Maskesiz diye darp ederek gözaltına aldılar

Kadıköy'de maskeyi düzgün takması için uyarılan kadın darp edilerek gözaltına alındı. Polisler görevden uzaklaştırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kadıköy'de iki kadın maskesi burnunu kapatmadığı iddiasıyla durdurulup ceza kesilmek istendi. Daha sonra polisin gözaltına alınmak istediği kadınlardan birine uyguladığı darp görüntüleri gündem oldu. R.B. ile yanında görüntüleri çeken arkadaşı Z.K. polislerden şikayetçi oldu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi gözaltına alınan kadının görüntüsünü paylaşarak, "Maskesi burnunu kapatmadığı iddiasıyla durdurulup ceza kesilmek istenen, daha sonra polislerin sözlü tacizine maruz kalan iki genç kadın darp edilerek gözaltına alındı. "Usulüne uygun maske takmamak" iddiasının karşıtlığı ayaküstü sorgu, para cezası, taciz, darp ve TERS KELEPÇE ile gözaltı. Avukat arkadaşlarımız kadınların yanında ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunulacak" dedi.

Gözaltına alınan kadınlar bir süre sonra serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan kadınlardan R.B. Twitter adresinden yaptığı paylaşımda, polislerin de maskesinin olmadığı ve buna itiraz ettiği için gözaltına alındığını söyleyerek, "Kendilerinin de maskesi yoktu zaten. Bunu söyleyip cezayı itiraz ettiğim için beni karakola götürmek istedi. Reddettim ve olay yerinden uzaklaşırken arkamdan gelip beni yakaladı" ifadelerini kullandı.

R.B'nin emniyette, Osmanağa Mahallesi Söğütlüçeşme Caddesi'nde arkadaşı Z.K. ile yürüdüklerini anlatarak, "Sigara içtiğim için maskem çenemin altındaydı. O esnada polis memurları bana hitaben 'Sen gel bakalım buraya' dedi. Cep telefonuyla birisini aradı ve kimlik numaramı telefondaki şahsa söyledi. Kendisine ne olduğunu sordum. Bana '900 lira ceza yedin, ödersin' dedi. Ben arkadaşım ile birlikte yanlarından ayrılıp biraz uzaklaştığımda polis memuru beni tekrar yanına çağırdı. O esnada ben de kendisine neden ceza yediğimi sordum ve itiraz ettim. Sonrasında polis memuru beni polis merkezine götürmek istedi. Gitmek istemedim ve arkamı dönerek yürümeye başladım. Polis memuru peşimden gelerek kolumu tuttu geriye doğru çevirerek ters kelepçe yaparak çelme taktı. Yere düştüm. Kendisine beni bırakmasını söyledim. Çevrede bulunan o kadar insana rağmen beni yerde sürüklemeye devam etti" dedi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA 

İstanbul Valiliği konuyla ilgili açıklama yaparak, "Polis memurlarının uyarısına R.B. hakaret içeren söz ve davranışlarla karşılık vermiş, yapılan ikazlara rağmen bu tutumuna devam etmesi üzerine, gözaltına alınmak istenmiştir. Gözaltına alınma esnasında kesinlikle görmek istemediğimiz görüntülerin yaşanması bizi çok üzmüştür" dedi. Valiliğin başlattığı soruşturma kapsamında polisler görevden uzaklaştırıldı. (HABER MERKEZİ)