Amasya'da ava teşvik: Domuz kuyruğu getirene fişek hediye

Amasya’nın Taşova İlçesi’nde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, domuz popülasyonunun artmasının, tarım arazilerini olumsuz etkilediği belirtilerek yaban domuzlarının avlanmasına izin verildi. Amasya İl Özel İdaresi, yaban domuzlarını katleden kişilere kuyruklarını teslim etmeleri şartıyla beş adet fişek hediye edecek.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

DUVAR - Amasya'da Taşova İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 10 Ağustos tarihinde “Merkez Av Komisyonu kararına göre aksi bir karar alınmadığı takdirde, yaban domuzların gebelik dönemi hariç olmak üzere yaklaşık 9 ay boyunca sürek avı yapılabilmektedir” diye açıklama yaptı. İl Özel İdaresi kaynaklı gerçekleştirileceği belirtilen proje kapsamında yaban domuzlarını talimatlara uygun şekilde avlayan ve avladığı hayvanın kuyruğunu, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne teslim eden kişilere beş adet domuz fişeği verilecek.

YABAN DOMUZLARI KORUMA LİSTESİNDE

Türkiye'de avcılıkla ilgili uygulamalara Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Merkez Av Komisyonu karar veriyor. Türkiye’nin 1 Eylül 1984’te yürürlüğe girerek taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi uyarınca, yaban domuzları, türlerine göre “Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri” ve “Korunan Fauna Türleri” listelerinde yer alıyor.

'BUNUN SEBEBİ BİZİM DOĞRU POLİTİKALAR ÜRETEMEMEMİZ'

Devletin avcılığı teşvik etmek yerine, köylünün arazisine hayvanların girmemesi ya da köylünün zararının karşılanması ile alakalı çalışmalar yapması gerektiğini belirten Hayvan Hakları Federasyonu Ankara temsilcisi Pelin Sayılgan, “Doğanın kendi içindeki dengesini ve hayvanların doğal yaşam alanlarını tahrip etmememiz gerekiyor. Hayvanlar beslenmek için şehirlere inmek zorunda kalıyor. Bunun sebebi, bizim doğru politikalar üretmememiz, hayvanların yaşam alanlarına saygı göstermememiz” dedi.

Hayvanların haklarına uygun bir şekilde politikalar üretildiği takdirde avcılığa da gerek kalmayacağını belirten Sayılgan şunları söyledi: “İnsanlar belki avlanan hayvan domuz olduğu için tepki göstermiyor. Domuzlarla iç içe yaşamadığımız için empati kuramıyoruz. Burhan Özfatura'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu yıllarda kedilerin avlanması için böyle bir kampanya başlatılmıştı. Kedinin kuyruğunu getirene ödül veriyorlardı. Bu noktada toplumun da türcülükten ve ayrımcılıktan vazgeçmesi gerekiyor. Can, candır yaşam hakkı her canlı için eşittir. Onların alanlarını işgal ettiğimiz, biz bu saygıyı göstermediğimiz sürece aslında kendi ayağımıza sıkıyoruz. Çünkü biz doğanın efendisi değil, bir parçasıyız.”

MÜŞAVİR GÖRÜŞÜ: DÖVİZE ÇEVİRMEK LAZIM

Şu anda Tarım ve Orman Bakanlığında Bakanlık Müşaviri olarak görev yapan, 2005 - 2011 yılları arasında ise Amasya Çevre ve Orman İl Müdürü olan Yaşar Kayataş, yaban domuzlarının avlanmasını turist ve gelir kaynağı görerek, “Burada zarar verici objeyi turizm malzemesi olarak kullanıp dövize çevirmemiz çok önemli ve buna önem veriyoruz." açıklamasında bulunmuş, dönemin Amasya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Faruk Aykutlu ise öldürülen her bir yaban domuzu için beş tane olmak şartıyla 5 bin adet fişek alımı gerçekleştirmişti.