Vicdani retçiler: Öldürmek seçenek değildir

İrfan Yaldız ve Şerif Polat, İnsan Hakları Derneği Siirt Şubesi'nde vicdani reddini açıkladı. Siirt'e kayyım atanmasından sonra işten atılan rap sanatçısı Polat, "Savaş hiçbir kazanımı olmayan, sadece yıkım getiren, yankıları yüzyılları boyu süren bir lanettir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Siirt’te askerliği reddeden İrfan Yaldız ve Şerif Polat, vicdani reddini açıkladı. Zorunlu askerliği kabul etmeyen ve devletin askeri olmayı reddeden Polat ve Yıldız, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Siirt şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda devletin savaş politikası uyguladığını dile getiren Şerif Polat ve İrfan Yıldız, askere gitmeyeceklerini açıklayarak vicdani ret beyanında bulundu. Hazırladığı metni okuyan İrfan Yıldız "İnsanların karnını doyurması için harcanması gereken paralar kurşuna silaha yatırılmamalı. Reddediyorum. Yılanın bana dokunacağı güne kadar kafamı kuma saklamayı reddediyorum. İstersem gökkuşağı, istersem kapkara, istersem kızıl giyinirim, bana dayatılan kamuflajı giymeyi reddediyorum. Kadın haklarının, çocuk haklarının, LGBTİ+ haklarının şiddetle talan edilmesini reddediyorum. Tehditler aldıktan bir gün sonra bir kışlada öldürülmeyi reddediyorum. Başımın kesilmesine ve kimsesizler mezarlığına gömülmeme sebep olacak emirleri reddediyorum" dedi.

'TERÖR AİLESİ' DİYE KODLANANLAR VAR

Siirt Belediyesi’ne atanan kayyım tarafında işten atılan sinemacı ve Kürtçe rap sanatçısı Şerif Polat da, “Eğitim hayatım boyunca militarist bir bakışla eğitilmeye çalışıldım. ‘Erkeklik’ muhattap olduğum her toplumsal kurumda dayatılan tek seçenekti. Halen de bu gelenek toplumu var eden her kurumun başat unsuru. Bu sistem insanların yaşam hakkını elinden alıyor, özgürlüğünü kısıtlıyor ve binlerce yıldır sömürülen kadını, erkeğin ardından ikincil konuma yerleştiriyor. Ben bu gelenekçi yapıların bir parçası olmayacağım" dedi. Polat, iktidarın savaş politikalarına yeniden sarıldığını, kendi durumunda olanların 'terör ailesi' olarak kodlandığını söyledi. Polat, "Savaş hiçbir kazanımı olmayan, sadece yıkım getiren, yankıları yüzyılları boyu süren bir lanettir. Kürt halkının hakim ulusla eşit haklara sahip olması, kadınların ve LGBTİ+ bireylerinin öldürülmediği, ötekileştirilmediği, sömürülmediği bir düzen ancak militarizmi ve onu besleyen ataerkil ve heteroseksist ideolojiyi reddetmekle mümkündür. Bu yüzden vicdanı retçiyim” diye konuştu.  (HABER MERKEZİ)

Etiketler asker Siirt RED vicdani