygun olmadığını belirtti. Örgütler, Danıştay kararına rağmen, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA), mali destek adıyla beş milyon lira program bütçesi olarak tahsis etmesine tepki gösterdi.

Açıklamada, “Bu bütçenin daha azıyla, yaylaların/meraların korunması, asli işlevlerine kavuşturulması mümkünken; bu kadar paranın betona, inşaata, şirketlere özetle doğanın yıkımına ayrılması nasıl, neyle izah edilebilir?” eleştirisinde bulunuldu.

‘DOĞAL YAŞAMA VERİLEN ZARARLAR BİTMELİ’

55 Sivil Toplum Örgütü, Danıştay’ın kararının bütün hüküm ve sonuçlarıyla birlikte uygulanmasını isteyerek, şu çağrıda bulundu:

- Yaylara, meralara, su kaynaklarına, ormanlara ve tüm doğal yaşama verilen zararlar sonlandırılmalıdır.

- “Yeşil yol - yayla koridoru” projesi koşulsuz şartsız gündemden kaldırılmalıdır.

- Yaylaların ve meraların asıl işlevlerini yerine getirebilmesi amacıyla koruma altına alınmalı ve yöre halkı maddi, manevi teşvik edilmeli, desteklenmelidir.

- Hukuken ve bilimsel olarak ekolojik yapıyı bozduğu tespit edilen yollar tekrar doğaya geri bırakılmalıdır.

- DOKA bu proje kapsamında yaptığı tüm ihaleleri, ayırdığı bütçeyi, programlarını derhal geri çekmelidir. (DUVAR)