2 nolu İstanbul Barosu’nda eylül hedefi

Avukatlık Kanunundaki değişikliğin ardından İstanbul ve Ankara’da 2. Baro kurma çalışmaları başladı. 2 nolu İstanbul Barosu kurucuları 2 bin 100’e yakın bir imzaya ulaştıktan sonra resmi süreci başlatıp eylül sonu itibariyle genel kurul yapmayı hedefliyor. Takvim planlandığı gibi işlerse ikinci baronun 4 delegesi yıl bitmeden yapılacak Türkiye Barolar Birliği seçiminde oy kullanabilecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mevcut baroların günlerce eylem yaparak karşı çıktığı ‘Çoklu Baro’ yasasının yürürlüğe girmesinin ardından avukat sayısının 5 bini aştığı illerde 2 bin imzayla birden fazla baro kurulmasının önü açıldı ve ilk adım İstanbul’da atıldı.

İstanbul’da kurulması planlanan ikinci baro için Türkiye Barolar Birliği’ne (TTB) yapılan başvurunun ardından TBB’nin kurduğu online sistem üzerinden avukatların imzalarının toplanmasına başlandı.

Teknik altyapının hazırlanmasının ardından avukatların yeni baro için imza vermeye başladığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre yeni baro kuruluşu için çalışan avukatlar, iki bin avukat sayısına ulaşmada sorun yaşamayacak, ancak kuruluş başvurusu 2 bin 100 imzaya ulaşıldıktan sonra yapılacak.

EYLÜL SONU SÜRECİN TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

7249 Sayılı Avukatlık Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 15 Temmuz'da Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte avukat sayısının 5 bini aştığı illerde asgari 2 bin imzayla, birden fazla baro kurulmasının önü açıldı. İllerdeki mevcut avukat sayısına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir'de birden fazla baro kurulabilmesi için yeterli avukat sayısı bulunuyor.

İlk olarak İstanbul’daki avukatların ikinci baro kuruluşu için yaptıkları başvuru TBB üzerinden kurulan sistemde devam ediyor. İkinci baro kurucularından edinilen bilgiye göre, yeterli imza sayısına önümüzdeki hafta içerisinde ulaşılması hedefleniyor. 2 bin 100 civarı bir sayıya ulaşıldığı takdirde baro kuruluş başvurusunun bir an önce yapılıp, çıkacak adaylara bir aylık bir süre verilmesinin ardından eylül sonu itibariyle genel kurulun yapılması ve baronun faaliyete geçmesi hedefleniyor.

10’UN ÜZERİNDE KOMİSYONDA 100 KİŞİ GÖREV ALACAK

İstanbul’da ikinci baro kurulması için yapılan harekete geçilirken kurulacak baro içinde faaliyet gösterecek komisyonlar için de çalışma başlatıldı. Bu kapsamda kadın hakları, avukat hakları, staj komisyonu gibi yeni baro bünyesinde 10’un üzerinde komisyonun oluşturulması için hazırlıklar sürüyor. Yeni baro yönetim kurulunun yanı sıra 100’ün üzerinde kişinin bu komisyonlarda görev üstlenmesi planlanırken yayınlar komisyonu tarafından bir de dergi çıkarılması üzerine çalışmalar sürüyor.

Ankara’daki 2. Baro çalışmalarının da devam ettiği, eylül ayı içinde başvurunun hedeflendiği biliniyor. Söz konusu barolar kuruluşunu gerçekleştirip genel kurullarını hedefledikleri takvim içinde yaptıkları takdirde aralık 2020’de yapılacak olan Türkiye Barolar Birliği seçiminde 4 delege ile temsil edilip oy kullanabilecek.