AYM kararı tanınmadı: İşyeri hekimlerine 'güvenlik' engeli

Tıp fakültesinden mezun olan üç hekim göreve başlamak için aylarca bekledi. Bir türlü işe başlayamayan hekimler, işyeri hekimi olmak için girdikleri sınavda yüksek puan aldılar ancak bu kez de bakanlık, işe başlamalarına engel oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, güvenlik soruşturmasını gerekçe gösterdi. Hekimler bakanlığa şu soruyu soruyor: "AYM güvenlik soruşturmasını niye iptal etti?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Tıp fakültesinden mezun olan üç hekim, iş yeri hekimliği sınavına girdi. Bu sınavda yüksek puan alan hekimler sertifika alıp işlerine başlamak için aylarca bekledi. Bir türlü bakanlık tarafından işe başlamak için belgelendirme işlemi yapamayan hekimler seslerini duyurmak istedi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, yüksek puan almalarına rağmen işe başlatılmayan hekimleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na sordu. Bakanlık verdiği yanıtta, üç hekim hakkında yıllar önce başlatılan soruşturmaları gerekçe gösterdi. Üç hekim ise Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) daha önce iptal kararı verdiği güvenlik soruşturması kararını işaret ederek, “Mağduriyetimiz bir an önce giderilsin” çağrısında bulundu.

ÜÇ DOKTOR AYLARDIR BEKLİYOR...

Tıp Fakültesinden mezun olan V.K. geçtiğimiz Aralık ayında İşyeri Hekimliği sınavına girdi. V.K. bu sınavda yüksek puan alarak iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alan işyerleri için başvuruda bulunmak istedi. Ancak V.K., sisteme giriş yaptığında, "Güvenlik soruşturması nedeniyle işleminiz bekliyor" uyarısıyla karşılaştı.

V.K., yetkili bakanlığa, “Anayasa Mahkemesi'nin verdiği güvenlik soruşturması kararının iptalini neden uygulamıyorsunuz? ” sorusunu soruyor.

Aynı durumla karşılaşan bir diğer hekim M.F.Ö.  2019 yılında Tıp fakültesinden mezun olan M.F.Ö.'nün Şırnak'ın bir ilçesine ataması gerçekleşti. Ancak güvenlik soruşturması nedeniyle işe başlayamayan M.F.Ö.  işyeri hekimi olabilmek için sınava girdi. Buradan 72 puan alan M.F.Ö. yine güvenlik soruşturmasına takıldı ve sertifikası verilmedi.

M.F.Ö. yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar ile sevinmiştik fakat uygulanmıyor. Ayrıca işyeri hekimliği ile ilgili herhangi bir soruşturma yapılmıyor diye biliyorduk, şu an benim durumda da olan yüzlerce doktor var. Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum.”

Tıp doktoru M.A.Ö. de işyeri hekimliği sınavından 80 puan aldı. M.A.Ö.'nün sertifika başvurusu da güvenlik soruşturması nedeniyle durduruldu.

BAKANLIĞA SORULAR

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, üç hekimin atamalarının gerçekleşmemesini Meclis gündemine taşıyarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na sordu. Gergerlioğlu, “Anayasa Mahkemesi’nin güvenlik soruşturmalarıyla ilgili verilen kararı uygulamayan bakanlıklar hangileridir? Yasaya ve kanuna aykırılık yapan kamu görevlileri hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?” gibi bir dizi sorular sordu.

BAKANLIK: SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kaç kişinin bu nedenle işe başlatılmadığı gibi sorulara yanıt vermezken sadece üç hekimin neden bir türlü işe başlamadıklarına ilişkin soruya yanıt verdi: “İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonelleri ve sınavda başarılı olan adaylarla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nca yapılan bireysel sorgulama neticesinde söz konusu kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütülmekte olup adı geçenlerin belgelendirme işlemi durdurulmuştur.”