Nagehan Alçı, Bilal Erdoğan ile Ahlat'taki köşkü gezdi: Mütevazi buldum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'la birlikte Bitlis Ahlat'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı köşkünü gezen gazeteci Nagehan Alçı, övgü dolu bir yazı kaleme aldı. Alçı, "Bir saray şatafatından ve gösterişten eser yok. Ben son derece mütevazı buldum Ahlat’taki binayı" dedi. Van Gölü kıyısına köşk inşa edilebilmesi için ‘torba yasa’yla getirilen yasa maddesini Anayasa Mahkemesi iptal etmiş ancak proje devam etmişti. Köşkün maliyetinin en az 125 milyon TL olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu ve Türkiye Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan Bilal Erdoğan'la birlikte Bitlis Ahlat'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı köşkünü gezdi. Alçı, köşkü mütevazi bulduğunu yazdı.

Alçı, Van Gölü kıyısına inşa edilen köşkle ilgili şunları yazdı:

Ahlat’taki Külliye Van Gölü’nün üzerinde müthiş bir konumda yer alıyor. Çok büyük algısı yaratmayan ama etkileyici bir yapı. İçeri girince bir koridor ve hemen arkasında insanın nefesini kesen bir göl manzarasına açılan bir teras… Yanlış anlaşılmasın, nefes kesen bir ihtişamdan bahsetmiyorum. Aksine sade, bilinçli bir tevazunun hakim olduğu bir yapı görkemini tabiattan alan bir güzelliğe açılıyor. Masmavi suları ile ışıl ışıl Van Gölü ayaklarınızın altında İnsanın tüylerinin ürpermemesi imkânsız… Terasın sütunlarına Selçuklu mezar taşlarının iki replikası konmuş. Aşağı inince büyük sergi ve toplantı salonu çıkıyor karşınıza. Karşılıklı duvarlar tarihteki Türk devletlerini simgeleyen kapılara açılıyor. Kapıların arkasında her bir devlet için sembolik birer bölüm olacakmış. Salon ise müze ve etkinlik alanı olarak kullanılacak.

.

25 AĞUSTOS'TA CUMHURBAŞKANI KONAKLAYACAK

Gelelim Cumhurbaşkanının konaklayacağı bölüme… Binanın iki farklı konumunda birbirine eş iki ünite hazırlanmış. Biri Cumhurbaşkanı ve ailesi, diğeri de konuk bir devlet başkanı geldiğinde ağırlamak için. Sade ama şık bir daire denebilecek bir alan burası. Bir saray şatafatından ve gösterişten eser yok. Küçük, herhangi bir suit otel odasında görebileceğiniz bir oturma odası. Onun yanında iki küçük yatak odası ve en uçta Cumhurbaşkanı ve eşi için hazırlanan ana yatak odası… Çarşaflar ve yastıklar bile konmuş.

.

25 Ağustos’ta Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan burada konaklayacak. Fotoğrafları görüyorsunuz… Bir abartı ya da gösterişten bahsetmek mümkün değil… Ben son derece mütevazı buldum Ahlat’taki binayı…"

AYM KARARI SONRASI DA İNŞAAT DEVAM ETTİ

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre, Ahlat Köşkü'nün maliyeti 125 milyon TL’ye ulaşacak.

Anayasa Mahkemesi, kıyı kanununu ihlal edildiği gerekçesiyle köşk projesine iptal kararı verdi.  Van Gölü kıyısına köşk inşa edilebilmesi için ‘torba yasa’yla getirilen yasa maddesini Anayasa Mahkemesi (AYM) iptal etti. Maddenin yanı sıra ‘köşk alanının’ gösterildiği kroki de iptal etildi.

Ancak bu karar köşkün yapımını durdurmadı. İptal kararı sonrası Cumhurbaşkanlığı’ndan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilen köşkün ödeneği bu nedenle 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı’nın programına konulmadı. İki ay önce çıkarılan ikinci yasa ile kıyılara resmi kurumlar tarafından inşaat yapılmasının yolu açıldı. Ancak bu yasanın yürürlüğe girmesinden önce hazırlanan yatırım programında köşk, bakanlığın yatırımları arasında sayıldı.

Köşk projede ‘Ahlat Gençlik Külliyesi’ adıyla yer aldı. Yatırım programına göre 7 bin 932 metrekarelik alan bina tefrişatı ve hizmet binası olarak kullanılacak. 30 bin 500 metrekarelik alana peyzaj çalışması yapılacak. (HABER MERKEZİ)

Ahlat'a Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne AYM iptaliAhlat'a Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne AYM iptali