Görgü tanıkları: Çarpan araç çok hızlıydı

22 Temmuz'da Maltepe Sahil Yolu'nda karşıdan karşıya geçerken Yusuf Kara'nın kullandığı aracın çarpması sonucu ölen Burcu Erol'un son anlarına şahit olanlar, Erol ailesinin çağrısı üzerine ifade verdi. Tanıkların anlatımı, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ve düşük süratle gittiğini ileri süren Yusuf Kara'nın ifadesini yalanladı. Tanıklardan A.A., "Yarış yapıp yapmadıklarını tam olarak bilemem ama aralarında bir rekabet varmış gibi izlenim edindim. Bu üç araç da çok hızlı gidiyordu. Kaza yapan araç hep önde gidiyordu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Burcu Erol (34), 22 Temmuz tarihinde Maltepe sahil yolunda karşıdan karşıya geçerken yüksek süratle seyrettiği ve yarış yaptığı iddia edilen bir aracın çarpması sonucu ölmüştü. Kaza yapan aracın sürücüsü Yusuf Kara (22), sürat ve yarış iddialarını yalanlayarak kazanın 50-55 KM hızla seyrettiği bir anda gerçekleştiğini öne sürmüş ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Ailenin çağrısı üzerine ifade vermeye giden görgü tanıklarından A.A., “Aralarında yarış yapıp yapmadıklarını tam olarak bilemem ama aralarında bir rekabet varmış gibi izlenim edindim. Üç araç da çok hızlı gidiyordu. Kaza yapan araç hep önde gidiyordu” dedi.

Delillerin karaltıldığını ve şüpheli Yusuf Kara’nın korunduğunu iddia eden Burcu Erol’un ailesi, kazayı görenlere çağrı yaparak görgü tanığı sıfatıyla ifade vermelerini istemişti. Ailenin çağrısı sonucu 7 görgü tanığı yarış sırasında gerçekleştiği iddia edilen kazayla ilgili ifade vermek için adli makamlara başvurdu. Tanıkların ifadesine göre kaza, Burcu Erol’a çarpan aracın yanındaki iki araçla beraber aşırı süratle Bostancı sahil yolundan Maltepe sahil yoluna ilerlediği sırada oldu. Tanıklardan A.A. “Kaza yapan araç hep en önde gidiyordu” diye konuştu.

‘3 ARAÇ HIZLI GİDİP TRAFİĞİ TEHLİKEYE ATIYORDU’

Olay günü kaza yapan aracın hemen arkasında seyreden bir aracın sürücüsü ve sürücüyle beraber araçta bulunan 3 kişinin verdiği ifade, dosyaya eklendi. Aracın sürücüsü A.A., Burcu Erol’a çarpan aracı ilk kez Bostancı sahildeki trafik ışıklarında gördüğünü belirtiyor:

“Aralarında yarış yapıp yapmadıklarını tam olarak bilemem ama aralarında bir rekabet varmış gibi izlenim edindim. Bu üç araç da çok hızlı gidiyordu. Kaza yapan araç hep önde gidiyordu. Kaza mahaline kadar tahminime göre iki ışık geçtik, bu üç araç her seferinde rekabet içerisinde hızlı hareket edip trafiği tehlikeye atıyordu. Çarpma sırasında da araç yüksek hızlı bir şekilde çarpmadan önce orta şeritte ilerliyordu. Kaza yapan aracın çarpmadan önce fren yaptığını görmedim. Ben yayayı gördüğümde fren yapıp yavaşladım. Aracın yayayı görmesine rağmen fren yapmayıp hızla sağ şeride geçmesi üzerine panikle ‘Hayır hayır’ diye bağırdım ve akabinde maalesef kaza gerçekleşti.”

Sürücü A.A. ile birlikte araçta bulunan M.B. ise kaza yapan aracın, kazanın gerçekleştiği lokasyondan önceki son ışıklardan ani ve çok süratli bir kalkış yaptığını ifade ediyor. “Çarpışma sırasında bu araç hızla orta şeritten giderken yayaları görünce kendini kurtarmak için hızla sağ şeride geçmeye çalıştı. Ancak kaza yapan araç hızla sağ şeride geçtiği sırada aracın sol tarafıyla yayaya çarptı. Kaza yapan aracın çarpmadan önce fren yaptığını görmedim. Kaza yapan aracın niçin yavaşlamayıp o hızla kendini sağ şeride attığını bilmiyorum.”

‘BİR ANLIK DA OLSA FRENE BASTI’

A.A.’nın kullandığı araçta bulunan kişilerden S. D. ise “Kazaya karışan araç ile birlikte aynı model iki araç daha bulunmaktaydı. Bu araçların tamamı ortalama 90-95 KM hızla seyir halindeydiler. Işıkları geçtikten sonra hızımız ortalama 80 KM civarındaydı. Kazaya karışan araç da büyük ihtimalle 100 KM hızla seyretmekteydi. Hayatını kaybeden kadın ve yanında bulunan erkek yola indiler ve bizim şeridi geçtiler. Kazaya karışan araç sağa kırıp diğer şeride geçti kurtarmaya çalıştı ancak kurtaramayarak en sağ şeritte hayatını kaybeden şahsa çarptı. Kazaya karışan araç bir anlık da olsa frene bastı, stop lambaları yandı gördüm.”

Ailenin çağrısını duyup ifade vermeye giden bir başka görgü tanığı B.Y. ise, olay yerine gelen polislerin ‘Kazayı gören var mı?’ diye sorduğunu belirtiyor ve devamını şöyle anlatıyor: Kaza yapan aracın şoförü ya da içindeki yolculardan biri polise ‘Biz aracı yavaş sürüyorduk’ dedi. Bunun üzerine orada bulunan orta boylu hafif kilolu bir erkek şahıs ‘Ben olayı gördüm sizin aracın hemen arkasındaydım çok hızlı gidiyordunuz’ dedi. Polis de bu şahsı yanına alarak yanımızdan uzaklaştı.”

‘ABLA, BUNLAR 3 ARABA YARIŞ YAPIYORLARDI’

İfadesini savcılıkta veren tanıklardan N.S. ise kazanın gerçekleştiği gece 01.00 sıralarında bir arkadaşıyla beraber Maltepe sahil yolunda yürüdükleri esnada bir çarpma sesi duyduklarını ve hemen sesin geldiği tarafa doğru yöneldiklerini söylüyor: “Kaza anını görmedik. Çarpma sesi üzerine 200 metre yürüyerek olay yerine geldik, yerde bir kadın sahış kanlar içinde yatmaktaydı. Vatandaşlar toplanmışlardı. Hemen ambulans ve polisler geldi. Polisler olayı kimin gördüğünü araştırdılar daha sonra tanımadığım açık kimlik bilgilerini bilmediğim 18-20 yaşlarında bir erkek şahıs ‘Abla bunlar 3 araba yarış yapıyorlardı’ şeklinde bir beyanda bulundu.”

‘ŞAHISLAR ARACIMA DOĞRU KOŞTU’

İlk ifadesinde kazanın 50-55 KM hızla seyrederken gerçekleştiğini belirten şüpheli Yusuf Kara savcılıkta verdiği ifadede ortalama 70 KM hızla seyrettiğini söylemişti. Kara, kazanın sol şeritte seyrederken meydana geldiğini ve Burcu Erol ve arkadaşının karşıdan karşıya geçmek için yola ineceklerini tahmin ederek aracın hızını yavaşlatarak sağa doğru kaçmaya başladığını ifade etmişti. “O esnada kornaya basıyorum sağa doğru kaçtıkça bu şahıslar aracıma doğru koşmaya devam ettiler. Seyrettiğim yolun sağ tarafında park halinde araçlar bulunuyordu belli bir süre sonra park halindeki araçlar bitti. Bu esnada yaya olan kadın şahsa çarptım erkek şahıs kendisini geriye atarak kurtuldu.”

Kazaya dair bilirkişi raporunda Burcu Erol asli, sürücü Yusuf Kara ise tali kusurlu bulunmuştu. Erol’un ailesi, bilirkişi raporunun şüpheli Yusuf Kara’nın ve arkadaşlarının beyanına göre düzenlendiğini belirterek rapora itiraz etti. Aile, görgü tanıklarının ifadesinin dikkate alınarak şüpheli Yusuf Kara’nın tutuklanmasını istiyor.

Gazete Duvar’a konuşan abla Gonca Erol, kaza tespit raporunun gerçeğe aykırı düzenlendiği, delillerin karartıldığı ve görgü tanıklarının ifade vermesinin engellendiğini belirtiyor ve olay yerinde görev yapan polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söylüyor.

“Yarış yapan  sürücü Yusuf Kara, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermiştir. Dosyaya yeni giren somut delillere göre sürücünün derhal tutuklanması gereklidir."