Aksoy: Gemimize askeri müdahalede bulunulmasına izin verilmeyecek

Yunanistan'ın Türkiye'nin Akdeniz'deki araştırma faaliyetlerine tepki göstermesine yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Yunanistan’ın faaliyetimize itiraz etmesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Sivil bir gemimize askeri müdahalede bulunulmasına tabiatıyla izin verilmeyecektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, bir soru üzerine Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin Akdeniz'de sismik araştırma yapmasını yasa dışı olarak nitelendirerek tepki göstermesine cevap verdi.

Bakanlığın sitesinden yayınlanan yanıtta Hami Aksoy, Oruç Reis gemisinin Birleşmiş Milletlere bildirilen kıta sahanlığı içinde faaliyet yürüttüğünü söyledi.

Temmuz ayındaki sismik araştırma faaliyetinin bir süre askıya alındığını hatırlatan Aksoy, "Almanya ve AB’nin ricası üzerine diplomasiye şans tanımak ve diyalog kanallarını yeniden canlandırmak amacıyla yaptığımız bu iyi niyet jesti karşılık görmemiştir" dedi.

'YUNANİSTAN DİYALOG KONUSUNDA DÜRÜST OLMADI'

Yunanistan ve Mısır arasındaki deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasını eleştiren Aksoy, "Yunanistan diyalog konusunda samimi ve dürüst olmadığını 6 Ağustos 2020 tarihinde Mısır ile yaptığı korsan anlaşma ile ortaya koymuştur. Bu anlaşma ile ülkemizin ve Libya’nın Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı ihlal edilmiştir. Bu gelişme üzerine Oruç Reis gemimiz, evvelce planlanan sismik araştırma faaliyetine bugün itibariyle başlamıştır" ifadelerini kullandı.

Mısır ile Yunanistan münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladıMısır ile Yunanistan münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladı

'ŞER İTTİFAKLARINI YERLE YEKSAN EDECEK İMKANLARA SAHİBİZ'

"Yunanistan’ın faaliyetimize itiraz etmesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Daha önce defaatle dile getirdiğimiz üzere, Meis Adası başta olmak üzere, bölgedeki Yunan adalarının Türkiye’nin kıta sahanlığını kesmesi uluslararası hukukun temel ilkesi olan hakkaniyet ilkesine aykırıdır" diyen Aksoy, şöyle devam etti:

"Akdeniz’de gerginliği arttıran taraf Türkiye değil, Yunanistan’dır. Asırlar boyunca Türk hakimiyetinde bulunan Akdeniz’den ülkemizi dışlamaya çalışmak kimsenin haddine değildir. Akdeniz’in 'tek sahibi benim' anlayışıyla hareket edenler hüsrana uğrayacaktır. Türkiye kendisine karşı oluşturulan şer ittifaklarını yerle yeksan edecek kudret ve kararlılık ile imkan ve kabiliyetlere sahiptir. Öte yandan bölgedeki askeri varlığımız, herhangi bir tırmanmaya yol açma hedefi taşımamakta olup, tamamen, gerekmesi halinde meşru savunma hakkını kullanmaya yöneliktir. Sivil bir gemimize askeri müdahalede bulunulmasına tabiatıyla izin verilmeyecektir."

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Türkiye'nin Meis Adası açıklarındaki araştırma faaliyetleri yasa dışı olarak nitelendirilmişti. Açıklamada, "Yunanistan herhangi bir şantajı kabul etmeyecektir. Egemenlik haklarını kullanacaktır" denilmişti. (HABER MERKEZİ)

Çavuşoğlu: Anlaşmanın yok hükmünde olduğunu sahada ve masada göstereceğizÇavuşoğlu: Anlaşmanın yok hükmünde olduğunu sahada ve masada göstereceğiz

Yunanistan ve Mısır'a misilleme: Türkiye Akdeniz'de yeni Navtex ilan ettiYunanistan ve Mısır'a misilleme: Türkiye Akdeniz'de yeni Navtex ilan etti