Kadınlar plajında fotoğraf yasağı

Türkiye’deki kadın plajlarının bazılarında kendi fotoğrafın da dahil olmak üzere fotoğraf çekmek yasak. Bazılarında sadece belli bir bölgede çekim yapılabiliyor bazılarında ise yasak yok. Uygulamadan haberi olmadan Darıca Bayramoğlu Kadınlar Plajı’na giden Nurgül Öztürk, “İki genç kız kendi fotoğraflarını çektikleri için telefonları alınıyordu, itiraz üzerine sadece uyarı yapıldı. Böyle yasak mı olur?” dedi. Bayramoğlu Plajı’nda ulaştığımız bir yetkili yasağı doğrulayıp, “Türkiye’deki kadın plajlarının hepsinde yasak” diye konuştu. Yasağı eleştiren kadınlar ise “Fotoğraf yasağı kadınlar plajına değil, karma plajda erkeklere getirilsin” diye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Türkiye’de bulunan kadın plajlarının bazılarında kendi fotoğrafın da dahil olmak üzere fotoğraf çekmek yasak, bazılarında fotoğraf çekmek için sadece küçük bir alan ayrılıyor, bazılarında ise serbest. Kadın plajlarınada fotoğraf yasağı öngören bir yönetmeliğe ulaşamadık. Bugün Türkiye’de faal olan bazı kadın plajlarını aradığımızda ise her plajda farklı bir uygulamanın olduğunu tespit ettik.

Bu yasağı kesin şekilde uygulayan plajlardan birisi Kocaeli Bayramoğlu Plajı. Bu plajdan fotoğraf yasağıyla ilgili çok sayıda şikayet geliyor. Bayramoğlu Plajından sorumlu kişi “Kadındar plajında fotoğraf çekimi kesinlikle yasaktır. Bu sadece bize özgü bir uygulama değil, Türkiye’deki tüm kadın plajlarında yasaktır” derken, İstanbul Poyrazköy Plajı’na rezervasyon alan tur şirketi yetkilisi ise plajda böyle bir yasakı olmadığını, istenildiği gibi fotoğraf çekiminin yapılacağını söyledi.

Kurşunlu Plajı'nda uyarı yapılıyor ama telefonlara el koyma girişiminde bulunulmuyor.

Yalova Reis Kadınlar Plajı’ndan bir yetkili ise kalabalığın olduğu yerde çekimin yasak olduğunu, fotoğraf çekimi için özel bir yerleri olduğunu vurguladı. Bursa Kurşunlu Kadınlar Plajı için konuştuğumuz kişi ise “Tesettürlü kadınlar yoğun olarak plajımızı tercih ediyorlar. Siz, kendinizi ya da çocuğunuzu çekerken arkadan başka bir kadının da kadraja alabiliyorsunuz. Bunların önüne geçmek için böyle bir yasak var. Uyarımızı yapıyoruz ama kimsenin telefonunu falan da almıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’dan Kocaeli Darıca’da Bayramoğlu Plajı’na giden Nurgül Öztürk, güvenliğin plaja ilk girişten itibaren yasağa dair anonslar yapmaya başladığını, yasağı duyunca çok şaşırdığını söyledi. Denize girerken daha rahat olmak istedikleri için kadınlar plajını tercih ettiklerini söyleyen Öztürk, “Kardeşimle beraber daha rahat edeceğimizi düşündüğümüz için gitmeye karar verdik. Evimizin yakınından servis de vardı. Plaj girişinde yasaklardan bahsettiler en başta. Alkol, piknik tüpü ve fotoğraf çekmek yasak dediler. Yasak garip geldi ama o kalabalıkta soramadık” dedi.

'BİR DAHA YAPARSANIZ ÇIKIŞTA ALIRSINIZ'

Plaja girdikten sonra da telefon yasağına dair anonsların devam ettiğini vurgulayan Öztürk, plaj görevlilerinin yan şezlonglarında oturan ve selfie çeken iki genç kızın telefonuna el koymak için geldiğini belirterek şöyle dedi: “Kızlar tepki gösterdi. Kendilerini çektiklerini, başkalarını çekmediklerini söylediler. Ben de tepki gösterdim. Görevliler telefonu almadılar ama burada fotoğrafın yasak olduğunu ve bir daha telefonla fotoğraf çekimi olması halinde telefonların çıkışta güvenlikten alınacağı söylendi. Kızların daha sonrasında bir iki sefer daha çekim yapma girişimi oldu. Güvenlik yine yakaladı ve tekrar telefonlarını almaya çalıştı. Genç kızlar görevlilerin fotoğraflara bakmasını istedi ve başka bir kadını çekmediklerini, neden yasak olduğunu söylediler. Görevliler ‘bize emir böyle, uymak zorundayız. Eğer bir çekim girişimi daha görürsem telefonu alacağım, çıkışta alırsın' dedi."

'YASAK ERKEKLERE UYGULANSIN'

Öztürk, yasağın çok anlamsız olduğunu, hiçbir kadının zaten bir başka kadının fotoğrafını çekmediğini, kendi fotoğrafını çekmesine de kimsenin karışmaması gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam etti: Böyle bir yasak konulacaksa karma yerlerde erkeklere konulsun. Kadınların fotoğrafını çekecek kişi erkeklerdir. Eğlenmek için gittiğim yerde böyle anlamsız bir uygulamayı kabul etmiyorum.”

Zaman zaman ablalarıyla kadınlar plajına gittiğini söyleyen Gurbet Yüksek, “Herkes kendini çekiyor ama etraftakiler panik oluyorlar kadraja giriyoruz diye. Ben kendimi çekmiştim kimse takmayınca sorun olmadı” dedi. Zehra Eser İstanbul Sarıyer’de kadınlar plajına gitmiş. Fotoğraf konusunda uyarı anonsları yapılıyormuş ama herkes bir başkasını kadraja almadan çekim yapınca çok sorun olmamış: “Bize 'Fotoğraf çekerken kapalı olan kadınlar arka planda görünüyor diye yasak var' demişlerdi. Ama herkes dikkat ederek çekim yapınca bir şey demediler.”

Zaman zaman kadınlar plajını tercih eden Selma Kapişen de Bayramoğlu Plajı’nda fotoğraf yasağı ile karşılaşmış. Hiçbir kadının başka bir kadını çekmediğini, çekmeyeceğini ve bu yüzden de yasağı anlamadığının altını çizen Kapişen şöyle konuştu; "Bir yasak olacaksa kadınlar plajında değil karma plajda olmalı."