İHD İzmir Şubesi: Yeni Asır gazetesini kınıyoruz, yasal yollara başvuracağız

İHD İzmir Şubesi, Yeni Asır gazetesinin “Terör Kampından Büyükşehir Kadrosuna” başlıklı haber ve içeriğinde İHD Ege Bölge Temsilcisi Mehmet Aker’in hedef gösterilmesini kınadı. İHD, yine aynı haber üzerinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yıpratılmak istendiğini de kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Yeni Asır gazetesinin 20 Ağustos 2020 tarihli sayısında “Terör Kampından Büyükşehir Kadrosuna” başlıklı haber ve içeriğinde İHD Ege Bölge Temsilcisi Mehmet Aker’in hedef gösterilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ali Aydın, derneğin MYK üyesi ve Ege Bölge Temsilci Mehmet Aker’in hedef gösterildiğini ve yine aynı haber üzerinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yıpratılmak istendiğini söyledi. Aydın, Suruç/Kobane Raporu’nun okunması halinde gerçeğin ortaya çıkacağını dile getirdi.

IŞİD’in 2014 yılında Suriye’nin kuzeyine yönelik saldırılarının ilerlediğini hatırlatan Aydın “Kobane kenti kuşatma altına alınmıştı. O dönem, hükümetin izni ile Irak’ın kuzeyindeki bölge yönetimine bağlı Peşmergelerin Türkiye üzerinden Kobane kentine geçişine izin verilmiş ve Suriye’de oluşturulan koalisyon güçleri PYD’ye bağlı silahlı birliklere yardım ederek, Kobane kentinin kurtarılmasına önemli katkılar sunmuştu” diye konuştu.

'ZİYARET RAPORU KAMUOYUYLA PAYLAŞILDI'

Yeni Asır gazetesini yapılan haber nedeniyle kınadıklarını ve gerekli yasal yollara başvuracaklarını söyleyen Aydın haberin dezenformasyon amaçlı yapıldığını ifade etti. Kobane kentinin IŞİD kuşatması altında iken 25 Eylül 2014 tarihinde Türkiye’deki insan hakları örgütleri olan İHD, TİHV, Uluslararası Af Örgütü, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Mazlum-Der temsilcilerinden oluşan bir heyetin Suruç ilçesine giderek sınır geçiş noktasından Kobane’ye geçip temaslarda bulunduğunu ve hemen geri döndüğünü söyleyen Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:

“IŞİD kuşatması kırılıp kent özgürlüğüne kavuştuktan sonra, 6 Şubat 2015 tarihinde İHD ve TİHV heyeti Suruç ve Kobane’ye gitmeye karar vermiştir. Bu ziyaretten önce heyetin Kobane’ye geçme isteği Başbakan Yardımcılığı Ofisi’ne yazılı olarak bildirilmiş ve 6 Şubat 2015 günü için Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi’den randevu alınmıştır. 6 Şubat günü Suruç ilçesine gidilmiştir, Kaymakam Sayın Çiftçi ile görüşülmüş ve Sayın Çiftçi refakatinde Suruç’taki AFAD kampı ziyaret edilmiştir. Daha sonra Suruç Belediyesi ziyaret edilmiş ve akabinde Suruç Kaymakamının izni ile Mürşitpınar sınır geçiş noktasından Kobane’ye geçiş yapılmıştır. Kobane yönetimi Eşbaşkanı Enver Müslim ile görüşme yapılmış ve kentin savaştan çıkmış hali gezilmiştir. Aynı gün heyet Suruç’a geri dönmüş ve bu ziyaretin raporu Suruç/Kobane Raporu adıyla 19 Şubat 2015 tarihinde İHD/TİHV tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştır. Belirtilen ziyaret kapsamında heyetimiz içerisinde o dönem MYK üyemiz olan ve halen de Ege Bölge Temsilciliğimizi yürüten Mehmet Aker de bulunmaktaydı.”

'MERAK ETTİĞİMİZ KONU YENİ ASIR GAZETESİNDE PATLAK VERDİ'

Açıklamadan sonra söz alan MYK üyesi Necla Şengül, olayın gazetede çıkmadan bir gün önce Mehmet Aker’in iş yerinden arandığını ve nasıl ulaşılabileceğinin sorulduğu bilgisini verdi. Aker’in numarayı aradığında "Mehmet Aker misiniz?” diye sorulduğunu ve “Daha sonra size döneceğiz” denildiğini dile getiren Şengül, Aker’in bu durumdan şüphelenerek genel merkezi aradığını söyledi. Şengül sözlerine şöyle devam etti:

“Merak ettiğimiz konu ertesi gün Yeni Asır gazetesinde patlak verdi. Biz insan hakları savunucuları olarak isterdik ki, Yeni Asır gazetesi bu şekilde telefonla hilelere başvurmadan önce derneğimizin kapısını çalsaydı. ‘Böyle bir olay var, bunun hakkında düşünceniz nedir?’ diye sorsaydı biz kendisine İHD web sayfasını açar, arkadaşımızın yaptığı tüm etkinlikleri, açıklamaları, katıldığı tüm heyetleri kendilerine sunardık. Bu heyetlerin yetkili makamların izniyle yapıldığını ve belgelendirildiğini belirtirdik. Onlar da böyle bir haber yapma gereği duymazdı.”

'HERKESİN İNSAN HAKLARINA İHTİYACI VAR’

Şengül, insan hakları mücadelesinin zorlu bir mücadele olduğunu, herkesin bir gün insan haklarına ihtiyacı olabileceğini vurgulayarak “Gün gelir, Yeni Asır gazetesinin çalışanları ve sahibinin de haklarını savunmak bize düşebilir. Bunu kendilerine hatırlatıyor ve yaptıkları yanlıştan bir an evvel dönmelerini bekliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.