Burdur Valiliği'nin yalanlamasına görüntülü yalanlama

"Salda Gölü'nde yeni kirlilik görüntüleri" başlıklı haberimizin ardından açıklama yapan Burdur Valiliği haberin asılsız olduğunu ve herhangi bir kirlilik oluşmadığını ifade ederken, Salda Gölü Koruma Derneği'nden yeni bir açıklama geldi. Burdur Valisi'nin yanıltıldığı ifade edilen açıklamada, "Biz kendisine, fosseptikten çıkan kirli suyu ve göle aktığı yeri gösterebiliriz" denildi. Dernek ayrıca sosyal medya üzerinden yeni görüntüler de paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Burdur Valiliği, Gazete Duvar'da 17 Ağustos'ta yayınlanan "Türkiye'nin 'Maldivleri' Salda Gölü'nde yeni kirlilik görüntüleri" haberini yalanladı. Haberdeki fotoğrafta,  Salda Köyü’nün Çayır Mevkii’nde bulunan foseptik çukurundan çıkan kirli suyun önce dereye, dereden de göle karıştığı görülüyordu. Valilikten yapılan açıklamada  haberin asılsız olduğu, gölün tamamında düzenli ölçümlemeler yapıldığı ve fotoğrafın eski olduğu iddia edildi.

Valiliğin açıklamasında gölün yakınındaki Salda köyünde bulunan 3 gözlü fosseptik çıkışının doğal arıtma ünitesinde arıtıldığı ve çıkan arıtılmış atık suyun bölgedeki tarım arazilerinde sulama amaçlı kullanıldığı da belirtilirken, Salda Gölü Koruma Derneği'nden yeni bir açıklama geldi.

.

'VALİ BEY GELSİN KİRLİ SUYUN GÖLE AKTIĞI YERİ GÖSTERELİM'

"Asılsız iddialar sahibine aittir" başlıklı açıklamada, Burdur Valiliği'nin birileri tarafından yanıltıldığı ifade edilerek, dernek olarak kirlilik oluşan bölgeyi gösterebilecekleri belirtildi. Yeni görüntülere de yer verilen açıklamada şöyle dendi:

"Basında ve sosyal medyada yankı bulan, "Salda Gölü Hızla Kirleniyor" paylaşımımızdan sonra, Burdur Valiliği bir açıklama yaptı. Salda deresinden gelen fosseptik suyunun gölü kirlettiği iddialarının asılsız olduğunu ilan etti. Açıklamada, göle fosseptik suyunun akmadığı iddia edildi. Birileri Vali Bey'i yanıltıyor muhtemelen. Biz kendisine, fosseptikten çıkan kirli suyu ve göle aktığı yeri gösterebiliriz. Fosseptiğin doğal olarak arıtıldığı, göle akmadığı doğru değil. Görüntülerde; fosseptikten çıkan su, göle dökülen fosseptik suyu ve gölde oluşturduğu kirlilik net olarak görünüyor. Ayrıca valilik, gölden düzenli su numunesi alındığını, yeni yapılan incelemede suyun temiz çıktığını iddia etti. Su numuneleri, gölün hangi noktalarından alınıyor? Alınan numunenin hangi değerlerine bakılıyor?Mikrobiyoloji testleri yapılıyor mu örneğin? Sudaki bakterilere bakılıyor mu? Fotoğraflardaki pislikte hiç bakteri yok mu mesela? Bakteri yoksa kirli yosunları oluşturan ne?

Yöneticiler; sorunların, gerçeklerin üzerini örtmek, gizlemeye çalışmak yerine, çözüm için mesai harcasalar, her şey daha güzel olur kuşkusuz. Parayla satın alınamayacak, elden gidince parayla geri döndürülemeyecek değerli şeyleri, değerini bilenler koruyabilir."

Türkiye'nin 'Maldivleri' Salda Gölü'nde yeni kirlilik görüntüleriTürkiye'nin 'Maldivleri' Salda Gölü'nde yeni kirlilik görüntüleri