Yemeksepeti'ndeki istismarı ortaya çıkaran kurye: 14 gün beklediler

Yemeksepeti’nin sahibi olduğu Banabi deposunda, 14 yaşında bir çocuğun istismar edildiği iddia edildi. Yemeksepeti, “İlgili iddia adalet hususunda tek yetkili olan adli mercilerle derhal paylaşılmıştır” açıklaması yaptı. İstismarı ortaya çıkaran ve işten çıkarılan Banabi kuryesi Y. I. ise, kamera kayıtlarını incelemelerine rağmen yöneticilerin iki hafta boyunca adli işlem yapmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Maltepe’de bulunan ve Yemeksepeti’nin sahibi olduğu Banabi deposunda, D.K. isimli çalışanın 14 yaşında bir kız çocuğunu istismar ettiği iddia edildi. Yemeksepeti, konuyla ilgili yaptığı açıklamada durumu adli mercilere taşıdıklarını; istismar şüphelisi ve onu darbeden üç işçiyi işten attığını açıkladı.

İddiaya göre Banabi’nin İstanbul Maltepe’de bulunan deposunda çalışan D. K., 14 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar etti. İstismar, deponun bulunduğu mahallede yaşayan kız çocuğunun kuryelerden Y. I.’nın yanına gelerek olayı anlatması ile ortaya çıktı: “Sözlü ve fiziksel istismarda bulunmuş, çocuk gelip bize anlattı. Çocuk anlatırken biz onu videoya çektik. Sonra biz istismar eden şahsı çağırdık. Olayı anlattık. Şahıs panikledi, kaçtı. Sonra bu şahsın suçunu kabul etmeyerek ‘Ben kızın 15 yaşında olduğunu sanıyordum, 18 yaşına gelince evlenecektim. Elini tuttuğum doğrudur’ dediğini öğrendik.”

‘ÇOCUĞU KAMERANIN GÖRMEDİĞİ NOKTALARA GÖTÜRDÜĞÜ TESPİT EDİLDİ’

Videoyu yöneticilere de göstererek suç duyurusunda bulunulması gerektiğini söyleyen Y. I., yöneticilerin iddianın doğruluğunu teyit etmek için depoya ait kamera kayıtlarını incelediğini belirtti. Bu inceleme sonucunda D. K.’nın çocukla bir saatten uzun zaman geçirdiği ve çocukla beraber kameranın görmediği kör noktalara gittiği tespit edilmiş. Y. I., “Bölge müdürü tüm bunları gördü ve dakikalarına kadar not etti” dedi.

İŞÇİLERİN İSTİFA ETMESİ İSTENDİ

Kız çocuğunun istismarı anlattığı anları videoyu kaydeden üç kişi için aynı gün uzaklaştırma kararı veren şirket, uzaklaştırma süreci devam ederken işçileri tekrar depoya çağırdı. İşçilere, İş Kanunu’nun 25/2 maddesi gereği ahlak ve iyi niyet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle işten çıkarılacakları ve bu madde uyarınca yapılan işten çıkarmaların sicillerine işleneceği söylendi. İşçilere, kendi iyilikleri için istifa etmeleri de tavsiye edildi. İstifayı kabul etmeyen işçiler bir gün sonra tekrar depoya çağrıldı ve “Hiçbir hakkım kalmamıştır, hepsini aldım” yazan bir belgeyi imzalamaya zorlandı. Belgeyi imzalamayı reddeden işçiler, haksız yere işten çıkarıldıkları için dava açmaya hazırlanıyor.

‘AİLE, NE OLUP BİTTİĞİNİ BİZDEN ÖĞRENDİ’

Çocuğun ve ailenin durumunu merak edip olaydan iki hafta sonra ailenin evine giden Y. I., “Baktım ki aile hiçbir şey bilmiyor. Aile bizden duyuyor” diye konuştu. Y.I., “Olayı öğrenen aile bir sonraki gün depoya gitmiş ve ‘Nasıl böyle bir şey olabilir, nasıl bize haber vermezsiniz’ diye hesap sormuş. Tartışma çıkması üzerine yöneticiler araya girmiş ve annenin telefon numarasını alıp avukata vermiş. Avukat da arayıp ‘Maddi manevi nasıl yardımda bulunabiliriz, bu utanç verici durum için neler yapabiliriz?’ demiş" diye devam etti.

‘DARP İDDİALARI YALAN’

Öte yandan Yemeksepeti’nden yapılan açıklamada işten çıkarılan üç kuryenin, hukuki girişimleri beklemeden iddiaya adı karışan kişiyi şiddetli bir şekilde darp ettiği ifadesi yer aldı. İddiayı yalanlayan Y.I., “Şayet öyle bir şey olsaydı o şahıs o gün hastaneye gitmiş. Hastaneye gittiğinde ‘Beni dövdüler, darp ettiler’ der rapor alırdı” dedi.

Bölge müdürü tarafından aynı depoda çalışan iki kişiye zorla yalancı şahitlik yaptırıldığını öne süren Y. I., “Depo müdürümüzü ve motorcu şefimizi şahit olarak gösterdiler, sanki biz o gün o kişiyi dövmüşüz gibi. Ama depo müdürümüz ve motorcu şefimiz o gün orada değildi, bunu ispatlayabiliyoruz” diye konuştu.

SOSYAL MEDYADAN BOYKOT ÇAĞRISI

Olayın duyulması ile birlikte çok sayıda kişi #yemeksepetiboykot etiketiyle tepki gösterdi.

YEMEKSEPETİ'NİN AÇIKLAMASI

İşten atılan çalışanların 15 gün önce olduğunu belirttiği olay hakkında "Kısa bir süre önce" ifadesini kullanan Yemeksepeti şu açıklamayı yaptı:

"Kısa bir süre önce Yemeksepeti Banabi Maltepe depomuzda, çalışanlarımızdan birinin adının karıştığı bir taciz iddiası gündeme gelmiştir. İlgili iddia, adalet hususunda tek yetkili olan adli mercilerle derhal paylaşılmıştır. Aynı depoda farklı pozisyonlarda çalışan 3 kişi iç işleyişi ya da hukuki girişimleri dahi beklemeden, iddiaya adı karışan kişiyi şiddetli darp etmişlerdir.

Olay depo yöneticilerimiz ve bölge müdürlerimiz tarafından ilgili departmanlarımıza bildirildikten sonra hem iddianın muhatabı kişinin hem de kavgaya karışan çalışanlarımızın iş akitleri kanununun ilgili hükümlerine uygun olarak sona erdirilmiş; söz konusu üzücü iddianın tüm yönleriyle araştırılması için yetkili merciler, hukuk birimimiz tarafından derhal bilgilendirilmiştir. Hukuku tüm işleyişinin merkezine almış bir kurum olarak, yasaların dışında kalan herhangi bir seçenek bizim için yok hükmündedir. Değerlendirilmesi bir kenara, gündemimiz dahi olamaz."

NEVZAT AYDIN: DOĞRU KARAR VERDİĞİMİZE İNANIYORUM

Şirket sahibi Nevzat Aydın ise sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:

"Arkadaşlar, kısa bir süre önce Banabi maltepe depomuzda çalışan bir kişi hakkında bazı üzücü iddialar olduğunu öğrendik. Bunu öğrenir öğrenmez adli mercileri derhal bilgilendirdik; bu kişiyi de işten çıkardık. Aynı depoda çalışan 3 arkadaşımız ise hukuki süreci ya da iç işleyişi beklemeden bu kişiyi şiddetli şekilde darp etmişlerdir. Kişisel adalet arayışı kaosu beraberinde getirir; buna hukuken de kurum kültürü gereği de müsaade edemeyiz. Bu nedenle o arkadaşların iş akitleri de sonlandırılmıştır. Tekrar diyorum: Adli merciler olayla ilgili ivedilikle bilgilendirilmiştir. Hukuk dışı bir seçenek kurum kültürümüze de kişisel olarak savunduğum değerlere de aykırıdır, söz konusu dahi olamaz. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Kızımızın ailesine psikolojik yardım, avukat desteği dahil olmak üzere her türlü desteği vermeyi teklif ettik. Darpa ve istismara karışanların da görevine son verdik. Zor bir durumda doğru kararlar verdiğimizi düşünüyorum ve arkasındayım arkadaşlar."