Bursa'da 40 okul yıkıldı, sadece 2'si yapıldı

Bursa’da ‘depreme dayanıksız’ olduğu gerekçesiyle yıkımı gerçekleştirilen 40 okuldan 2’si yapıldı, 3’ünün inşaatı ise devam ediyor. 35 okul, yeniden yapılmayı bekliyor. Öğrenciler ise çevredeki okullara yönlendirildi. Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem “İlkokul öğrencileri, lise binasına gönderiliyor. Lisenin fiziki koşulları ilkokul öğrencisine uygun değil. Sıralar büyük. Birinci sınıf öğrencisi, lise öğrencisine göre yapılmış sıralarda oturuyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa’da Valilik tarafından 2017 yılında 16, 2020 yılında ise 24 okul binası, deprem olması halinde risk taşıyabileceği için yıkıldı. Yıkılan okulların ikisinin onarımı tamamlanırken, üçünün inşaatı da devam ediyor. Henüz yapım aşamasına geçmeyen 35 okuldan üçü Bursa Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü programıyla, dördü Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki mültecilere sağladığı fonla yapılacak. 28 okul ise TOKİ tarafından proje ve ihale çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden yapılmayı bekliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, 21 Eylül’de yüz yüze eğitimi başlatmayı planlıyor. Öğrenciler bu tarihten itibaren okullarının yapımı tamamlanana kadar okulun sağlam bloklarında veya bölgelerindeki en yakın okullarda eğitime devam edecek.

İKİ OKUL YAPILDI, İKİ OKUL İNŞAAT HALİNDE

2017-2018 eğitim yılı başında Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Demirtaşpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin de aralarında olduğu 16 okul, depreme dayanıksız oldukları için yıkıldı. Bursalı hayırseverler ya da Avrupa Birliği’nin aktardığı fonla iki okul yeniden yapılırken, iki okulun da inşaatı devam ediyor. Dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, riskli görülen 142 okulu Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirdiklerini aktararak, “Okulların 16’sında yıkım kararı çıktı. Okulları yıkıp bir yıl içerisinde yenisini yapacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Yıkılan Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi'ni boş arsası...

.

2017’de yıkımı gerçekleşen Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, üç yıl sonra yapımı tamamlanarak Şerif Rabia Kutlucan ismiyle 2019-2020 eğitim-öğretim yılında yeniden hizmete açılmıştı. Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki mültecilere sağladığı fonla yapımı tamamlanan Selçuk Hatun Ortaokulu ise bu yıl yeni binasında eğitime başlayabilecek. Tamamen yıkımı gerçekleşen ve öğrencilerinin üç ayrı okula gönderildiği Demirtaşpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin de üç yılın ardından AB fonuyla yapımına başlanacak.

VALİLİKTEN 24 OKUL İÇİN YIKIM KARARI

Bursa Valiliği henüz yıkılan okulların yapımı tamamlanmamışken, 31 Ocak 2020’de Milli Eğitim Bakanlığı ile İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından okullarda yapılan kontroller neticesinde hazırlanan ‘deprem tahkik raporları’ sonucuna göre 24 okul binası hakkında daha yıkım kararı alındığını duyurdu. Öğrenciler, 2019-2020 eğitim yılının ikinci yarısında yıkım kararı alınan eğitim binalarından dokuzunun sağlam olan bloklarında, 15’inde ise kayıt bölgelerindeki en yakın okullarda eğitime başlatılacak. Şubat ayında yıkımı gerçekleştirilen okulların birinin yapımı ise Bursalı bir iş insanı tarafından başlatıldı.

Yıkılan Demirtaşpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin arazisini otlar kapladı.

.

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ LİSE BİNASINA GÖNDERİLİYOR

21 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlanacağının duyurulmasıyla okullarda yaşanacak sorunları konuştuğumuz Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, liselerde ders sayısının fazla olmasından dolayı, lise binasına gönderilen ilkokul öğrencilerinin çıkış saatlerinin 19:30’u bulduğunu ifade etti. Mithatpaşa İlkokulu öğrencilerinin yakın olması nedeniyle Süleyman Çelebi Anadolu Lisesi’ne taşınacağını söyleyen Erdem, şunları aktardı:

“İlkokul öğrencileri, lise binasına gönderiliyor. Ama öğrencilerin gönderildiği lisede de güçlendirme çalışması başlatılmış, inşaat halinde. 890 öğrencinin şu anda nereye gideceği belli değil. Lise olmasından kaynaklı öğrenciler zaten sıkıntı yaşıyor. Lisenin fiziki koşulları ilkokul öğrencisine uygun değil. Sıralar büyük. Birinci sınıf öğrencisi, lise öğrencisine göre yapılmış sıralarda oturuyor.”

‘ÖĞRENCİLERİN SERVİSİNE İNŞAATTAN DAHA ÇOK HARCANDI’

Öğrencilerin başka okullara taşınmasıyla servis sıkıntısının yaşandığını dile getiren Erdem, “Okullardaki 900 ile 2000 arası öğrencinin kimi kendi imkanlarıyla kimi servislerle taşınırken, salgın döneminde bu kadar fazla öğrencinin taşınması riskleri de katlamaktadır” dedi. Erdem, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nun yapılmasının üç yıl sürdüğünü, bu süreçte öğrencilerin taşındığı servislere inşaatın yapılmasından daha çok maliyet harcandığını belirtti.

‘BAKANLIK VAKFA 684 MİLYON AKTARDI’

Kimi dersliklerde sınıf mevcudunun 45-50’yi bulduğunu ifade eden Erdem, “Salgın sürecinde Bursa’nın daha fazla dersliğe ihtiyacı varken vakit kaybetmeden yapılacağı söylenen okulların inşaatına hala başlanmamıştır. 3 Mart 2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye Maarif Vakfına, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 684 milyon Türk Lirasına kadar kaynak aktarılıyor. Bakanlık bu parayı vakfa aktaracağına neden Bursa’da okulların yapımında kullanmıyor?” eleştirisinde bulundu.

Etiketler Bursa yıkım okul