Bursa’da üç ayda 21 hekim istifa etti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın korona virüsünün artış gösterdiği iller arasında gösterdiği Bursa’da verilerin gizlendiğini ifade eden Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, vaka sayılarını ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasından takip ettiklerini söyledi. Türkkan, “Bursa’da son 3 ayda istifa eden 21 hekim var. Bir kısmı özel sektörde devam ediyor, bir kısmı tamamen işini bırakmış” diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, kentteki vaka sayısının son dönemde artış gösterdiğini belirterek sayılardaki belirsizliğin hekimleri kaygılandırdığını söyledi. Türkkan, “Bursa’da son 3 ayda istifa eden 21 hekim var. Bir kısmı özel sektörde devam ediyor, bir kısmı tamamen işini bırakmış” dedi.

Bursa, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da vaka sayılarının artışında sıklıkla uyarıda bulunduğu iller arasında. Bursa, düğünlerde maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulmadığını gösteren  görüntülerin basına yansımasıyla konuşuluyor. Sağlık Bakanlığı’nın korona virüsüne ilişkin yayınladığı 10-16 Ağustos haftalık raporuna göre, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce, Bolu, Bilecik, Eskişehir illerinin olduğu Doğu Marmara, toplam vaka sayısı 25 bin 614 ile İstanbul ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden sonra en yüksek vaka sayısına sahip bölge. Doğu Marmara’da toplam ölüm sayısı ise 598. 19 Ağustos'taki günlük rapora göre, Doğu Marmara’da bir günde 83 yeni vaka görüldü; bu sayı önceki güne göre 5 kişi fazla.

‘GÜN GEÇTİKÇE KIRMIZI ALAN GENİŞLİYOR’

Bursa Tabip Odası Başkanı Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Sağlık Bakanlığı ya da Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nden kendilerine aktarılan herhangi bir bilginin olmadığını söylüyor. Bursa’da korona virüsünün seyrini ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasından takip ettiklerini dile getiren Türkkan, şunları aktardı:

“Sağlık Bakanlığı ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü bilgileri paylaşmıyorlar. Türk Tabipleri Birliği, en son yaptığı açıklamasında Türkiye’de vaka sayılarında söylenen rakamın 10 katı olduğunu söylüyor. Hekim arkadaşlarımızdan bize gelen bilgiye göre, Bursa Şehir Hastanesi’nde sayının çok fazla olduğu, yoğun bakımların dolu olduğu söyleniyor. Ama bir sayıya ulaşmak mümkün değil. İnanılmaz bir belirsizlik var. Bu bizi çok kaygılandırıyor. ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasında gördüğümüz kadarıyla Bursa’da gün geçtikçe vaka sayıları artıyor. Gün geçtikçe kırmızı alanın genişlediğini görüyoruz. Bir virüs var. Hasta ediyor. Mikrobiyoloji hocaları diyorlar ki; bizi hasta edecek daha binlerce etken var. Hazırlıklı olun bu bir başlangıç.”

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ VERİLERİ GİZLİYOR

Doğu Marmara'nın orana vurulduğu zaman vaka sayısında düşük göründüğünü belirten Türkkan, “PCR testi yapılıyor mu? PCR testi 100 hastaya yapılsa test zaten 40 kişinin hasta olduğunu söylüyor. Bugünlerde yurtdışına çıkmak isteyenlere PCR testi yapımı var. Yurt dışına çıkacak olan insanlar zaten sağlıklı insanlar. Sağlıklı insanlara PCR testi uyguluyorsunuz, büyük ihtimalle negatif çıkacak. Bunlar da bizi yanıltıyor. Gönüllü veya para vererek PCR testi yaptıranların dışında gerçekten kaç kişiye test yapılıyor bilmiyoruz. Bursa’da hasta sayısını, mahallelere göre dağılımını, kimlerin hasta olduğunu, kimlerin yaşamını yitirdiğini ve hatta hastalanan sağlık çalışanı sayısını biz bilmiyoruz. İl Sağlık Müdür biliyor ve bu veriyi gizliyor” eleştirisinde bulundu.

‘DEFALARCA SAYI İSTEDİK, YANIT YOK’

İl Pandemi Kurulu’nda yer almak istediklerini fakat yanıtın gelmediğini belirten Türkkan, “Defalarca İl Pandemi Kurulu’ndan, Sağlık Müdürlüğü’nden sayı istedik, yanıt gelmedi. Çok açık ve net bir şekilde bilgiyi saklıyorlar. Biz onlara muayenehanedeki hekim arkadaşlara maskenin satılmadığı dönemde kişisel koruyucunun sağlanması gerektiğini bildirdik. Bize yollayın biz dağıtalım dedik. Dediler ki onlara kendi kurumları karşılayacak. Muayenehane hekiminin kendi kurumu nedir bilemiyorum. O dönemde biz bağış toplayarak hekimlere maske yolladık” dedi.

'HEKİMLER İÇİN ALKIŞLARIN YERİNİ HÜZÜN ALDI'

Bursa’da sağlık personellerinden hastalığa yakalanan olduğunu fakat hayatını kaybeden kimsenin olmadığını ifade eden Türkkan, “Türk Tabipleri Birliği’ne göre Türkiye’de 28’i doktor, toplam 56 sağlık çalışanı hayatını yitirdi. Yüzde ellisi doktor. Sağlık Bakanı 29 Nisan’da bir rakam açıklamıştı. 7500 sağlık çalışanının hastalığa yakalandığını söylemişti. Üzerinden kaç ay geçti. Kim bilir kaç bin oldu o rakam? Bilemiyoruz. En büyük risk altında olan bizler, ölen 28 tane hekim arkadaşımız varken bu kadar hoyratça davranılmasından rahatsızlık duyuyoruz. Hekimler için alkışların yerini hüzün aldı” diye konuştu.

Türkkan, “Bursa’da son 3 ayda istifa eden 21 hekim var. Bir kısmı özel sektörde devam ediyor, bir kısmı tamamen işini bırakmış. İstifa eden hekim sayısının geçmiş yıllara göre yüksek ya da düşük olduğu konusunda henüz bir değerlendirme yapamadık.” dedi.

‘YAZDIKLARIMIZIN YÜZDE KIRKI DEĞİŞTİ’

Türkkan, Bursa Tabip Odası’nın hazırladığı ve içinde her bilim dalından korona virüsü ile ilgili güncel verilerin olduğu ‘Multidisipliner Covid-19’ adlı kitabın Türkiye'de ve dünlada ilk olduğunu belirterek şöyle dedi: “Dünyada daha önce yayınlanmış korona virüsü kitapları var ama bu bakışla yayınlanmış tek kitap. Yazarlarımızdan başka dillere çevrilmesi teklifi geldi. Fakat gündem çok hızlı değişiyor. Yazdıklarımızın yüzde kırkı değişti. Dünyada hastalıkla ilgili bilgi çok yetersiz. Şu anda sahada kullandıkları bir ilaç var ama etkisini çok iyi bilmiyoruz. Kimi dünya ülkeleri kullanıyor kimi kullanmayın diyor.”

'HASTALIĞI YAYAN YAŞLILARMIŞ ALGISI OLUŞTU'

Bursa’da düğünlerde maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı görüntülerinin haberlere yansımasına ilişkin Türkkan, şu ifadeleri kullandı:

“Düğüne gitmeselerdi hasta olmayacaklardı veya bir araya gelmeselerdi hasta olmayacaklardı gibi söylemler var. Ama onları düğüne gönderen, bir araya getiren hep yönetimler değil mi? İnsanları bir araya getirecek imkanların önünü açarsanız insanlar bir araya gelirler. İnsanları suçlamak en kolay, en ucuz yöntem. Biraz daha ciddi önlemler alınabilir. Sokağa çıkma yasağı sadece yaşlılara uygulanıyor mesela. Sokağa çıkan gençler eve döndüklerinde yaşlıları hasta edebiliyorlar. Hastalığı yayan yaşlılarmış algısı oluştu toplumda. Yaşlıları korumaya çalışırken hayatlarını zehir ettik. Asıl hareketli olanlar, korunmayanlar gençler.”