Denizde kaybolan çocuk işçiden haber yok

Şanlıurfa'dan Ordu’ya fındık toplamaya gelen mevsimlik çocuk tarım işçisi 17 yaşındaki Mehmet Zencirci, mola esnasında arkadaşlarıyla serinlemek için girdiği denizde akıntıya kapılarak kayboldu.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ORDU - Fındık toplama mevsiminin başlamasıyla birlikte binlerce mevsimlik işçi olarak çalışan aile, Karadeniz'e geldi. Şanlıurfa’lı Zencirci ailesinin beş çocuğundan biri olan lise öğrencisi Mehmet Zincirci de, öğle arasında serinlemek için arkadaşlarıyla girdiği denizde akıntıya kapılarak kayboldu.

‘OTURURSAK AÇ KALIRIZ’

Mehmet Zencirci ve 4 kardeşinin, maddi durumları kötü olduğu için anne ve babasıyla birlikte her yıl mevsimlik tarım işçiliği yaptığını belirten Amca Enver Zencirci "İş neredeyse mevsimlik işçi orada, oturursak aç kalırız. Çocuklar öğle arasında serinlemek için denize girmişler, yemekleri zehir oldu" dedi.

'BELEDİYEDEN DESTEK BEKLİYORUZ'

Akıntıya kapılarak denizde kaybolan Mehmet Zencirci’yi arama çalışmalarına katılmak ve ailenin yanında olmak için Şanlıurfa’dan Ordu’ya giden aile yakınlarının kalacak yer sıkıntısı çektiğini belirten Amca Zencirci "İnsanlar perişan oldu, yerde yatıyorlar. Hepimiz buranın insanıyız, bir insan çıkıp da destek için ziyaret etmez mi? Perşembe Belediyesi’nden bir yemek bir çay da olsa destek bekliyoruz" çağrısında bulundu.

‘BUGÜN DÜZENLI BİR ÇALIŞMA YOK’

Ailenin Şanlıurfa Viranşehir’den her yıl mevsimlik işçi olarak fındık toplamaya geldiğini söyleyen diğer amca İskender Zencirci, çadırda perişan halde kaldıklarını, günlük 70-80 lira yevmiyeyle çalıştıklarını anlattı. Arama çalışmalarının düne göre çok az olduğunu ifade eden İskender Zencirci, "İlk başta Sahil Güvenlik ekipleri, dalgıç polisler ve itfaiye ekiplerince arama yapılıyordu. Bugün düzenli bir çalışma yok, sadece 3-4 dalgıç arama yapıyor" dedi.

'BİR ÇORBA GETİRDİLER, BİN FOTOĞRAF ÇEKTİRDİLER'

Mehmet Zencirci’yi arama çalışmaları için Şanlıurfa’dan ailenin yanına gelen akrabalar ve aile yakınları için Perşembe Belediyesi’nden yapılan çorba yardımına ilişkin Amca İskender Zencirci "Bir çorba getirdiler, bin fotoğraf çektiler. Neyin fotoğrafını çekiyorlar?" diyerek sitemde bulundu.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN ÇOĞUNLUĞU ÇOCUK

Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nden sayıları milyonlarla ifade edilen gezici mevsimlik işçi, ilkbahardan başlayıp sonbahara kadar Türkiye'nin farklı bölgelerine çalışmaya gidiyor. Türkiye tarafından 25 Ocak 2001 tarihinde onaylanan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 182 Sayılı En Kötü Biçimlerde Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılması İçin Acil Eylem Sözleşmesi'ne göre çocukların mevsimlik gezici tarım işlerinde çalıştırılması, ‘en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliği’ olarak tanımlanıyor. Fındık hasadında çalışan mevsimlik gezici tarım işçisi çocuklar da bu kapsamda yer alıyor.